Medan de kriminella gängen skjuter ihjäl varandra minglar politikerna i Almedalen. Sverige har blivit två olika världar.

Det gångna dygnet i Sverige har varit ett dygn i blodets och mördandets tecken. Igår kväll sköts två män ihjäl och en skadades allvarligt inom loppet av bara några timmar. I samtliga fall handlade det om unga män med kriminell bakgrund – både de som sköt och de som blev skjutna. Så här ser gårdagskvällens mordfacit ut:

Kl. 18.13 Sollentuna, en 17-åring man dödad, en 23-åring släkting svårt skottskadad

Kl. 19.36 Järfälla, en man skottskadad i benet

Kl. 22.45 Blackeberg, en 23-årig man dödad med flera skott i ansiktet och på kroppen. Även en hund skadades i samband med skottlossningen. Mannen är tidigare dömd och har också avtjänat ett fängelsestraff.

Nationella insatsstyrkan
Bild: polisen.se

Hittills i år har elva personer skjutis ihjäl i Stockholmsområdet enligt en kartläggning gjord av Sveriges Radio. Det är lika många som under hela förra året. Enligt Svenska Dagbladet kopplar polisen dödsskjutningen i Sollentuna till en s k röd konflikt mellan två kriminella gäng. Det betyder att personerna i båda gängen är lika benägna att skjuta varandra.

Bombpoliser
Bild: polisen.se

Polisen väntar med bävan på allvarliga hämndaktioner efter gårdagskvällens dödsskjutningar. Våldet trappas upp i en ändlös spiral medan polisen ser på och ser handfallna ut. Inom polisen är man naturligtvis i det närmaste desperata över det ständigt pågående dödandet. Men det finns också de, bland annat inom poliskåren, som ser dödandet som en slags självsanering. En skurk mindre i de kriminella gängen blir ett problem mindre. Men så enkelt är det inte. En död man leder till fler döda män. Det vet också polisen om.

Almedalen 2019
Bild: Region Gotland/fotograf: Peter Häggbom Norrby

Samtidigt som gårdagskvällens skjutningar ägde rum inleddes politikerveckan i Almedalen, en tillställning som under en veckas tid dränerar landet på politiska krafter som skulle kunna vara hemma och göra något nyttigare än stå i talarstolar. Till och med polisen har ett tält i Almedalen i år. Det vore bättre att polisen stannade hemma och tog hand om och förebyggde brott.

Stefan Löfven kommer inte till Almedalen i år.
bild: Flickr./socialdemokraterna.se

Statsminister Stefan Löfven har såvitt jag har kunnat se inte kommenterat dödsskjutningarna i stockholmsområdet igår kväll. Han var tvungen att åka till ett viktigt möte i Bryssel. Däremot gick moderatledaren Ulf Kristersson till hårt angrepp mot gängskjutningarna från talarstolen i Almedalen ikväll. Det han sa var mycket bra. Han tog upp de allvarliga konsekvenser det innebär för hela det svenska samhället om den här sortens kriminalitet får fortsätta att frodas. Men vad hjälper ett brandtal från en talarstol i Almedalen? En fågel gör som bekant ingen sommar.

Ulf Kristersson i Almedalen 2019
Bild: Region Gotland/fotograf Peter Häggbom Norrby

Under resten av veckan kommer partiledare och andra ledande politiker att avlösa varandra i Almedalen. Hektolitervis med rosévin kommer att konsumerasdär. Klimatfrågan är en stor fråga i årets Almedalstal. Visst är klimatfrågan viktig men gängskjutningarna är just nu ännu viktigare. Båda är svåra att göra något åt – men gängskjutningarna kräver akuta och omedelbara åtgärder.

Ulf Kristersson i Almedalen
Bild: Region Gotland/ fotograf Peter Häggbom Norrby

Polisens långsiktiga arbete på att förebygga brott och skapa ett tryggare samhälle blir ett hån när vi samtidigt ser hur alltfler unga män i konkurrens om knarket och makten i utanförskapsområdena skjuts till döds eller skadas svårt. Det underminerar tilltron till polisen och samhällets andra institutioner vars uppgift är att skydda medborgarna och skapa trygghet.

Almedalen 2019
Bild: Region Gotland/fotograf Louise Florin

Det dödliga våldet i Sverige minskar inte. Därför uppmanar jag alla politiker och andra makthavare med något slags inflytande: Sluta mingla i Almedalen! Häll ut rosévinet! Ta första färjan och åk hem och gör nytta istället. Det finns en mörk verklighet som Almedalsspektaklet inte vill se eller höra talas om. En verklighet som ligger långt utanför de trygga bostadsområdena, villaidyllerna, skärgårdsmiljöerna och innerstadslyxen, men en verklighet som tränger sig alltmer på.

FRAMÅT – I Almedalen i alla fall
Bild: Region Gotland/fotografMalin Ericsson

Det är nämligen inte längre bara de kriminella som stryker med i våldet. Vi har på senare tid sett att våldet även spiller över på oskyldiga människor som bara råkar gå förbi. Sprängningarna i Linköping och Malmö för några veckor sen ger syn för sägen.

Gör något snart! Vi kan inte har det så här länge till!¨

 

 

 

 

 

.