Internationella kvinnodagen – dagen då det är OK att smutskasta kvinnor

Idag, onsdagen den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. Det är den enda dag på året som det är OK att uppmärksamma kvinnor och deras gärningar. För mig känns kvinnodagen ungefär lika het som annandag pingst, alltså den helgdag som avskaffades för några år sen när nationaldagen infördes ”på riktigt” den 6 juni.

”Friheten på barrikaderna”
Oljemålning av den franske 1800-talsmålaren Eugène Delacroix

Att världens alla kvinnor får en enda dag på året då de står i centrum är väl knappast en ynnerst. Det är snarare en kränkning. Istället borde kvinnor uppmärksammas  v a r j e  dag.

Jag har själv konstaterat igår och idag att näthatet från män mot kvinnor inte upphör bara därför att det är den internationella kvinnodagen. Jag ska ge ett exempel på motsatsen även om det finns många fler exempel:

Igår, den 7 mars, fick jag ett mejl från en person i Borlänge som heter Kåre Dahl. Han hade bl a läst mina kritiska blogginlägg om de svenska (herr)skidåkarnas dåliga insatser i VM i Lahtis och var upprörd över dessa. Kåre Dahl hade skrivit en insändare till Expressen med nedanstående lydelse. För säkerhets skulle vidarebefordrade han insändaren till mig i ett mejl. Så här skrev han och jag citerar ordagrant:

Läste om Elisabet Höglund´s fantastiska kommentarer om våra skidlöpare. Vem f-n bryr sig om den gamla tantens synpunkter. Det finns säkert gott om rödvinsdrickande soffasittare som kan kommentera våra idrottsmän, men spänn på dig laggorna (laggarna ska det heta, min anm.) och ge dig ut i spåret och testa så du vet vad du pratar om. De är kanske inte så egocentriska som du som tydligen bara vill synas?!

Jag svarade givetvis på insändaren/mejlet, eftersom jag alltid försöker svara på mejl. Jag skrev att jag faktiskt har ganska goda kunskaper både om skidsporten och om våra skidåkare. Jag berättade för honom att jag själv har tävlat i åtskilliga år på skidor och bl a varit Götalands-mästarinna på 10 km skidor och även Götalands-mästarinna i skidstafett för IK Ymer i Borås. Jag berättade också att jag har åkt Vasaloppet flera gånger och att jag alltid ägnat mig åt skidträning och skidsport samt deltagit i två SM, nämligen under 1970 och 1971.

Det svenska skidlandslaget inför VM.
Bild: Intersport

Därför vill jag påstå att jag kan en del om skidor. Det var bland annat därför som jag fick en förfrågan om jag ville medverka som skidkommentator i Expressen TV under skid-VM i Lahtis.

När jag hade redovisat dessa förklaringar trodde jag i min enfald att Kåre Dahl inte skulle fortsätta att trakassera mig eftersom jag nu hade förklarat för honom att jag faktiskt kunde en del både om skidåkning och skidsport. Men han fortsätter i ett nytt mejl idag, den 8 november, den internationella kvinnodagen, på följande sätt:  

”Nu har jag tagit reda på fakta, som du säger, innan jag framför dumheter och de kommer lite längre ned. För att börja med något, så gällde mitt brev skidfrågor, och jag förstår inte vad din sjukdom har med detta att göra.” (Min kommentar: Jag nämnde för Dahl att jag inte kunnat träna på skidor de senaste vintrarna på grund av sviterna efter mina cancersjukdomar).

Kåre Dahl fortsätter:

– Sedan påstår du att jag är kränkande, men då har du glömt en väsentlig sak, så gå till en spegel och se vem du hittar där.

