Kvällens Mello – den bästa hittills!!!

Vilken fantastisk show! Vilken mellanakt när Sarah Dawn Finer sjöng svenska folkvisor på hebreiska och Gina Dirawi sjöng på arabiska! Det var helt enkelt underbart! Vilken hyllning till det svenska – och till det mångkulturella.

Jag fick ståpäls när jag lyssnade på denna oerhörda musik- och sångupplevelse. Så smakfullt! Så riktigt! Alla minoriteter representerade men samtidigt hela svenska folket. Tack SVT! Äntligen fick jag se ett STORT TV-program inom ramen för Melodifestivalen.

Jag har följt alla deltävlingarna i Mellon i vinter. Alla de tidigare tävlingarna har jag lämnat med en gäspning. Vad är detta? Ska dessa låtar representera Sverige i Eurovision Song Contest? Men inte ikväll. Ikväll var det en musikfest utan like. Ikväll var svensk musik som den ska vara.

Samtidigt var det rätt artister/låtar som gick direkt till Globen. Frans var helt underbar med sin halvballad och Molly Sandén magnifik, även om hennes låt Youniverse kändes för mycket som ett plagiat av Euphoria.

Men skit samma. Låtarna var bra. Jag tror att Molly vinner hela den svenska Melodifestivalen.

Det var bara synd att Eclipse med sin fina låt Runaways inte fick vara med till slutet. Det var en diskolåt med melodi, en sång man skulle kunna minnas. Men den passade uppenbarligen inte den röstande unga publiken.

Jag gråter ändå inte. Det ska bli fint att få se Frans och Molly i Globen den 12 mars. De kommer att sopa golvet med de andra finalisterna.

Abeba Aregawi Foto: Friidrottsförbundet
Abeba Aregawi
Foto: Friidrottsförbundet

Till sist en helt annan sak: Idag avslöjade Sport-Expressen att den firade 1500- metersstjärnan Abeba Aregawi från Etiopien, som fick svenskt medborgarskap 2012, aldrig har bott i Sverige. Detta har Skatteverket konstaterat i en granskning som visar att Aregawi inte har betalat ett enda öre i skatt i Sverige trots att hon är svensk medborgare och trots att hon påstås ha bott i Sverige.

Detta är givetvis en sportskandal utöver det vanliga. Men jag är inte förvånad. Jag har alltid tyckt att det varit något konstigt med Abeba Aregawi, med hennes partnerbyten, tränarbyten, ständiga vistelser i Etiopien och slutligen hennes uteblivna resultat på löparbanan. Abeba Aregawi borde aldrig ha blivit svensk medborgare. Hon har visserligen tagit hem en guldmedalj i VM till Sverige – men hon har aldrig tillhört Sverige.

Hela historien med värvningen av Abeba Aregawi tycks ha varit en fint, ett lurendrejeri, ett desperat sätt för Friidrottsförbundet att på ett enkelt sätt ta hem medaljer till Sverige. Nu vet vi att det var en bluff.