Justitieministern vill rycka upp de kriminella gängen med rötterna men bör först tala om hur han tänker göra detta!

Justitieminister Morgan Johansson har gjort ett tungt utspel. Han har tagit i så att han nästan har kräkts. Igår sa han nämligen i P1 Morgon apropå den senaste tidens skjutningar och bombattacker i Sverige att han ”vill rycka upp de kriminella gängen med rötterna”. Han vill också ”bura in de mest brottsaktiva”.

Justitieminister Morgan Johansson
Bild: Flickr.com/fotograf: Anders Löwdin

Samtidigt hävdar både Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven att regeringen tar skjutningarna och bombningar på djupaste allvar och att regeringen under de senaste åren har gett polisen mer anslag än polisen har lyckats göra sig av med. Det har portionerats ut mer pengar till polisutbildning och lagändringar om vapenbrott har beslutats och genomförts. Så regeringen har verkligen gjort vad den kan. Men Stefan Löfven erkänner att det måste till ännu hårdare tag mot gängkriminaliteten.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: flickr.com/fotograf:
Mikael Landelius

Vän av ordning undrar dock varför ingenting då händer på den kriminella fronten när det plötsligt finns så stora resurser. Efter att ha varit någorlunda lugnt när det gäller gängskjutningar under våren så har de grova kriminella aktiviteterna tagit fart igen. Förra veckans allvarliga bombdåd i Linköping där tjugofem människor skadades är kanske det allvarligaste exemplet. Gängbrotten hotar nu tredje man.

Polisens bombtekniker
Bild: polisen.se

Och nu rasar gängkrigen för fullt i Malmö igen. Folk skjuts ihjäl var och varannan dag. De senaste dygnen har Malmö och statsdelen Rosengård utsatts för tre bombattacker, en dödsskjutning och larm om flera skjutningar. Dessutom hotade en man häromdagen att spränga hela Malmö centralstation i luften.

Kriminologen Leif GW Persson verkar skratta bort det hela genom att förklara bombningarna med att killarna gillar att höra när det smäller. Så får en kriminolog inte uttrycka sig om han vill bli tagen på allvar. Vad han gör är att han bagatelliserar de här brotten. Dessa är ingen barnlek, Leif GW Persson. De är blodigt allvar.

Justitieminister Morgan Johansson
Foto: Anders Löwdin

Men justitieministern ska heller inte uttrycka sig som han gjorde igår. När han säger att han vill rycka upp gängen med rötterna och sen bura in de mest brottsaktiva så är det ingen som tror honom. För det första är landets fängelser redan överfulla med intagna. Därför låter det sig inte göras så lätt att bara bura in ännu fler brottslingar. När polisen får mer resurser så måste även kriminalvården få mer resurser. Dessa institutioner är ju kommunicerande kärl. När polisen blir effektivare måste fler fängelseplatsen byggas. Svårare än så är det inte.

Justitieminister Morgan Johansson
Bild: flickr.com/fotograf
Björn Nordqvist

För det andra förstår jag inte hur Morgan Johansson skulle kunna ”rycka upp gängen med rötterna”. Hur ska han bära sig åt då? Slå ihjäl dem? Utvisa dem som inte är svenska medborgare? Spruta DDT på dem som bönderna gjorde förr när man utrotade ogräs? Förgifta dem med stryknin?

Samtidigt säger moderatledaren Ulf Kristersson att regeringen har ”tappat greppet” om kriminaliteten. Det var faktiskt ganska snällt sagt med tanke på att regeringen faktiskt aldrig någon gång har haft något riktigt grepp om den grova gängbrottsligheten.

Nationella insatsstyrken
Bild: polisen.se

Nåja, det är inte regeringen som ska bekämpa gängbrottsligheten utan polisen. Polisen har faktiskt fått mer resurser än man kan förbruka. Det är illavarslande. Om polisen badar i pengar men inte vet hur man ska använda dem så är det något som är väldigt fel. Den stora omorganisationen har uppenbarligen inte lett till att fler kriminella sätts fast. Gängen i Malmö och Göteborg fortsätter att skjuta på varandra samtidigt som Stefan Löfven och Morgan Johansson berömmer sig för allt de har gjort för att bekämpa just denna form av brottslighet.

Poliser i arbete
Bild: polisen.se

Kanske borde polisen fundera på att göra en ny omorganisation, en omorganisation som befrämjar brottsbekämpning och minskar byråkratin. Vad vet jag. Någonstans finns det en hake. Någonstans brister det i polisens effektivitet, snabbhet och handlingsförmåga.

New York-poliser arbetar mera socialt idag
Bild: NYC.gov

Det finns exempel på städer i världen som har lyckats få ner kriminaliteten på ett imponerande sätt. Ett sådant exempel är New York. 2018 var antalet mord i New York det lägsta sen början av 1950-talet. 2018 begick det 289 mord i New York. 1990 var antalet 2 245 mord. Tala om nedgång!

New York-poliser i sin nya sociala roll
Bild: www.1.nyc.gov

Nedgången beror naturligtvis inte på att de kriminella skulle ha blivit snällare. Istället handlar det om att polisen ändrat sitt arbetssätt. Sen 2015 går New York-polisens arbete mer ut på lokal närvaro och kontaktskapande i bostadsområdena än att jaga bovar med revolver. Det handlar för polisen om att bygga upp ett förtroende i lokalsamhällena och försöka sudda bort bilden av att vara provokativ och rasistisk.

Svensk polis i arbete
Bild: polisen.se

Jag tror mig veta att den svenska polisen har gjort åtskilliga studiebesök hos New York-polisen under årens lopp. Tyvärr verkar man ha tagit till sig ganska lite av de nya kunskaperna. Visst prövar polisen nya vägar och ökar sin lokala närvaro men så länge den grova gängkriminaliteten fortsätter och nu också börjar hota vanligt folk så måste polisen tänka om rejält.

Bombningarna i Linköping och Malmö är exempel på att de kriminella inte längre bara skjuter på varandra. Nu är metoderna så råa att man också äventyrar vanligt folks säkerhet.

Justiteminister Morgan Johansson
Bild: flickr.com/fotograf
Björn Nordqvist

Det är ett nytt fenomen. Så Morgan Johansson, hur ska du kunna slita upp de här bombmakarna med rötterna? Nu har du chansen.