Jag önskar att jag var läkare eller sjuksköterska

Livet är orättvist. Här går jag omkring hemma i vårt mysiga hus i skogen och njuter (ja, det kan väl diskuteras
förresten) av den subtropiska hettan. Vill jag ha svalka kan jag bara gå in i vårt svala timmerhus eller också kan jag gå ner till sjön 300 meter bort och svalka mig i det numera ganska behagliga vattnet. Jag känner att jag och alla vi svenskar som känner det minsta medlidande med människor som plågas inte har rätt att må så bra som vi gör om vi inte samtidigt försöker göra en insats för dem som varje minut av dygnet väntar på att döden ska komma i form av en granat eller en bomb, som trasar sönder deras kroppar, deras hus, deras familjer och deras liv. Jag tänker förstås på palestinierna i Gaza.

Idag är antalet palestinska dödsoffer över 800. Antalet dödade israeliska soldater är 35. Det är det som kallas brist på proportionalitet. Bomberna över Gaza fortsätter att plåga mig. Jag läser allt jag får tag i för att i detalj sätta mig in i konflikten. I den här stunden önskar jag att jag hade varit läkare eller sjuksköterska. Då skulle jag ha tagit första planet till Tel Aviv för att få arbeta vid ett sjukhus i Gaza och bidra till att åtminstone rädda något människoliv. Men här i Sverige kan jag inte göra någonting mer än skriva.

Igår besköt israelerna en FN-övervakad skola i byn Beit Hanoun norr om Gaza. Totalt dödades 15 palestinier och över 200 skadades. Israelerna har inte dragit sig för att bomba skolor och sjukhus med motiveringen att Hamas har gömt vapen i eller under dessa byggnader. Självklart är det Israels militära uppgift att avväpna Hamas men det ger inte Israel rätt att slakta hundratals palestinska medborgare. Det är ett brott mot alla krigslagar. Krig ska föras mellan två beväpnade arméer, mellan två länders soldater och stridsutrustning men krig får inte föras med den ena partnerns civilbefolkning som främsta måltavla. När det här kriget så småningom är över -det måste ta slut – så åligger det FN att utreda om Israel har gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser, även om USA har röstat nej till det här förslaget. I slakten av palestinier begår Israel ett brott
mot mänskligheten.

Idag ska jag visa en intervju som häromdan gjordes med den norske läkaren Mads Gilbert. Han är verksam vid ett av sjukhusen i Gaza och berättar om de fasansfulla upplevelser han har haft under kriget i Gaza. Som läkare är han ju den som har fått bevittnat de värsta syner en människa kan stå ut med.

Youtubeklippet hittar du här;

Hälsningar
Elisabet