Julbak, vit julesnö och underbara amaryllis. Finare än så kan det inte bli! Och så ser det dessutom ut att bli en vit jul!

Idag bestämde jag mig äntligen för att baka bullar. Beslutet har suttit långt inne men i förmiddags plockade jag fram degbunken, smöret, mjölet, mjölken, kardemumman, bakbordet och bakplåtarna. Nu skulle det bli (andra) bullar av. Jag hade äntligen bestämt mig.

Mina vetebullar
… och lussekatter

Jag valde den här gången att inte baka kanelbullar. Det fick istället bli vanliga runda vetebullar med kardemumma samt lussekatter. När bullarna hade gräddats i ugnen och tagits ut för att svalna så spred sig den där underbara doften av nybakat vetebröd genom hela huset. Detta är något alldeles extra.

Medan bullarna svalnade passade jag på att gå ut i skogen och ta lite vinterbilder. Vintern har ju äntligen kommit hit till Tungelsta. Igår kväll och inatt föll det minst femton centimeter snö hos oss och det ser banne mig ut som om snön kommer att ligga kvar över julhelgen! Det är sensationellt.

Vinter i Tungelsta

I år blir det sannolikt första gången på många år som vi som bor här i Östra Svealand kan räkna med en vit jul. Det var oväntat. Temperatur- och nederbördsprognoserna har varit oklara. Ingen har nog riktigt vetat hur mycket snö det skulle komma – eller om nederbörden skulle falla som regn istället. Men det har faktiskt redan kommit tillräckligt mycket för att jag i kanske redan i morgon ska kunna plocka fram skidorna ur uthuset.

Det har som ni ska få se skett dramatiska förändringar på snödjupskartan över Sverige. Så här såg den ut igår, den 16 december. Nästan hela landet söder om Dalälven hade barmark.

Snödjupskartan igår den 16 december
Bild: SMHI

Idag var plötsligt nästan hela landet vitt. Bara i västra Götaland och Skåne är det barmark. Många av oss snötörstande svenskar är lyckliga idag. Jag känner mig själv mycket gladare jämfört med igår och i förrgår, då allt var svart och trist.

Snödjupskartan den 17 december
Bild: SMHI

Den enda smolken i glädjebägaren idag var att jag tyvärr inte tålde mina nybakade vetebullar. När Bosse och jag smakade på dem till eftermiddagskaffet fick jag fruktansvärt ont i magen efteråt och tvingades ligga mig i sängen i en timma. Så är det alltid.

Efter mina bukoperationer tål inte magen vitt bröd och ljust kaffebröd. Tarmen gör uppror, magen sväller upp och smärtorna plågar mig.

Nej, det är inte glutenintolerans jag lider av. Det är effekter av att så stora delar av min magsäck och min tjocktarm är bortopererade.

Vår vackra amaryllis

Men jag gläds ändå, inte bara över snön utan också över de underbara amaryllisarna som precis har slagit ut. Nu ska jag njuta av detta och inte tänka på att Sverige fortfarande inte har fått någon ny regering,