Lägg ner Kolmårdens djurpark – deras sätt att domptera vargarna är en skam!

 

Det var i juni 2012 som en 30-årig kvinnlig vargskötare blev dödad av vargar i varghägnet i Kolmårdens djurpark. Den kvinnliga djurskötaren hade i strid med reglerna ensam gått in till vargarna i hägnet. Ingen vet vad som egentligen utspelade sig därinne men plötsligt kastade sig vargarna över henne och bet ihjäl henne.

Kvinnan var en van vargskötare och hade aldrig tidigare varit i konflikt med vargarna. Efter den tragiska olyckan stängdes vargparken för allmänheten. Sen dess har ingen människa förutom djurskötarna tillåtits att besöka vargarna för att ge dem mat.

Vargpar
Vargpar
Varg Oljemålning av Elisabet Höglund
Varg
Oljemålning av Elisabet Höglund

 

Den rättsliga processen efter den här fasansfulla händelsen har tagit lång tid. I början av året åtalades en tidigare chef för Kolmårdens djurpark för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Idag presenterade åklagaren på en presskonferens ett filmklipp från Youtube, där det tydligt framgår vilka ”uppfostringsmetoder” djurskötarna på Kolmården har använt för att tämja och domptera vargarna.

Som ni ser av det här Youtubeklippet provocerar vargskötarna en varg så att han blir rasande och börjar morra. Då rusar en kvinnlig skötare fram till vargen, sliter tag i den, sparkar den på magen flera gånger samtidigt som vargen tjuter högt. Till slut ger vargen med sig och lommar morrande iväg. Samtidigt blir de andra vargarna upprörda och aggressiva.

Det är dessa s k uppfostringsmetoder som åklagaren nu vill använda i rättegången mot den förre chefen för Kolmården, metoder som är så grymma och provocerande att de utgör en risk för personalen. Rättegången inleds den 30 september. Jag vet inte om det var dessa hanteringsmetoder av vargarna som förorsakade den kvinnliga skötarens död men troligt är att vargarna genom en här behandlingen blir djupt misstänksamma mot människor, som ena stunder smeker dem, den andra stunden sparkar på dem och provocerar dem.

Varghuvud Oljemålning av Elisabet Höglund
Varghuvud
Oljemålning av Elisabet Höglund

 

 

Jag tycker att det här videoklippet visar hur olämpligt det är för Kolmårdens djurpark att överhuvudtaget ha vargar i parken. Varghägnet borde tas bort och vargarna skjutas. Tydligt är att människor inte klarar av att tämja vilda djur eller domesticera dem så att en varg blir lika tam och foglig som en hund. En varg är ett rovdjur som lever – och ska få fortsätta att leva – i naturen så långt bort från människor som möjligt.

Lägg ner hela Kolmårdens djurpark. Jag anade inte att den berömda djurparken använder samma dompteringsmetoder mot vargarna som cirkusdomptörer använder för att tämja tigrar och lejon. Detta är oetiskt, klandervärt och dessutom farligt för människor. Låt vargarna leva där de hör hemma, inte i varghägn i djurparker utan i den fria naturen.

Titta på Youtubeklippet, som talar sitt tydliga språk. Det är upprörande och skandalöst på många sätt.