Leif GW Persson kan mycket – men han vet absolut ingenting om vargfrågan!

Leif GW Persson är ett universalgeni väl i klass med Leonardo da Vinci. Han är professor i kriminologi och vet allt om nya och gamla brott, något som han också uttalar sig om i media varje dag. Det finns ingen brottslig händelse som inte professor Persson vet att ha åsikter om, hur stor eller liten händelsen än är.

Leif GW Persson
Bild: youtube.com

På senare tid har han också blivit expert på politik. Häromveckan uttalade han sig i regeringsbildningsfrågan och gav goda råd till våra partiledare hur de borde bete sig för att en regering i Sverige skulle kunna bildas. En kvällstidning föreslog häromdan att GW borde utses till regeringsbildare om nu partiledarna inte själva lyckas fixa en regering.


Bild: De 5 stora

Och nu senast har GW uttalat sig i vargfrågan. Visserligen är GW en hängiven jägare och skulle teoretiskt sett kunna ha en hel del kunskaper om våra vargar. Så verkar det nu inte vara. För igår fick GW frågan av en journalist hur man skulle lösa problemet med alla vargar som springer omkring i södra Sverige. Det var inga problem, tyckte GW.

– Skicka upp dem till renskötselområdet. Där finns hur mycket plats som helst. Renbetesområdet omfattar ju nästan halva Sverige. Samtidigt skulle staten se till att ge samerna generösa ersättningar om deras renar blir rivna av varg.


Bild: landets fria renar

Så var det problemet ur världen.


Bild: youtube.com

Men GW:s uttalande tyder på att han inte kan mycket om vargen, även om han har påstått sig ha sett en varg i närheten av Stockholm för några år sen. Det vore naturligtvis en nåd att stilla bedja om att kunna flytta vargarna till de djupa skogarna i norra Sverige. Renskötselområdet är oerhört utbrett och omfattar mer än halva Sverige. Det är skogigt och folkfattigt. Perfekt för de skygga vargarna. Dessutom finns det gott om ren att jaga.


Det svenska renskötselområdet
Bild: worldfolksong.com

Men problemet är inte så enkelt. Man flyttar inte en varg hur som helst. De väljer nämligen själva var de vill bo. Vargarna har för längesen lämnat renskötselområdet – om de ens har varit där – och håller nu till i fem mellansvenska län, nämligen Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län och Gävleborgs län.


Gränsövergång mellan
Sverige och Norge
bild: mapio.net

Bild: kgcustoms.com

Dessutom har de svenska och norska vargarna gemensamma revir. För en varg finns inga landgränser. Vargarna strövar fritt. Den fria rörligheten är hundraprocentig för Sveriges 305 vargar.

Junselevargen
Bild: vargfakta

De gånger svenska myndigheter har försökt flytta en varg så har det gått åt pipan. Vem minns inte den stackars Junselevargen (med registreringsnummer G82-10), som mellan 2010 och 2014 flyttades inte mindre än fyra gånger från Jämtland och Västerbotten till Mellansverige. Men varje gång flyttade hon tillbaka igen. Junselevargen har fått beteckningen Sveriges dyraste varg eftersom alla transporterna av henne fram och tillbaka över landet kostade totalt 4 miljoner kronor.

Den vackra gulröda Junseletiken hade vandrat in i Sverige från Finland och bedömdes ha så värdefulla gener att Naturvårdsverket ansåg att hon måste bevaras för att kunna få valpar och föröka sig.

Junselevargen
Bild: twitter.com

Jag kan gissa att länsstyrelserna inte skulle ha annat att göra än att flytta vargar fram och tillbaka över Sverige om det bestämdes att hela den svenska vargstammen skulle placeras i renskötselområdet. Dessutom vore en sådan omplacering ett politiskt självmord. Vad skulle samerna säga om alla vargar tvångsförflyttades till renbetesområdet? Ja, gissa. Inom ett år skulle det inte finnas en enda varg kvar i Sverige. Samerna skulle skjuta dem direkt eftersom vargarna angriper deras renar, något som samerna faktiskt enligt §28 i jaktstadgan har rätt att göra.


Renar
Bild: trädgårdssurr

 


Dödad varg
Bild: vargskydd

Nej, det skulle vara en tragedi för den svenska rovdjursstammen om vargarna tvångsförflyttades till norra Sverige, även om det naturligtvis inte heller är optimalt att de lever i begränsade folkrika områden i Mellansverige. Men lösningen på detta problem är inte att tvångstransportera vargarna till de norrländska skogarna. De skulle snart vara tillbaka i Värmland och Dalarna igen.

Så den ekvationen går inte ihop, käre Leif GW Persson.


Bild:
De 5 stora

GW visade också sin stora okunnighet i vargfrågan när han i TV4 häromkvällen påstod att det fanns över 1000 vargar i Sverige. Enligt den senaste vargräkningen finns det 305 vargar. Dessutom minskar vargstammen. Visserligen finns det folk i Sverige, bland annat vissa jägare, som misstror statens siffror vad gäller antalet vargar. Somliga jägare påstår att antalet vargar är ungefär som Leif GW Persson hävdar, nämligen över 1000 individer.


Bild: utbildningsappar.com

Det är inte bra för GW:s trovärdighet när han uttalar sig i frågor där han inte är påläst eller där han för fram åsikter som står i samklang med de åsikter som landets främsta varghatare har.