Min och Bosses härliga midsommarfest hos familjen Parnevik på herrgården i Österskär!

 

Jag har aldrig firat midsommar på en herrgård tidigare i mitt liv. Det gjorde Bosse och jag igår, när vi blev bjudna av Jesper och Mia Parnevik att fira midsommar tillsammans med deras stora släkt, sina grannar och sina goda vänner. Det blev en underbar dag, den varmaste midsommaraftonen på många år.

Tuna säteri i Österåker norr om Stockholm.

Dagen till ära bar jag hatt, ja inte en vanlig hatt utan en sådan där engelsk hatt med fjädrar och strån. I vintras köpte jag en sådan här blå och svart hatt på internet från England utan att egentligen veta när jag skulle använda dem.

Jag i min nya engelska hatt

När det stod klart att Bosse och jag skulle tillbringa midsommaraftonen tillsammans med Jesper och Mia Parnevik bestämde jag mig för att inviga en av hattarna – den blå – för första gången. Det var ett djärvt grepp – men resultatet blev ändå tämligen lyckat. Man måste ju våga utmana konvenansen någon gång!

Plötsligt hade alla molnen försvunnit och alla midsommargästerna fick njuta av en härlig eftermiddagsbuffé på Bosse och Gertie Parneviks jättelika gård, Tuna säteri, i Österskär norr om Stockholm. Mia och Jesper Parnevik, son till Bosse och Gertie, firar alltid midsomrarna på Tuna säteri när Jesper, Mia och deras fyra barn Peg, Penny, Philippa och Phoenex är hemma i Sverige på somrarna. Normalt bor de ju i Florida.

Glada och lyckliga Mia Parnevik skålar

Jag lärde känna Mia och Jesper Parnevik när jag medverkade i den gångna säsongens upplaga av ”Parneviks” i TV3. Det var en otrolig upplevelse av två oerhört generösa och varma människor. När vi skildes åt lovade vi varandra att vi skulle träffas igen när Mia och Jesper kom hem till Sverige till sommaren. Så blev det också.

Jesper Parnevik och f d ishockeyproffset Börje Salming, en av de många gästerna.
Jesper med Börje Salming i bakgrunden

För att hedra värdfolket bakade jag en tårta med ett läckert inkråm bestående av äppelmos, marsánkrän och banan- och jordgubbskräm.

Min senaste tårta tillägnad familjerna Parnevik

Tårtan dekorerade jag med massor av blåbär, penséer, vitklöver, jordgubbar, syltade gröna bär, blåbärsris och på toppen av allt – den röda blomman från en pelargonia. Tårtan blev mycket uppskattad – och faktiskt väldigt vacker. Det var nästan synd att sätta kniven i den.

Den legendariske komikern Bosse Parnevik sjunger en egenkomponerad snapsvisa
Bosse Parnevik i bakgrunden och hans hustru Gertie i förgrunden

Bosse och jag njöt inte bara av god mat och god dryck utan träffade trevliga människor. Totalt gästades midsommarfesten av uppemot 110 personer, mest släktingar till familjerna Parnevik.

Bosse Parnevik förbereder sin snapsvisa
Mia Parnevik och Bosse
Mia skålar igen

Det var också så trevligt att för första gången få träffa Sveriges komikerkung Bosse Parnevik, han som roade oss under tre decennier med sina imitationer av svenska politiker. Han erinrade mig om att jag en gång för längesen hade ringt till honom och frågat om han ville medverka i en sketch i ett nyhetsinslag i Aktuellt eller Rapport. Jag minns detta telefonsamtal. Bosse Parnevik hade tyvärr inte tid att medverka men han kom fortfarande ihåg att jag hade ringt och han ångrade idag att han hade sagt nej.

Tuna Säteri som ägs av Bosse och Gertie Parnevik

Jag träffade också Bosses hustru och Jespers mamma Gertie Parnevik. Hon berättade om den fantastiska gården och att hon och Bosse hade köpt den i mycket nedslitet och försummat skick av Stig Järrel någon gång i början av 70-talet. Gården, som heter Tuna gård (säteri) har anor från 1600-talet och låg där magnifikt och tittade ut över Tunafjärden ett stenkast från Åkersberga.

När lunchen var uppäten var det dags för stora och små barn att leka lekar. Bosse och jag valde att titta på. En av lekarna gick ut på att få i en tampong i en flaska med vatten utan att vidröra tampongen och flaskan med händerna. När tampongen nådde vattnet i flaskan svällde den på känt maner och deltagarna skulle i bästa fall frakta flaskan i tampongsnöret till målet. Ibland gick det bra, ibland sämre.

Mia och Bosses dotter Peg håller på att göra en bejublad musikkarriär i Sverige
Börje Salming kan inte hålla sig för skratt

Peg Parnevik (t.h.) tillsammans med pojkvännen Filip Kaspersen Lamprecht.

Bosse Parnevik på väg ner till sina gäster

Allt blev så lyckat – inte minst därför att vädret visade sig från sin allra bästa sida. Men när kvällen kom, tornade regnmolnen upp sig från sydväst. Det blev plötsligt rått och kallt … och inatt kom regnet igen.

På borden på bryggan stod de tomma flaskorna kvar och på en stol hade någon hängt upp en ensam midsommarkrans.

Bakom kameran, den hattprydda damen: