Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor slåss om att vara Sveriges mest konservativa politiker

Att den här mannen har lidit av utmattningsdepression under nästan ett halvår, det var det ingen som kunde tro. Jag menar förstås Jimmie Åkesson som ikväll höll ett rekordlångt (45 min) tal inför en 2100-hövdad publik i
Almedalen. Aldrig har jag sett Åkessson så tuff, så stöddig, så självsäker, för att inte säga övertänd.

Men så har Åkesson också en del att yvas över. Hans självsäkerhet beror inte minst på att Sverigedemokraterna uppnått rekordhöga 22.1 procent i en opinionsundersökning före midsommar. Det var opinionsinstitutet Sentio som gjorde mätningen. Hur pålitlig den är kan man diskutera, eftersom inget annat opinionsinstitut hittills har kommit fram till så höga opinionssiffror för SD.

Jimmie Åkesson gjorde ikväll allt för att bevisa att Sverigedemokraterna inte är ett enfrågeparti med flyktinginvandringen som enda intresse. Istället kan man säga att SD vände blad i sin egen politiska historia. Ikväll försökte Åkesson nämligen framställa partiet som ett brett parti, som engagerar i sig i alla angelägna samhällsfrågor. Inte minst uppehöll han sig vid barnens situation. Jag räknade inte minuterna men han använde säkert halva sin talartid till att prata om barnen, till och med de för tidigt födda.

Det var säkert inte bara därför att han själv blev pappa för ett och ett halvt år sen. Nej, det var mera slugt uträknat än så. SD ska inte bara vara grabbarnas parti utan nu även kvinnornas. Han uppehöll sig länge vid sociala frågor och kom till och med med ett antal reformförslag, bl a mindre barngrupper på dagis och slopad karensdag för personal som arbetar i förskolan.

Sverigedemokraterna ska inte längre bara vara de invandringsfientligas parti utan ett parti för hela svenska folket. Så har strategerna bakom SD:s ansiktslyftning resonerat. Självfallet. Om man, som Jimmy Åkesson sa ikväll, ska bli Sveriges största parti, så måste partiet breddas och politiken omfatta alla samhällsområden.

Sedan undrar jag hur mycket känsla och inre övertygelse Jimmie Åkesson verkligen har för de här frågorna. Men han är smart och han vädrar morgonluft. Hans största mål är att bli Sveriges största politiska parti. Då finns inga gränser.

Men hela inledningen av Åkessons tal handlade förstås om partiets profilfråga, invandrings- och flyktingpolitiken. Men det var den här gången mera ett ursinnigt angrepp på radikala islamister än på invandrare i största allmänhet. Han dundrade mot de militanta mördarna i IS som försöker utplåna alla kristna värden i Mellanöstern. Han nämnde inte med ett ord alla de oskyldiga muslimer som torteras och mördas av jihadisterna. Det vågade han inte, för då skulle han kanske plötsligt framstå som muslimvän – och det vill han ju
inte.

Det märktes tydligt att han ville övertrumfa Ebba Busch Thor i jihadistfrågan. Busch Thor, som är Kristdemokraternas nya partiledare, föreslog i sitt tal i Almedalen igår kväll att Sverige borde skicka Jas-plan till Mellanöstern för att krossa IS. Så långt gick inte Jimmie Åkesson men talade i övrigt väl om Busch Thor. Idag framstår Åkesson och Busch Thor som Sveriges mest konservativa partiledare och de kommer säkert framöver att slåss om samma väljare.

För övrigt måste jag säga att Ebba Busch Thors förslag att skicka Jas-plan till Mellanöstern var något av det mest korkade jag har hört på länge. Det var dessutom omdömeslöst. Hur ska Sverige som ensam nation kunna skicka Jas-plan och skjuta ner jihadister? Ska Sverige agera, så ska det vara på uppdrag av FN (möjligen av Nato). Sverige kan inte på egen hand föra krig mot IS. Hur många oskyldiga irakier och syrier skulle då inte svenska Jas-piloter döda på kuppen? Nej, något nytt USA ska Sverige inte bli.

Däremot känner jag sympati för att både Åkesson och Busch Thor i sina tal tog i med hårdhandskarna mot jihadisterna. De övriga partiledarna verkar ännu inte ha förstått hur viktigt det är att bekämpa terrorismen med hårdare tag. Till de svenskar som åkt till Syrien för att kriga på jihadisternas sida sa Åkesson att de inte längre var välkomna tillbaka till Sverige. "Stanna där ni är", var hans budskap och jag är beredd att hålla med. Sluta dalta med svenska jihadister! Vad de sysslar med i Syrien är krigsförbrytelser, inget annat.

Fotnot: Noteras kan att Jimmie Åkesson hittills varit den partiledare som haft den minsta publiken i Almedalen,
2 100 åhörare. Stefan Löfven leder ligan med 4 600 åhörare. Sedan kommer Annie Lööf med 2 600 och Ebba
Busch Thor med 2 300.