Det svåraste här i livet är att få någon att förstå, när de svävar ovan jorden utan att tårna vidrör marken. Det kanske gäller att stiga ned från den höga hästen´s sadel och begränsa sin verksamhet till det man behärskar. Du ger sken av att du deltagit i skid-SM flera gånger, och det stämmer ju när man varit med i 2 starter, med bästa placering som 26:a. (Min anmärkning: jag gjort 2 starter i SM utan 6 stater, 10 km, 5 km och damstafett x 2).
”Helt fantastiskt!!!”,  fortsätter Dahl:  ”Du har mage att underkänna Jakob Hård samt Anders Blomquist då de tydligen är sämre än dig, för du kan ”se” saker som de inte gör, och så kan du namnet på de flesta svenska åkarna. Helt fantastiskt, detta kan till och med jag. Tror du jag har någon chans att få jobba på TV? – Läs Wilmer Andersson´s inlägg i Expressen den 8/3-17 och begrunda. Läs om Mathias Jonasson som skriver om ett tragiskt påhopp, eller där Stefan Sand reagerar på att du till och med vill ge vår skidstjärna Kalla ”tips” om hennes träning.(www.Skidforum.se) – Hela Sverige måste dragit ett lättnadens suck när de läste detta. Jag kan komplettera med saker som du lägger dig i som inte gäller enbart idrott, och vill du, så gå in på ”Supermiljöbloggen” av den 8.mars som avhandlar den globala uppvärmningen. Men det är väl inte lätt att hantera dessa frågor på ett anständigt sätt när du tydligen aldrig har tårna på marken.
En sista hälsning, – skräddare bliv vid din läst!
Jag har alltså enligt min belackare inte rätt att ha åsikter vare sig om skidåkning, skidåkare, miljöfrågor eller något annat. Han kallar mig ”gammal tant” och jämför mig med en ”rödvinsdrickande soffasittare”.
Det är naturligtvis inte tillåtet för en kvinna att ha åsikter i angelägna samhällsfrågor som t ex idrott och miljöfrågor. (Det var för övrigt åtskilliga år sen jag skrev något om klimatfrågan). Detta Kåre Dahls inlägg ser jag istället som en kränkning av mig som kvinna. Ingen, sannolikt inte ens Kåre Dahl själv, skulle säga något kritiskt om en manlig sportjournalist som har åsikter om hur det svenska herrlandslaget presterade i VM.
De flesta sportkommentatorer tycker i sakfrågan precis som jag. De har också uttryckt detta i sina spalter och kommentarer. Men många sportjournalister är rädda för att kritisera åkarna öppet och i eget namn eftersom de då kanske de blir bortkörda från Skidförbundets köttgrytor i fortsättningen. Därför är det bra att ha en helt utomstående kritiker som säger det de helst skulle vilja säga själva men inte vågar. Jag åtar mig gärna den uppgiften.
Jag har dock uppenbarligen inte rätt att uttrycka några åsikter om skidsporten. För mig gäller tystnadsplikt – eller kanske snarare att tiga i församlingen. Det värsta med Kåre Dahls angrepp är inte att han kritiserar mina åsikter om de svenska insatserna i Lahtis. Han använder framförallt min ålder och mitt kön som slagträ i sin kritik mot mig. Underförstått: Är man gammal och dessutom kvinna ska man hålla käft. Jag ska alltså inte få yttra mig därför att jag dels är 70+, dels att jag är kvinna! Jag kan upplysa om att Kåre Dahl själv är 82 år gammal!
Somliga läser kommer säkert att reta sig på detta inlägg och kanske hålla med Kåre Dahl därför att de kanske tycker att jag är omåttligt självupptagen. Det kanske jag är men jag vet också att många av dessa kritiker inte heller. uthärdar kvinnor som både   har åsikter och kanske även en del erfarenhet och kompetens.
Uppdatering den 9 mars 2017 klockan 10.25:
Stina Nilsson (i mitten) vann damsprinten i Drammen den 8 mars, här flankerad av finskan Krista Pärmäkosi (2:a) och svenskan Hanna Falk (3:a). Bild: SVT
Jag glömde igår, på den internationella kvinnodagen att gratulera de svenska sprinttjejerna för deras fantastiska insatser i skidsprinten i norska Drammen igår. Det var underbart att se Stina Nilsson vara i form igen och vinna, Hanna Falk blev trea och Ida Ingemarsdotter femma. Detta var en kär och välkommen revansch efter misslyckandet i sprinttävlingarna i VM i Lahtis. Igår visade de svenska tjejerna är de tillhör de bästa i världen i skidsprint. Hurra, hurra, hurra!!!