Jag har provbakat alla mina midsommarkakor! Se här!

 

 

Igår på nationaldagen passade jag på att baka småkakor, sådana som jag tänker bjuda på till midsommarkaffet, antingen det nu blir utomhus eller inomhus.

Olika sorters mördegskakor
Olika sorters mördegskakor

 

Nationaldagen till ära provsmakade Bosse och jag naturligt på kakorna och de var fullkomligt  l-j-u-v-l-i-g-a!

Det handlade om mördegskakor, som är väldigt lätt att göra. Jag gjorde tre olika sorters kakor:

kakor 036

 

Jag delade upp degen i tre bitar, en för varje kakkategori. Den första degbullen delade jag två delar. En av dem färgade jag rosaröd med karamellfärg. Den andra degbiten färgade jag ljusgrön. Sen rullade jag ut båda i två rullar och snodde den röda och gröna om varandra för att därefter skära kakor av dem.

röd- och grönrutiga mördegskakor
röd- och grönrutiga mördegskakor

 

dito
dito

 

Den andra kakan var en vanlig ”grotta” men istället för röd sylt, t ex hallonsylt, tog jag aprikosmarmelad. Jag skar upp kakorna och tryckte ner tummen i var och en så att ett blev ett hål. I hålet tryckte jag ner en kaffesked med aprikosmarmelad och ställde in plåten i ugnen i minuter.

Mördegskakor med aprikosmarmelad
Mördegskakor med aprikosmarmelad

 

dito
dito

 

Den tredje – som faktiskt blev den godaste – kaksorten kavlade jag ut till en avlång platta. Jag tillverkade en smaskig hasselnötskräm bestående av hackade hasselnötter, lite kakaopulver, socker, lite olja och några droppar vatten. När smeten var färdigrörd smetade jag den över mördegsplattan och ställde in i ugnen i tio minuter.

Mördegskakor med hasselnötskräm
Mördegskakor med hasselnötskräm

 

dito
dito

 

När jag tog ut kakan ur ugnen skar jag upp elva bitar medan kakorna fortfarande var varma och lite lösa.

Sen var det bara att äta.

VARNING: Äter ni för många kakor nu så kommer ni inte i midsommarklänningen resp. midsommarskjortsen!