Lucia var ett kvinnligt helgon – sluta med det löjliga tramset om att göra pojkar till lucior!

 

Snart är det den 13 december, luciadagen. Då får vi se alla vackra luciatåg i TV (kanske också i verkligheten) och känna oss tillbakaflyttade till vår barndom, när luciafirandet var något alldeles speciellt för oss. Sedan dess tycker jag att luciafirandet och själva föremålet för firandet, helgonet Lucia, har devalverats till någon slags lekstuga för falska jämställdhetsivrare. Senast är det Åhléns som i sin julkampanj klätt upp en stackars liten färgad pojke i luciakrona, något som han fått motta mycket hat (och kärlek) för.

En svensk Lucia Bild: Svenska Kyrkan
En svensk Lucia
Bild: Svenska Kyrkan

De flesta känner förhoppningsvis till luciafirandets historiska och religiösa ursprung. Lucia var ett helgon som levde mellan åren 283 och 304 i Syracusa på Sicilien. Som synes fick hon bara leva i 21 år.

Lucia - ett kvinnligt helgon Bild: Wikipedia
Lucia – ett kvinnligt helgon
Bild: Wikipedia

Lucia var jungfru och led martyrdöden under den romerske kejsaren Diocletianus´ förföljelser av kristna. Lucia avlade i unga år ett hemligt kyskhetslöfte. Hon ville inte gifta sig med någon man. Hon ville bara tjäna Gud. Men Lucia hade en friare, som blev kränkt av att hon inte ville ha honom. Han angav henne för ståthållaren till kejsaren, och hon dömdes till att bli sköka på en bordell i staden.

Lucia arresterades och torterades. Hon utsattes för de mest grymma kroppsliga bestraffningar. Hon blev översköljd med kokande olja. Någon körde ett svärd genom hennes hals. Till sist avled hon, 21 år gammal, sen hon mottagit den sista smörjelsen.

Lucia ska enligt legenden ha satt en ljuskrona på huvudet för att kunna se bättre när hon i hemlighet bar ner mat till de arma fångarna i stadens fängelsehålor. Bild: Wikipedia
Lucia ska enligt legenden ha satt en ljuskrona på huvudet för att kunna se bättre när hon i hemlighet bar ner mat till de arma fångarna i stadens fängelsehålor. Bild: Wikipedia

Namnet Lucia är italienska och betyder ”ljusbärerska”. En legend berättar att hon förbarmade sig över de arma fångarna i de mörka fängelsehålorna och bar ner mat till dem. För att hitta i de mörka källarvalven berättar legenden att hon satte en krona med levande ljus på huvudet som skulle vägleda henne.

Sankta Lucia firas den 13 december i den romersk-katolska kyrkan och i de ortodoxa kristna kyrkan. Även i det protestantiska Sverige firar vi Lucia samma dag.

En svensk lucia Bild: Svenska Kyrkan
En svensk lucia
Bild: Svenska Kyrkan

Tyvärr har det svenska luciafirandet i många år svärtats ner av allt löjligt trams om att även killar ska kunna vara lucia. Det har i vissa fall tagit sig de mest löjeväckande uttryck. De som vill ha ”manliga” lucior hävdar något slags obegripligt inkluderande jämställdhetstänkande. Det ska minsann inte bara vara tjejer som får bli lucia. Även killar ska få vara det. Då blir alla nöjda eftersom alla ska behandlas lika. Punkt och slut.

Varför det? Varför ska jämställdhetsivrandet ta sig sådana groteska och urlöjliga former? Lucia var ett KVINNLIGT HELGON. Hon var inte man. Om man nu ska behålla luciafirandet i Sverige (vilket jag i och för sig är starkt tveksam till) så är det flickornas/kvinnornas privilegium att för en gångs skull få stå i spetsen med den vackra ljuskronan på huvudet. Accepterar inte killarna det, så får de väl gå hem.

Yvonne Ryding, lucia och Miss Universum 1984. Bild: Pageant Queens Sweden
Yvonne Ryding, lucia och Miss Universum 1984.
Bild: Pageant Queens Sweden

En annan sida hos luciafirandet, som över tid har devalverat hela tanken bakom firandet, är att luciafirandet tidigt blev en skönhetstävling. Att bli klassens Lucia var bättre och mera prestigefullt än att få femmor eller stora A:n i alla ämnen. Att bli stadens eller Sveriges Lucia blev inkörsporten till starkt ifrågasatta skönhetstävlingar som Miss World och Miss Universum. Förlåt mig, Yvonne Ryding, men jag tycker så här. Yvonne Ryding valdes till Miss Universum 1984.

Varuhuskedjan Åhléns fatala magplask häromdagen, när man på sin Facebooksida lade ut bilden på en liten söt färgad pojke med luciakrona på huvudet, gjorde att allt som har med luciafirande att göra enligt min mening helt gick om intet. Den stackars lille killen fick löpa gatlopp på twitter efter hatiska och rasistiska påhopp, något som han sällan kommer att glömma. Åhléns försvarade sina dumheter med att man vill vara ”inkluderande”, d v s att alla ska behandlas lika. Dumheter.

Jesusbarnet - en flicka? Varför inte. Bild: Kalmar Läns Museum
Jesusbarnet – en flicka?
Varför inte.
Bild: Kalmar Läns Museum

Varför är det i så fall aldrig någon som har sagt att Jesusbarnet borde kunna vara en flicka? Varför är det bara kvinnliga symboler som ska tas över av män medan manliga symboler aldrig kan tas över av kvinnor?

PS. Slutligen vill jag berätta att jag själv när jag var elva år utsågs till klassens lucia i skolan. Men det var inte en handling av beundran och respekt utan en ren mobbningsaktion. Jag var förföljd av mina skolkamrater för att jag var tjock och ful. Därför skulle man djävlas ännu mera genom att välja mig till lucia. En ren konspiration, alltså. Aldrig har jag känt mig så kränkt som den gången.