Låt er inte luras av Therese Johaugs tårar!

 

 

Så sprack till sist bubblan. Världens i särklass bästa kvinnliga skidåkare, norskan Therese Johaug, har åkt fast i en dopingkontroll i samband med ett träningsläger i Italien i september i år.

Therese Johaug Foto: Internationella skidförbundet FIS
Therese Johaug
Foto: Internationella skidförbundet FIS

Den norska antidopingbyrån gjorde då en oanmäld dopingkontroll hos det norska träningsläget – och upptäckte att stjärnan Therese Johaug hade spår av den anabola steroiden Clostebol i kroppen.

Therese Johaug Foto: Internationella skidförbundet FIS
Therese Johaug
Foto: Internationella skidförbundet FIS

Johaug själv, liksom landslagsläkaren, hävdar att Johaug plågades av ett munsår som hon fått av solbränna på hög höjd och ville ha hjälp för att behandla detta. Landslagsläkaren köpte därför en salva på ett apotek i Italien med namnet Trofodermin. Salvan kunde Therese enligt hennes och den norske landslagsläkarens utsaga behandla läpparna med för att munsåret skulle läka

Trofodermin med varningstext på tuben
Trofodermin
med varningstext på tuben

Men det var ingen vanlig munsårssalva. Trofodermin innehåller nämligen anabola steroider. Clostebol heter steroiden, som är syntetisk och som enligt Wikipedia har använts som prestationshöjande medel av åtskilliga idrottare genom åren. Det var t ex vanligt att östtyska idrottare dopade sig med Clostebol under 70- och 80-talen. Clostebol är ett effektivt muskeluppbyggande och prestationshöjande medel även om det är den svagaste av alla steroider. Clostebol har stått på Wadas lista över förbjudna preparat sen mitten av 90-talet.

Trofodermin med varningtext
Trofodermin med varningtext

Det betyder att Johaug och den norske landslagsläkaren har haft god tid på sig (20 år) att ta reda på vilka substanser salvan Trofodermin innehåller. Dessutom är det väldigt lätt att se eftersom det tydligt och klart med röd varningstext framgår på förpackningen att det handlar om ett dopingpreparat, som är förbjudet. Det går att köpa Clostebol/Trofodermin receptfritt på apotek i t ex Italien. Man kan också köpa salvan på nätet. Italiensk lag påbjuder sen 2003 att alla mediciner som innehåller något dopingpreparat måste vara märkta med en varningstext på förpackningen, vilket de också är.

Aino-Kaisa Saarinen skadeglad idag Foto: Internationella skidförbundet FIS
Aino-Kaisa Saarinen skadeglad idag
Foto: Internationella skidförbundet FIS

Den finländska skidstjärnan Aino-Kaisa Saarinen, som också befinner sig i Italien på träningsläger just nu, kunde idag visa upp en bild på sig själv på ett italienskt apotek med en förpackning Trofodermin i handen. Där syntes klart och tydligt den rödmärkta dopingmarkeringen. Jag misstänker att Saarinen njöt av skadeglädje när hon fick visa upp detta, eftersom de finska skiddamerna länge har uttalat misstankar om att norrmännen dopar sig.

Aino-Kaisa Saarinen, finländsk skidstjärna Foto: Internationella skidförbundet FIS
Aino-Kaisa Saarinen, finländsk skidstjärna
Foto: Internationella skidförbundet FIS

När jag har munsår brukar jag använda Zovirax, en salva som  i n t e  innehåller anabola steroider. Den salvan kunde Johaug också ha nöjt sig med. Men den skulle väl inte ha haft någon effekt på något annat än själva munsåret.

Zovirax - bra mot munsår och innehåller ej anabola steroider!
Zovirax – bra mot munsår och innehåller ej anabola steroider!

Inte bara Norge utan hela skidvärlden hamnade i chocktillstånd idag sen det avslöjades att Johaug fått i sig anabola steroider. För Norge är detta en katastrof eftersom de norska skidåkarna totalt har dominerat den globala skidåkningen under många år, både på herrsidan och damsidan.

Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby Foto: Internationella skidförbundet FIS
Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby
Foto: Internationella skidförbundet FIS

Nu har Norges och världens två främsta skidåkare avslöjats med att ha använt förbjudna preparat, dels Johaug, dels Martin Johnsrud Sundby, som i somras ertappades med att ha använt den förbjudna astmamedicinen Ventolin. För det blev han avstängd i två månader. Men det räckte för att han skulle förlora sin hjältegloria.

Ventoline astmamedicin som Johnsrud Sundby använde utan att begära dispens
Ventolin astmamedicin
som Johnsrud Sundby använde utan att begära dispens

På samma sätt som Johaug nu har förlorat sin hjältegloria hur den här historien än slutar.

Undrens tid är inte förbi, brukar man säga. Men det norska skidundrets tid är nog dessvärre förbi. Jag vet inte hur utfallet till slut blir av avslöjandet om Johaugs steroider. Jag vet inte om hon blir avstängd men andra idrottsstjärnor som har avslöjats med ha använt Clostebol har blivit avstängda i flera år.

Therese Johaug Foto: Wikimedia.commons
Therese Johaug
Foto: Wikimedia.commons

Det räcker heller inte med att Johaug sitter och gråter i TV eller att landslagsläkaren tar på sig hela skulden och avgår med omedelbar verkan. Skadan är redan skedd. Therese Johaug har alltid uppfattats som en smart tjej som vet vad hon gör och som känner sin kropp in i dess minsta cell. Hon borde själv ha förstått att hon beträdde minerad, för att inte säga förbjuden, mark när hon smetade den där krämen på läpparna – eller var hon nu smetade den. Steroiden i salvan går direkt in i blodomloppet och påverkar direkt muskeluppbyggnaden.

Therese Johaug Foto: Wikipedia
Therese Johaug
Foto: Wikipedia

Att Johaug ertappades under ett träningsläger i Italien i augusti var inte konstigt. Det är ju då man ska börja bygga upp muskulaturen inför skidsäsongen.

 

Detta är finländska Aino-Kaisa Saarinens twitterinlägg om Johaugs dopingmedicin:

 

Tack Aino-Kaisa för att jag fick kopiera din tweet på min blogg. Elisabet