Margot Wallström gör rätt som kritiserar Turkiet. Diplomatiska kriser behövs ibland.

 

 

 

Hon har gjort det igen, Margot Wallström! Hon har vågat kritisera en regim som inte ens kan stava till mänskliga rättigheter och till kvinnors rättigheter.

Margot Wallström Foto: EU-kommissionen
Margot Wallström
Foto: EU-kommissionen

 

Det var i söndags som Margot Wallström anklagade Turkiet för att tillåta barnsex sen det blivit känt att en författningsdomstol i Turkiet nyligen har beslutat att barn mellan 12 och 15 år ska kunna ge samtycke till sex. Förslaget har ännu inte blivit turkisk lag men Margot Wallström menar att det turkiska förslaget innebär ett legalt övergrepp på barn, inte minst på flickor.

 

Margot Wallström Foto: Government.se
Margot Wallström
Foto: Government.se

 

Redaktionerna från Ankara lät naturligtvis inte vänta på sig. Den turkiske vice statsministern hävdade att Margot Wallström var felinformerad. Det diplomatiska grälet var ett faktum. Turkiets regering kallade upp Sveriges chargé d´affaire i Ankara till det turkiska utrikesdepartementet för att uttrycka uttrycka landets djupa missnöje med den omdömeslösa och okunniga svenska utrikesministern.

 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Copyright: Dreamstime.com
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan
Copyright: Dreamstime.com

 

Margot Wallström ångar självfallet inte sin kritik mot Turkiet. Hon anser inte att hon har något att be om ursäkt för. Hon hänvisar bara till att hon står upp för barns rättigheter.

Margot Wallström Foto: FN.se
Margot Wallström
Foto: FN.se

 

Det är inte första gången Margot Wallström med sina uttalanden retat gallfeber på olika regimer, vars politik hon inte gillar. Många anser förstås att en utrikesminister ska hålla käft och hålla sig till de diplomatiska koderna. Wallström är inte sådan och det är bra.

Varför vara undfallande för en regim (den turkiska) som har planer på att återinföra dödsstraffet?