Janne Josefsson har gjort vad Stefan Löfven och Morgan Johansson borde ha gjort för längesen

Ikväll tittade jag på Uppdrag granskning, på hur Janne Josefsson än en gång satte fingret på en av Sveriges många ömma punkter. Han besökte bl a ett industriområde på Industrivägen i Malmö, som 400 romer har ockuperat och som nu ser ut som en soptipp.

Det var fruktansvärt att se. Tonvis med smutsiga sopsäckar, gamla kläder, smutsiga filtar, trasiga buteljer, flaskor, aluminiumburkar, toalettavfall, ja allt som kan definieras som rester från mänskliga boningar utan sanitära krav, allt detta låg utslängt bakom några husvagnar. Soporna stinker säkert. De sprider också smitta. Men ingen gör något åt det.

Några bajamajor hade skänkts till romerna av en aktivistgrupp i Malmö. Men bajamajorna gick inte att använda längre. När en romsk man öppnade dörren till en av dem möttes TV-tittarna av avföring som var utkletad överallt. Toalettstolen var full av skit. Smutigt toalettpapper, tidningspapper och urin var utspritt på golvet, en syn som fick min mage att vända sig ut och in.

"Vi kan inte använda toaletterna längre", sa den romske mannen. "Varför då?" undrade Janne Josefsson. "Det är ingen som städar här", svarade mannen. "Men ni kan väl städa själva?", invände Josefsson. "Nej", sa mannen. "Vi har inget vatten" – "Men ni kan väl köpa rengöringsmedel?". Nej, det gick inte.

400 romer som självsvåldigt har ockuperat en jättestor industritomt i centrala Malmö kunde alltså inte ens städa sina egna toaletter. Det skulle någon svensk göra. Annars fick det vara.

Jag har aldrig upplevt något så skrämmande, så tragiskt, så oacceptabelt, så förnedrande, så förfärligt och inte minst så obegripligt som detta. Och detta sker i Sverige år 2015. Hur kan svenska myndigheter tillåta att 400 romer slår sig ner på en privatägd industritomt och använder den både som bostadsområde och soptipp?

Malmö stad kan inte avvisa romerna eftersom industritomten är privatägd. Ägaren själv har inte rätt att avvisa personer som olagligt tagit hans egen mark i besittning. Men polisen då? Polisen kan väl göra något? Eller kronofogden? Nej, polisen kan inte heller avhysa romerna eftersom det inte finns någon lagstiftning som stöder polisen i ett sådant uppdrag.

"Vi har hamnat i ett moment 22", uttryckte sig en förtvivlad polisman från Malmö. "Vi kan inget göra och ingen annan kan göra något heller."

Men miljökontoret borde väl reagera eller…? Det gör de säkert men de kan inte agera eftersom det handlar om privat mark. Det brukar kommunerna annars inte bry sig om. Ständigt är kommunernas miljöförvaltningar på jakt efter personer som begått brott mot samhällets lagar och kränkt kommunernas regler och förordningar. Men det gäller uppenbarligen inte Malmö.

Strax efter midsommar höll justitieminister Morgan Johansson en presskonferens, där han utlovade krafttag mot tiggeri och ockupation av privat och kommunal mark. Det skulle bli lättare för polisen att avhysa EU-migranter som olovligt slår sig ner på mark som ägs av en kommun eller en privatperson. Morgan Johansson avsåg givetvis romska tiggare och deras självpåtagna rätt att sätta upp bosättningar på annans mark.

Tre månader har nu gått. Ingenting har hänt. Varken Morgan Johansson eller någon annan minister har sedan dess sagt ett ord om avhysningar av romska bosättningar som den i Malmö.

Janne Josefsson berättade efter programmet att han bjudit in statsministern att kommentera reportaget. Men statsministern hade inte tid. Han har ju dessa dagar fullt upp med att förhandla med övriga EU-ministrar om kvotflyktingar i Bryssel.

Janne Josefsson – den ende journalist i Sverige som är utrustad med civilkurage – kommer naturligtvis att hängas ut efter det här reportaget. Han kommer att anklagas för att vara rasist och sverigedemokrat. Han är ingetdera. Hans enda syfte är att visa upp politikernas flagranta flathet, handlingsförlamning och ignorans av medborgarnas intressen.

Jag angriper inte romerna men jag ifrågasätter starkt att ingen i Sverige idag orkar kröka ett finger för att komma till rätta med de missförhållanden som bostadslösa EU-migranter skapar när de tar lagen i egna händer, när vanliga sanitära krav åsidosätts och när både romerna själva och de svenskar som bor runtomkring plågas av att se eländet.

Missförhållandena i Malmö visar med vilken monumental kraftlöshet Sverige styrs idag.