Ett dygn i Tel Aviv – 2000-talets stad i det uråldriga landet Israel

 

Jag sitter just nu på mitt hotellrum i Tel Aviv i Israel. Det är tidig kväll och nästan exakt tolv timmar kvar tills jag ska lämna denna fantastiska och spektakulära stad – en stad som är som New York i miniatyr, i varje fall från luften. De skyhöga glasskyskraporna, den moderna arkitekturen, stressen bland upptagna affärsmän och barerna och restaurangerna som är öppna 24 timmar om dygnet, skiljer sig från Jerusalem, Israels religiösa centrum, som dag från natt. Detta trots att bara några mil skiljer dessa städer från varandra.

Tel Aviv är staden som aldrig sover. När man flyger över Tel Aviv på natten är det som om man ser en explosion i ljus och färger. Copyright: Slidezero/Dreamstime.com
Tel Aviv är staden som aldrig sover. När man flyger över Tel Aviv på natten är det som om man ser en explosion i ljus och färger. Copyright: Slidezero/Dreamstime.com

Israel är landet med de enorma kontrasterna, den urgamla religiositeten mot den supermoderna storstadens jetsetliv. Jag har haft nöjet att tillbringa två dagar här nu – som jag skrev på hemligt uppdrag. Det kommer att dröja en tid innan jag kan berätta vari detta hemliga uppdrag har bestått. Fram till dess kan jag fritt och öppet berätta om Tel Aviv där jag tillbringar två nätter.

Tel Aviv stora shoppinggata Foto: Elisabet Höglund
Tel Aviv stora shoppinggata
Foto: Elisabet Höglund
En gång i tiden försökte jag lära mig hebreiska men jag gav upp. Det var ett alldeles för svårt svårt, dessutom ett helt nytt alfabet.
En gång i tiden försökte jag lära mig hebreiska men jag gav upp. Det var alldeles för svårt. Dessutom var det ett helt nytt alfabet.

I eftermiddags vandrade jag fyra kilometer längs Tel Avivs shoppinggata. Jag stannade och drack en espresso i en bar. I en klädbutik hittade jag de mest fantastiska röda bouclékappa, vars like jag aldrig skådat. Självfallet var jag tvungen att köpa den.

Tel Aviv har ett hektiskt nattliv med barer, restauranger och klubbar som är öppna 24 timmar om dygnet.
Tel Aviv har ett hektiskt nattliv med barer, restauranger och klubbar som är öppna 24 timmar om dygnet

Ikväll åt jag middag på hotellets restaurang. Det var mest asiater och ryssar bland gästerna. Elisabet från lilla Sverige försvann i mängden. Å andra sidan njöt jag av nöjet att få känna mig riktigt internationell. Det gör man i Israel. Här finns folk från alla världens längre, ett konglomerat av nationaliteter. Det känns fantastiskt. Jag har känt mig så oerhört lycklig under det senaste dygnet, just därför att jag har fått uppleva denna internationella anonymitet men ändå känna att vi människor kastar vänliga ord till varandra, även om vi aldrig har setts tidigt, även om vi aldrig mer kommer att ses.

I Tel Aviv köpte jag den vackraste röda kappa jag någon sin. Jag måste bara ha den.
I Tel Aviv köpte jag den vackraste röda kappa jag någon sin. Jag måste bara ha den.

 

I morgon bitti klockan sex går taxin härifrån hotellet till Ben Gurions flygplats. Därifrån ska jag bäras av Turkish Airlines, först till Istanbul, senare efter flygplansbyte till Stockholm. I morgon kväll får jag träffa Bosse igen.

Men redan på söndag lämnar jag honom igen för att flyga till Florida. I tre dagar ska jag vara med och spela in ett TV-program där. Men den 1 december är jag åter hemma i Tungelsta för att njuta av julens snara ankomst.