Jag drog också slutsatsen att Calle Halfvarssons metamorfos i skidspåren har med hans astmamedicin att göra.

 

Idag blev det äntligen svenskarnas skiddag i minitouren i norska Lillehammer. Calle Halfvarsson vann 0.8 sekunder för sin landsman Marcus Hellner. På tredje plats kom ryssen Ustjugov. Först därefter kom ”röda armen”, d v s norrmännen, som numera inte längre är röda utan mera blåa i sina tävlingsdräkter.

Calle Halfvarsson Bild: FIS
Calle Halfvarsson
Bild: FIS

Visst var det kul att äntligen få se två vitklädda överst på prispallen. Det var inte en dag för tidigt. Calle Halfvarsson har inte haft några som helst framgångar i skidspåren på flera år, i synnerhet inte i fjol, sen den ena sjukdomen avlöst den andra och han bara kunnat ställa upp i ett fåtal tävlingar. Nu verkar han vara tillbaka i sin gamla –  kanske nygamla – form.

Tidigt i höstas fick Calle Halfvarsson diagnosen astma. Han fick diagnosen samtidigt som debatten om norrmannen Martin Johnsrud Sundbys överdosering av astmamedicin rasade för fullt, något som renderade denne två månaders avstängning. Calle tyckte att det var trist att han fick sin astmadiagnos just då. Det var ju sämsta tänkbara tillfälle.

Calle Halfvarsson Bild: langd.se
Calle Halfvarsson
Bild: langd.se

Nu går Calle Halfvarsson på astmamedicin  – precis som Martin Johnsrud Sundby och många andra norska och kanske svenska skidåkare. Enligt uppgift inhalerar Calle kortisonspray mot sin astma, vilket verkar ha gett omedelbar effekt på hans fysiska form. Det finns inga helt tillförlitliga uppgifter att tillgå om vilken slags medicin Halfvarsson verkligen tar men att det handlar om kortison av något slag verkar säkert.

Kortison har de önskvärda effekterna på luftrören. Det är en luftrörsvidgande spray, som dämpar inflammationer i luftrören, vidgar dessa och gör det lättare att andas. Kortison är enligt medicinska uppgifter en s k inhalationssteroid. Steroid, usch. Det är inte något vackert ord i skidsammanhang. Vi vet ju att Therese Johaug behandlade sina läppar med anabola steorider. Dessa ska dock inte jämföras med den astmaspray som Calle Halfvarsson nu använder.

Calle Halfvarsson Bild: FIS
Calle Halfvarsson
Bild: FIS

Däremot är jag inte förvånad över att Calle Halfvarsson nu åker skidor som en gud. Medicinen har naturligtvis hjälpt honom till att nu överlägset leda världscupen i längdskidor.

Som jag ser det är det ställt utom allt tvivel att Calle Halfvarssons nya fysiska form kan förklaras av hans astmamedicin. Jag ska inte säga att han är dopad. Astmamediciner är tillåtna i skidsporten, om man deklarerar öppet att man använder dem och att man följer de angivna doserna.

Men jag känner att en tagg sitter och skaver i mitt inre. Calle Halfvarsson = världsbäst tack vare astmamedicin. Det känns inte bra. Man känner alltid obehag när en idrottsman som tidigare presterat väldigt dåligt plötsligt bli bäst!!!

Därför blev jag oerhört upprörd idag när jag hörde hur vissa svenska skidförståsigpåare klandrade norrmännen för att ha påpekat att Calle Halfvarsson hade sin astmamedicin att tacka sina nyvunna skidframgångar för. Skitsnack, sa förre elitåkaren Torgny Mogren och fick medhåll av Thomas Wassberg.

Martin Johnsrud Sundby Bild: langrenn.com
Martin Johnsrud Sundby
Bild: langrenn.com

Nej, det är klart att svenskar inte skulle komma på tanken att anklaga Calle Halfvarsson. Han är ju svensk, för sjutton! Svenskar göra inga fel. Däremot lät tongångarna annorlunda bland di svenske när det stod klart att norske Martin Johnsrud Sundby blivit avstängd på grund av missbruk av astmamedicin. Men Sundby är ju norrmän och norrmän får man kritisera.

Än en gång får vi en bekräftelse på det svenska hyckleriet. Om en svensk använder astmamedicin, så gör han/hon det för att bota en sjukdom. Om en norrman/norska använder astmamedicin gör han/hon det i syfte att dopa sig.

Det vore mera smakfullt om de svenska sportjournalisterna och de svenska skidkommentatorerna kunde visa lite större prov på vidsynthet och objektivitet.

Marcus Hellner Bild: langd.se
Marcus Hellner
Bild: langd.se

Däremot är jag glad för att Marcus Hellner kom tvåa i Lillehammer idag. Tar han också astmamedicin, förresten? Ingen aning.