Misstänkt terrorattentat i Paris kastar mörka skuggor över det franska presidentvalet

 

Vid 21-tiden ikväll, torsdag, drabbades Frankrike och Paris av ett nytt misstänkt terrorattentat. Dådet inträffade på den världsberömda paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. En polisman sköts ihjäl av en misstänkt gärningsman och två andra polismän skadades allvarligt.

Champs-Elysées i Paris, platsen för ett nytt misstänkt terrordåd i Frankrike. Bild: Tripadvisor

Skottlossningen med automatvapen riktades mot poliserna när dessa satt i sin parkerade bil på Champs-Elysées. Polismännen befann sig på ett bevakningsuppdrag utanför tunnelbanestationen vid Champs-Elysées. Gärningsmannen sköts omedelbart ihjäl av polis.

Gatuskylt Champs-Elysées
Bild: Pursuitist

Det talades inledningsvis om att det skulle handla om två gärningsmän men polisen meddelade senare att det bara rörde sig om en skytt. Enligt uppgift var den dödade skytten sen tidigare känd av den franska säkerhetstjänsten som en ”extremist”. Polisen letar efter ytterligare en misstänkt terrorist som ska ha varit på väg till Paris i tåg från Belgien.

Champs-Elysées i Paris
Bild: Clip Dealer

Någon timma efter skottlossningen på Champs-Elysées inträffade ytterligare skottlossning i närheten av Champs-Elysées.

I tisdags grep den franska polisen två misstänkta terrorister i den sydfranska staden Marseille. Bild: Forex.se

Den här skottlossningen ägde rum bara två dagar efter en annan allvarlig incident. Den ägde rum i tisdags i Frankrikes näst största  Marseille i södra Frankrike. Polisen grep då två män i en lägenhet misstänkta för att planera ett attentat mot någon eller några av de franska presidentkandidaterna.

Ännu sent ikväll finns det ingen officiell bekräftelse från det franska inrikesdepartementet om att det rör sig om ett terrordåd men den franska polisen arbetar utifrån misstanken om att det handlar om ett terrordåd – eller flera terrordåd. Terrordådet var riktat direkt mot den franska polisen.

Triumpbågen i slutet av Champs-Elysées
Bild: Art-et-loisirs.com

Det här misstänkta terrorattentatet inträffade bara tre dygn före den första omgången av det franska presidentvalet som hålls nu på söndag. Eftersom det se  två år tillbaka råder undantagstillstånd i Frankrike har den franska polisen mobiliserat enorma polisstyrkor för att skydda både presidentkandidater och det franska folket. Idag har över 50 000 extrainkallade franska poliser varit utposterade på olika håll i landet.

Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen. Bild: Politico Europe

Den misstänkta terrorattacken ägde rum bara femton minuter efter det att främlingsfientliga Nationella Frontens presidentkandidat Marine le Pen deltog i en TV-debatt, där hon bland annat betonade vikten av att Frankrike gör allt för att skydda sig mot terrorism.

Det betyder att kvällens misstänkta terrorattack mot Paris hjärta i allra högsta grad blir ett blodigt inslag i den franska presidentvalkampanjen och lägger en mycket mörk och blodig skugga över presidentvalet.

Terrordådet på festlokalen Bataclan i Paris.
Bataclan.
Bild: Rättvisepartiet Socialisterna

Frankrike är det land i Europa som under de senaste åren drabbats hårdast av terrorattacker. Vi minns terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo för drygt två år sen och mot festlokalen Bataclan i Paris.

Lastbilen som dödade 84 människor och skadade hundratals i Nice förra sommaren.

Vi minns också  terrorattentatet i Nice förra sommaren när en terrorist med en tung lastbil mejade ner hundratals människor på paradgatan Avenue des Anglais i Nice. 84 människor avled vid det attentatet.