Midsommarafton i Spanien – som vilken vanlig fredag som helst

Det är sent på midsommarafton. Jag har i flera dagar haft problem med internetuppkopplingen och har därför inte kunnat skriva på bloggen. Men nu tycks det fungera – åtminstone en liten stund. Ja, det är kanske att ta i. Jag vet inte ens om jag kan skicka ut det här inlägget på nätet. Vi får se.

Om några timmar är 2015 års midsommarafton till ända. Här i San Luis de Sabinillas på spanska solkusten har det varit upp till 29 grader varmt. Många svenskar som läser detta avundas säkert mig.

Hemma i Tungelsta har det nästan varit vinter, ja höst i alla fall. Här ser ni temperaturen klockan 11.03 idag midsommarafton. 12 grader och ösregn! Läskigt? Nu när detta skrivs har temperaturen här nere i Sabinillas sjunkit till "bara" 24 grader plus.

Men i övrigt har det inte varit något särskilt med den här midsommaraftonen. Den har kanske rentav varit den mest händelselösa midsommarafton i hela mitt liv.

Mittemot vår lägenhet ligger en skola. Hela dagen har det strömmat elever, lärare och föräldrar in och ut ur skolan. Det har med andra ord varit en helt vanlig skoldag. Här nere, där man verkligen kan tala om midsommar, firas inte midsommar.

Men Bosse och jag försökte så gott vi kunde i vår ensamhet. Jag "bakade" en midsommartårta. Ja, baka är kanske att ta i. Bosse och jag köpte för första gången i våra liv tre tårtbottnar, jordgubbsmarmelad, äpplen, vaniljkräm i portionsförpackningar och sådan där grädde som man sprutar ut ur en flaska.

Igår kväll gjorde Bosse äpplemos av äpplena. Och tidigt i morse satte jag ihop alla ingredienserna. Det första lagret täckte jag med äpplemos och jordgubbssylt och det andra med vaniljkräm. Sedan sprutade jag s k grädde ovanpå alltsammans och dekorerade tårtan med jordgubbar och en stor röd ros i mitten.

Se så fin den blev. Och den smakade fantastiskt. Det betyder inte att jag i fortsättningen kommer att baka tårtor med hjälp av färdigbakade tårtbottnar men har man bråttom så är det definitivt ett alternativ.

I morgon. lördag, klockan halv tre på eftermiddagen går Ryanairplanet tillbaka till Skavsta och i morgon kväll är vi tillbaka hemma i Tungelsta igen – efter en varm och skön cykelsemester på spanska solkusten.

OBS: Internetanslutningen klarar inte av att ladda ner några bilder, så de får jag lägga in senare.
PS: Det har jag gjort nu, kvart i åtta på lördag morgon. Jag kan också meddela att Bosse nu ätit upp hela tårtan
alldeles själv. Den sista halvan av tårtan gick ner i hans mage kl. 07.43 idag, lördag.

Bilder: Elisabet Höglund