Jag är utled på allt tal om flygskam, köttskam, bilskam och veganism. Man löser inte världens stora problem genom att skuldbelägga människor!

Det är snart höst. Vemodets tid stundar.

När rönnbären lyser röda, när ljungen blommar, när löven på träden börjar gulna och när allt luktar våt mylla, ja då är det höst. Precis så är det nu. I Norrland har den meteorologiska hösten redan kommit.

En vädermässigt typisk svensk sommar är på väg att försvinna bort. Vi fick några heta dagar i juli. Sen har det mest regnat. Åskan har dånat men solen har ändå tittat fram då och då. Jag kommer att sakna sommaren.

När jag igår var ute och genomförde mitt mer eller mindre dagliga träningspass på racercykeln var jag tvungen att hoppa av hojen. Jag bara  m å s t e  få fotografera de tusentals underbara solrosor som jag upptäckte vid dikeskanten längs min cykelväg. Så vackra – och så starkt påminnande om att sommaren snart är slut. En död i skönhet, för att använda en sliten klyscha.

Just nu är det exakt som det brukar vara under en normal svensk sensommar. Ändå talar många om den hotande klimatkrisen som snart ska döda oss alla. Greta Thunberg går i bräschen och riktar dagligen hot mot alla vuxna som hon anser sviker genom att inte agera, som blundar för verkligheten. Det är bråttom nu, säger Greta. Gör ni inte något nu så går jorden under. Jordens undergång, apokalypsen, är nära.

Sådana hot är vi vana vid att leva med. Apokalypsen är inlagd i den mänskliga genetiska koden. Hotet om jordens undergång är allestädes närvarande, dock i lite olika skepnader. Tidigare var det hotet om kärnvapenkrig. Nu handlar det om klimatet.

Sigrid letar möss i höstgräset.

Den lilla allvarliga svenska klimataktivisten har erövrat världen genom att skuldbelägga människor som inte har slutat flyga, som inte har slutat äta kött, som inte har slutat köra bil och som inte har blivit veganer för klimatets skull.

Detta har gjort Greta till en ikon, till ett fenomen. Kanske är hon ett fenomen och en synnerligen intelligent och begåvad tjej men jag förstår inte varför alla människor på denna jord lägger sig platt för en sextonårig svensk skolflicka. Vad har hon uträttat? Jo, hon har skolkat från skolan. Hon har fått hundratusentals skolelever i andra länder att också skolka från skolan. Till vilken nytta? Vad dessa barn nu saboterar är sin egen utbildning.

Jag har funderat mycket på Gretas skolstrejk. I Sverige har vi sen 2011 en hundraprocentig skolplikt, som inte ens är förhandlingsbar. Ändå har Greta Thunberg fredag efter fredag tillåtits skolka från skolan för att sitta utanför riksdagshuset utan att någon har lyft ett finger. Ingen har vågat för hon har ju skolkat för klimatet. Och då har man rätt att skolka.

I övrigt har Greta ägnat sig åt att prata, att skuldbelägga oss alla inför den förestående undergången. Hon påstår att de vuxna inte har gjort något för att rädda klimatet och att det är barnen som nu måste ingripa.

Detta är förstås bullshit. Det har hänt massor på klimat- och miljöområdet under de senaste femton-tjugo åren som ingen tidigare trodde skulle vara möjligt. En jättelik energi- och klimatomställning pågår, på många håll i världen, inte minst i länder dit Greta Thunberg aldrig kan resa eftersom hon vägrar flyga. Jag tänker bland annat på Kina och Indien.

Påståendet att ingenting har hänt är en lögn, en politisk lögn. Ta energiomställningen! Stora delar av Europa täcks idag av vindkraftverk som producerar ren energi. Detta är bara ett exempel. Det går inte att vända en atlantångare på några minuter. En sådan gigantisk omställning tar tid. Och jag tycker inte att tiden har runnit ifrån oss. Jorden kommer inte att gå under. Inte idag, Inte i morgon. Inte nästa vecka heller.

Jorden kommer inte att brinna upp som Greta påstår. Inte idag. Inte nästa år. Inte om tio år. Man kan inte med hänvisning till en enda het sommar hävda att vi står inför en global helveteskatastrof.

Det är inte Greta Thunbergs fel att klimatfrågan har förvandlats till ett  hot om ett stundande Harmageddon, till den slutliga striden. Det är alla andras fel, de som inte har vågat ta debatten om klimatet, de som inte pekar på vad som faktiskt görs för att minska koldioxidutsläppen, ställa om energiproduktionen och slå vakt om miljön.

Ingen vågar idag föra en intellektuellt hederlig debatt om klimatet.  Alla är rädda för att säga fel, att bli anklagade för att vara klimatförnekare och koldioxidförespråkare. Hellre tiga än illa tala. Dessutom är klimatfrågan svår. Vem förstår sig på de enorma krafter på jorden, i atmosfären, ja i hela solsystemet, som lägger grunden för det klimat vi för tillfället har på jorden? Varken geologerna eller meteorologerna gör det, eftersom ingen av dem har lyckats forska så djupt.

Istället sätts allt fokus på vad en svensk 16-åring säger, hon som gjort sig känd genom att skolka från skolan. Medierna är som tokiga i henne. Hon har det senaste året fått pryda omslagen på världens mest berömda tidningar och tidskrifter. Där tittar hon stint på oss med sina allvarliga ögon. Där sträcker hon hotfullt ut sin hand mot oss. Mot oss som inget gör.

