VM-fiasko för de svenska skidherrarna – katastrof för Johan Olsson

 

Elisabets VM-blogg 5 mars 2017

 

Den sista tävlingen i skid-VM i Lahtis, herrarnas 5-mil, blev precis så miserabel som jag förväntade mig när det gäller de svenska insatserna. Visserligen hade jag hoppats en liten gnutta på att Marcus Hellner, teoretiskt sett i alla fall, skulle kunna ta en bronsmedalj. Så blev det inte. Marcus hamnade på 12:e plats. De övriga svenskarna kom alla långt efter honom.

Marcus kom bara tolva på femmilen i Lahtis
Bild: Wikipedia

En ren katastrof blev det icke överraskande för Johan Olsson, som själv sa efter loppet att han inte borde ha ställt upp. Nej, det borde han inte. Med tanke på att han uteblivit från de flesta skidtävlingar på två år och ingen riktigt haft koll på hur mycket han har tränat kom han till VM i Lahtis och skämde ut det svenska laget. Olsson var över 3 minuter efter segraren Alex Harvey från Kanada.

Johan Olsson kom på snöpliga 26:e plats i herrarnas femmil i Lahtis
Bild: Langrenn.com

Det är tråkigt att alltid behöva vara så negativ när man beskriver svensk längdskidåkning men det nu avslutade VM:et i Lahtis är det sämsta som Sverige gjort sen 2005, alltså på tolv år. Det är trist att behöva konstatera det. Det värsta är att det inte var fel på laguttagningen. Det var faktiskt de bästa svenskarna som tävlade i Lahtis. De som var kvar på hemmaplan skulle knappast ha presterat bättre.

Alex Harvey vann femmilen i VM i Lahtis
Bild: Langrenn.com

Detta är alltså vad skidnationen Sverige nu kan visa upp. Vi slogs till och med av broderlandet Finland som hamnade på tredje plats i medaljligan, som icke oväntat toppades av Norge med 15 medaljer. Sverige hamnade på sjätte plats – till och med efter Italien.

Britten Andrew Musgrave kom på en fjärde plats på femmilen, vilket var en stor sensation. Bild: Zimbio

Det är tragikomiskt att en brittisk skidåkare, Andrew Musgrave, kom på fjärde plats på dagens femmil, alltså åtta placeringar bättre än Marcus Hellner. Visserligen bor Musgrave långa tider i Norge och har tränats av bland andra Vinterstudions superstjärna Johanna Ojala men ändå …

Under herrarnas skidstafett i fredags kunde svenskarna med viss rätt skylla på dåliga skidor och obefintligt glid men det kunde man inte idag. Femmilen i Lahtis avgjordes i det finaste vinterväder man kan tänka sig, sol och hårda spår. Det var helt enkelt orken och konditionen som tröt hos de svenska herrarna.

Visserligen hängde Marcus Hellner med länge i täten men när det började gå fort på slutet orkade han inte utan blev passerad av elva andra åkare.

Peter Northug kom överraskande på 8:e plats i femmilen. Bild:
Langrenn.com

En annan intressant iakttagelse är att Norge inte tog en enda medalj på herrarnas 5-mil idag. Martin Johnsrud Sundby blev inte bättre än sexa och Peter Northug åtta, vilket var över förväntan. Men så har de norska damerna varit desto bättre. Finlands Matti Heikkinen tog en bronsmedalj idag vilket bekräftade att Finland är tillbaka som en toppnation i skidor, något som är glädjande. Så Sverige är nu lillebror bland de tre nordiska länderna.

Kanadensaren Alex Harvey vann femmilen före ryssen Sergej Ustjugov och finländaren Matti Heikkinen. Bild: langd.se

Jag lägger nu skid-VM i Lahtis till handlingarna. Det är ett VM man helt bör glömma. Vid OS i Sydkorea nästa år hoppas jag att vi får se en helt ny svensk laguppställning. De gamla, särskilt Johan Olsson, är förbrukade.

Jag fortsätter min semester i Spanien med att träna hårt på min racercykel.