Aregawi misstänkt för doping – jag är inte det minsta förvånad

Ikväll avslöjade Svenska Friidrottsförbundet att löparstjärnan Abeba Aregawi misstänks för doping och är avstängd från allt tävlande tills vidare. Det var i början av januari som ett urinprov som tagits från Aregawi i Etiopien visat sig innehålla förbjudna substanser.

Abeba Aregawi Copyright: Hkratky/Dreamstime.com
Abeba Aregawi
Copyright: Hkratky/Dreamstime.com

Aregawi själv har bett om att B-provet ska undersökas. Först om B-provet innehåller samma olagliga substans är dopingbrottet ett faktum. Så vi ska kanske vänta några veckor innan den definitiva domen över Aregawi fälls. Å andra sidan brukar B-proven bekräfta det A-provet redan har visat.

Ikväll kom det fram vad det var för slags otillåten substans som Abeba Aregawi tagit. Preparatet heter Meldonium och fördes upp på dopinglistan så sent som den 1 januari i år. Enligt professor Åke Andrén Sandberg, medicinsk expert vid Riksidrottsförbundets Dopingkommission, är Meldonium ett preparat som anses kunna förbättra energiomsättningen i hjärtmuskelns celler. Andrén Sandberg säger dock till TT att mycket litet fortfarande är känt när det gäller effekterna av meldonium. Preparatet anses också ha positiv effekt både på inlärningsförmågan och vakenheten hos en individ.

Preparatet togs fram i Lettland redan på 70-talet för att förbättra tillväxttakten hos köttdjur.

Som jag skrev här på min blogg igår när jag kommenterade Aregawis felaktiga deklarationsuppgifter borde hon aldrig ha värvats till Sverige, än mindre få svenskt medborgarskap. Men då handlade det om Aregawis sätt att ljuga om sin skilsmässa, hennes mystiska vistelser i Etiopien och det faktum att hon aldrig har vistats i Sverige trots att hon lovat friidrottsförbundet att Sverige skulle bli hennes framtida hemland.

Nu har vi kanske fått svaret på hennes märkliga mörkläggning av sitt liv. Om hon blivit ertappad med doping nu, så kan man kanske misstänka att hon använt otillåtna medel tidigare också – inte minst när hon fortfarande tävlade för Etiopien.

Att något varit fel och skumt med Aregawi är också att hennes idrottsprestationer de senaste åren blivit sämre och sämre. Hon har varit borta från träning och tävlingar på grund av påstådda skador. Jag själv har hela tiden haft obehagliga ryggmärgskänslor inför Aregawi. Min mage sade mig att något med henne var fel.

Nu har vi kanske fått svaret.

Pressbild: Friidrottsförbundet
Pressbild: Friidrottsförbundet

Det hela är naturligtvis en katastrof för Friidrottsförbundet och förbundskaptenen Karin Torneklint, som satsat så mycket prestige i värvningen av Abeba Aregawi. Men det kommer sannolikt att sluta med Aregawi som det slutade med Ludmila Engqvist: ett rejält magplask på grund av dopingmissbruk.

Om dopingmisstankarna mot Aregawi visar sig korrekta ska hon naturligtvis stängas av från allt idrottande. Samtidigt hoppas jag att Svenska Friidrottsförbundet tar sin hand ifrån henne och inte erbjuder henne några nya landslagsplatser. Sitt svenska medborgarskap kan ingen ta ifrån henne – om hon inte själv ber om att bli befriad från detta.

Dopingmisstankarna har redan ikväll väckt enorm uppmärksamhet i hela friidrottsvärlden.