Ett politiskt parti som vägrar se att verkligheten har förändrats är inte värt att rösta på!

Även miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tillkännagav häromdagen att hans parti kan tänka sig att överväga fotboja på personer som har nekats uppehållstillstånd och som ska utvisas.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i riksdagen. Bild: riksdagen.se

För att förhindra att dessa personer försvinner under radarn och gömmer sig i Sverige är elektronisk fotboja ett sätt att hålla kolla på personerna ifråga, menar Fridolin. Andra alternativ är förvar hos Migrationsverket eller anmälningsplikt hos polisen.

Elektronisk fotboja. Bild: Clio online

I onsdagens Aktuellt talade sig miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind varm för bruket av fotboja som ett av flera sätt att hålla koll på personer som har fått ett utvisningsbeslut.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind stöder Gustav Fridolins förslag om fotboja. Bild: amandalind.mp

Även kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sa för några dagar sen att hon kunde tänka sig att man använder fotboja.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor är också positiv till fotboja. Bild: Twitter

Och idag sällade sig moderatledaren Anna Kinberg Batra till samma tankegångar.

Inrikesminister Anders Ygeman. Bild: regeringen.se

Även inrikesminister Anders Ygeman har vid tidigare tillfällen sagt att elektronisk fotboja kan vara ett sätt att ha kolla på grova brottslingar.

Carl Schlyter från miljöpartiet är kritisk till Fridolins förslag om fotboja. Bild: mp.se

Särskilt miljöpartiets förtroendevalda och medlemmar har av naturliga skäl reagerat negativt på Gustav Fridolins godkännande av fotbojan som instrument. En av kritikerna är riksdagsledamoten Carl Schlyter. Han och andra kritiker menar att det är inhumant, odemokratiskt och kränkande för människor att utsättas för den här sortens övervakning. Samtidigt ska man hålla i minnet att Carl Schlyter, tidigare EU-parlamentariker, intagit rollen som ständig kritiker av sin partiledning. Det behöver i och för sig inte betyda att man aldrig ska lyssna på honom.

Elektronisk fotboja – ett sätt att stoppa terrorism?
Bild: magasinetparagraf.se

Många menar att miljöpartiets plötsliga intresse av hårda tag och ordning och reda bara är ett sätt att locka tillbaka väljare som har flytt från partiet. Och dessa har varit många på senare tid. Visst kan det finnas politisk taktik bakom Fridolins förslag. Det är till och med sannolikt. Samtidigt visar miljöpartiets helomvändning att partiet nu har börjat se hur verkligheten runtomkring oss ser ut.

Bild från Drottninggatan.
Foto: Elisabet Höglund

Vi svenskar har nyligen upplevt ett terroristbrott. Varje dag anmäler migrationsverket asylsökande personer till Säpo som verket misstänker kan stödja våldsbejakande extremism och som kan vara potentiella hot mot det svenska samhället och den svenska demokratin.

Riksdagens plenisal
Bild: Riksdagen

Det vore uselt om ett eller flera politiska partier i Sverige inte lyssnade på dessa signaler. Vi lever inte i Bullerbyn längre. Säpo räknar med nya terrorattentat mot svensk mark. Hot mot våra liv är något även vi svenskar måste börja skydda oss mot. Att vägra inse att verkligheten runtomkring oss har förändrats är inte mindre än en skandal. Det är ansvarslöst.

Hotet från terrorismen
Bild: Stepan Popov/Dreamstime.com

Sen må partierna heta miljöpartiet eller socialdemokraterna eller moderaterna. Alla är vi lika utsatta. Sverige är inte det land som miljöpartiet föddes i, i början av 80-talet. Då hade vare sig Olof Palme eller Anna Lindh mördats. Då fanns inte terrorism ens som ett teoretiskt begrepp i vårt land. Terrorism fanns i Italien och Tyskland men inte här.

Det är bra att våra folkvalda politiker inser att omvärlden har förändrats och vi med den. Att brott och straff och lag och ordning är prioriterade politiska frågor idag är inte konstigt. Det är ingen modenyck. Det är ett svar på den höga gängbrottsligheten, skjutningarna och morden – och så den uppenbara risken för nya terrorangrepp.

Gustav Fridolin
Bild: mp.se

Godmorgon miljöpartister och alla andra till en ny dag.

Elektronisk fotboja. Bild: kriminalvarden.se

Samtidigt måste jag lämna in en brasklapp. Jag är inte övertygad om att elektronisk fotboja i sig är det bästa sättet att stoppa terrorism. En fotboja är lätt att plocka av sig. Å andra sidan kan inga konstruktiva förslag avvisas om man vill stoppa terrorismen.