Yippii!!! Sverige slapp att arrangera vinter-OS 2026. Grattis Milano och Cortina, ni är värdiga vinnare!

Så kom äntligen det dramatiska beskedet om vilket land/vilka orter som skulle få arrangera vinter-OS 2026. Valet stod mellan Stockholm-Åre och Milano-Cortina.

Glädjen var stor när det ikväll stort klart i Lausanne att Milano-Cortina utsågs till arrangör av vinter-OS 2026
Bild: IOK, fotograf: Greg Martin

Milano-Cortina vann!!! Stort grattis till våra italienska vänner! Samtidigt gratulerar jag ikväll Sverige, Stockholm, Åre och alla svenska skattebetalare för att vi slapp arrangera vinter-OS 2026 och betala dyrt för en mycket sannolik förlustaffär.

Milano-Cortina slog Stockholm-Åre med hästlängder.
Bild: IOK

Jag har varit emot detta vansinne hela tiden och hade hoppats att den svenska regeringen skulle säga nej till Svenska Olympiska Kommitténs beklämmande beslut. Men regeringen sa ja.

IOK:s president Thomas Bach tillkännager att Milano-Cortina segrade
Bild: Dave Thomson/IOC

Men nu var det IOK som sa nej istället – och det var bra. Jag har ingen aning om hur diskussionerna gick bland IOK:s ledamöter och delegater. Jag vet inte om Milano-Cortina hade ett bättre OS-koncept än Stockholm-Åre men jag tror det. Italienska orter har arrangerat vinter-OS många gånger. En ort som Cortina är historisk när det gäller att ordna vintersporttävlingar. Ska någon stad arrangera vinter-OS så är det en ort som har erfarenhet och tradition av att organisera just sådana tävlingar – och orter där det garanterat finns SNÖ.

Stockholm är en vacker vinterstad – men Milano är vackrare
Bild: Internationella Olympiska Kommittén

Milano-Cortina blev till slut en överlägsen vinnare över Stockholm. 47 av IOK:s delegater röstade för Milano-Cortina medan bara 34 delegater röstade för Stockholm-Åre. Det hjälpte inte att Sveriges charmiga kronprinspar Victoria och Daniel, statsminister Stefan Löfven och idrottsminister Peter Eriksson var på plats i Lausanne. Stockholm var dagens stora loser i alla bemärkelser.

Det hjälpte inte att Victoria och Daniel var på plats i Lausanne.
Bild: Kungl. Hovstaterna, fotograf:
Mattias Edwall

Men vinnare är alltså de svenska skattebetalarna. Nu slipper vi betala dyrt för ett vinter-OS som skulle komma att kosta skjortan. Dessutom slipper vi svenskar stå och skämmas inför den internationella idrottspubliken när Stockholm som ska arrangera längdskidtävlingarna och skidskyttetävlingarna står där utan snö och försöker fixa till ett olympiskt vinterspel med hjälp av snökanoner och bunkrad fjolårssnö från de svenska fjällen.

Skidanläggningen i Botkyrka kommun som nu aldrig blir verklighet
Bild: Botkyrka kommun

Stockholm är ingen vintersportort. De senaste årens vintrar i Stockholm har varit milda och i det närmaste snöfria. Hur kan den svenska olympiska kommittén komma på den idiotiska idén att låta Stockholm och några kranskommuner runt Stockholm, bland andra Botkyrka, arrangera skidtävlingar i olympisk klass? Det är faktiskt ganska skrattretande.

Nej, nu får den gamla nedlagda grusgropen i Hamra i Botkyrka kommun vila i frid. Det kommer aldrig att bli någon längdskidstadion eller skidskyttestadion där. Tack och lov, måste jag tillägga.

Vinter-OS i Stockholm 2026 som inte blev av.
Bild: SOK

Sen slipper de svenska OS-arrangörerna stå där med skammens rodnad när alla transporter till och från skidorter och tävlingsarenor i Sverige är försenade. I den svenska propagandan skröt OS-kommittén över den höga kvaliteten på Stockholms kollektiva transportsystem. Stockholm var näst bäst i världen när det gällde offentliga kommunikationer. Bäst i världen var Singapore.

Snökaos i Stockholm
Bild: Youtube.com

Jag tror inte att stockholmarna riktigt känner igen den bilden, de som ständigt huttrande väntar på försenade SL-bussar, nedisade pendeltåg och tunnelbanetåg när kontaktledningar ramlat ner och när tågrälsarna blivit obrukbara på grund av frost. Ett enda snöfall över Stockholm brukar göra staden oframkomlig. All biltrafik står stilla. Allt blir ogenomträngligt. Ingen kommer fram. Snöröjningen i Stockholm är ett skämt och kollektivtrafiken fiaskoartad.

Bild: Youtube.com

Sen alla dessa långväga transporter som krävs till Åre, där de alpina grenarna skulle ha genomförts. Hur skulle de tävlande och turisterna ta sig till Åre? Med tåg? Ha ha, knappast. Med buss? Ha ha, knappast. Med bil, ja kanske. Med flyg till Östersund? Tja.

Att Sverige är ett avlångt land blir väldigt tydligt när frågan kommer på tal att Sverige ska arrangera ett vinter-OS. Jag tror att Sverige föll just på de långa och krångliga transporterna. Italien är inte något pyttelitet land men alla OS-tävlingar skulle hålla sig i Norditalien. Avståndet (fågelvägen) mellan Milano och Cortina är inte mer än dryga 20 mil men längre om man ska köra bil. Men avståndet mellan Stockholm och Åre är över 61 mil. Det är sådant som gör skillnad.

Ett annat viktigt skäl utöver de långa transporterna är att den svenska OS-ansökan till skillnad från den italienska inte var kompletterad med några statliga ekonomiska garantier. Det svenska OS-arrangemanget skulle garanteras ekonomiskt av näringslivet men detta nöjde sig inte Internationella Olympiska Kommittén med.

Flyg till Östersund
Bild: Bra Flyt

Som ett sista desperat argument kastade de svenska OS-arrangörerna fram klimatfrågan som sitt bästa argument. Vinter-OS i Stockholm/Åre skulle bli ett praktexempel på klimattänkande och omsorg om miljön. Jo, jag tackar jag. Det är ju precis tvärtom. Ett OS i Stockholm och Åre skulle leda till enorma långväga transporter, köer, avgaser och trängsel. För att sen inte tala om alla som skulle flyga till  Arlanda från världens alla hörn och se på olika sätt ta sig till Östersund och Åre.

Nej, det var verkligen utmärkt att Sverige slapp arrangera OS även den här gången. Det blir nog aldrig mer någon svensk ansökan om att arrangera ett vinter-OS. Däremot skulle ett sommar-OS i Stockholm kunna bli ett fint arrangemang.

Utmärkt att Sverige slapp arrangera vinter-OS