Greta Thunberg har belönats med priser var och varannan vecka. Samtidigt har hon blivit den ekonomiska och politiska överklassens egen lilla kelgris. Mångmiljardärer och toppolitiker från världens mäktigaste företag och nationer, som själva inte alls är intresserade av klimatfrågan utan som bara vill tjäna så mycket pengar som möjligt, har låtit sig fotograferas tillsammans med Greta. Det har blivit trendigt. Då visar de att de tar problemen på allvar. Då skapar man goodwill för sitt företag så att man kan sälja fler prylar. Alla slåss om att få synas med en vinnare. Så har det alltid varit.

Greta Thunberg har förvandlats till en varumärkesputsare, inte bara av sitt eget varumärke utan av varumärkena hos den som nu gör allt för att utnyttja henne.

Det vi ser just nu är ett jättegeschäft i klimatdebattens spår. Tyvärr tror jag inte att Greta Thunberg förstår att hon är utnyttjad. Hon har blivit de nedsmutsande multinationella företagens eget alibi. Genom att prisa och belöna Greta låtsas dessa potentater att de bryr sig om miljön. Det gör de inte. De är bara intresserade av att tjäna pengar och skapa god PR och goodwill kring sig själva.

Jag tycker att det är synd om Greta Thunberg. Visst har hon låtit sig utnyttjas av miljardärer, PR-sugna toppolitiker och inte minst av hysteriska massmedier. Visst har hon lyckats hon få ut sitt budskap – men frågan är hur länge till. Jag tror inte att klimatfrågan vinner på att förvandlas till en PR-fråga för pengastinna direktörer som utnyttjar en svensk sextonåring för sina egna snöda syften. Jag tror istället att det är det tysta, envetna miljöarbetet bakom kulisserna som betyder något. Klimatfrågan är en för allvarlig, för viktig och för stor fråga för att schabblas bort av självutnämnda kungamakare.

Man kan inte lita på någon. Nyligen fick vi ett häpnadsväckande prov på direkt ohederliga inlägg i klimatdebatten. För någon vecka sen gick alla svenska medier ut med den stora nyheten att Grönlands glaciärer hade smält med rekordfart under sommaren. Den högsta temperaturen någonsin hade uppmätts på Grönland. Det var i början av augusti som Danmarks Meteorologiska Institut publicerade data som skapade en chockvåg över västvärlden.

 

Det hade slagits värmerekord på Grönland denna sommar med inte mindre än plus 4.7 grader enligt mätningar vid väderstationen Summit. Ett värmerekord som hette duga. Journalister och klimatdebattörer jublade över att ha fått ännu ett bevis på den globala uppvärmningen och den accelererande avsmältningen av glaciärerna och de kvarvarande inlandsisarna.

Men i förrgår tog glädjen plötsligt slut. Då kom dementin, publicerad av Danmarks radio. Mätuppgifterna om plus 4.7 grader på Grönland stämde inte. Tyvärr hade det smugit sig in ett mätfel. Den temperatur som hade mätts upp var inte plus 4.7 grader utan minus 2 grader. Två grader kallt alltså och en temperaturskillnad på hela 6.7 grader jämfört med de ursprungliga uppgifterna! Nu var i och för sig även minus 2 grader en för Grönland ganska hög temperatur men den berodde på att även Grönland hade fått sin beskärda del av sommarens värmebölja över Europa.

Pinsamt förstås. Mycket pinsamt. Samtidigt har en europeisk forskarrapport i sommar konstaterat att sommartorkan 2018 både i Sverige och i andra delar av Europa sannolikt var tillfälliga avvikelser som inte låg utanför ramen för vädrets naturliga variationer under de senaste 1200 åren. Docent Fredrik Charpentier Ljungqvist vid Stockholms universitet hävdar att dagens klimatmodeller överdriver sambandet mellan höga temperaturer och torka i Europa.

Men det var just den intensiva hettan och torkan under fjolårets sommar som fick Greta Thunberg att börja skolstrejka utanför riksdagshuset och dra igång en uppvärmningshysteri utan motstycke. Även årets sommar har varit varm i Europa. Här i Norden har dock värmen klingat av. I Mellaneuropa har temperaturerna återgått till de normala medan det fortfarande är varmt i Sydeuropa. Så det är normaliteten som råder igen, i alla fall när det gäller vädret. Och blanda för guds skull inte ihop väder och klimat.

Jag är så hjärtinnerligt trött på allt tal om flygskam, köttskam och bilskam. Varför får vi inte äta kött? Varför får vi inte köra bil om bilindustrin ställer om till klimatvänliga drivmedel? Varför är det så fruktansvärt hemskt att flyga någon gång då och då?

Vad är det Greta Thunberg och andra vill att vi ska göra? Jo, vi ska sitta i en koja i skogen och knapra på råa morötter för resten av livet. Vi får inte förflytta oss. Vi får aldrig mer se världen. Vi får aldrig mer besöka världens underverk och njuta av skönheten och prakten. Vi får inte längre vandra på Kinesiska muren, inte titta på templet Taj Mahal i Indien, inte utforska inkaindianernas liv i Peru, inte besöka Ayers Rock i Australien, inte ens åka på en solresa till Spanien. Vi får inte längre njuta av god och vällagad mat sammansatt av kött, grönsaker och rotfrukter. Vi måste alla bli veganer.

Detta är inte det liv jag och många med mig vill leva. Ska det bli så här så kan man lika gärna lägga sig ner och dö. Då finns det inte längre något kvar att njuta av.  Drömmen om att få se världen har gått i kras – även om just den drömmen för de flesta oftast har förblivit en dröm.

Idag avseglade Greta Thunberg från England i riktning mot New York via Nordatlanten. Det blir sannolikt en guppig resa. Sen undrar jag hur Greta Thunberg ska ta sig de 826 milen från New York till Santiago i Chile där FN har en klimatkonferens i december.

Det går kanske tåg.