Moralpanik om äldre kvinnors alkoholvanor


Idag på påskdagen publicerades en undersökning som visar att kvinnor över 70 dricker betydligt mer alkohol idag än för 40 år sen, alltså på 70-talet. Talesmän för kvinnoorganisationer intervjuades och beklagade detta faktum och betonade hur farligt det var för just äldre kvinnor att dricka. Äldre kvinnors förmåga att bryta ner alkohol är sämre än mäns, sade t ex Alexandra Charles, ordförande för den s k 1,6-miljonerklubben, som har tagit på sig uppgiften att arbeta för kvinnors hälsa.


I referaten från undersökningen sägs däremot inte ett ord om hur äldre mäns alkoholvanor har förändrats sen 70-talet. Det är tydligen bara kvinnorna som är ett problem. Att män dricker är ju helt naturligt och har alltid varit naturligt. Att kvinnor dricker, ja det är fortfarande problematiskt, tabubelagt – för att inte säga "äckligt". Kvinnor ska inte dricka vin och sprit alls. Det passar sig inte. En berusad kvinna! Fy fan! (obs: ironi).


Jag är inte det minsta alkoholliberal men reagerar ändå negativt på resultatet av den här undersökningen. Tvärtom ser jag stora faror i alkoholbruket – och alkoholmissbruket. Det gäller inte bara kvinnor. Det gäller i lika hög grad män som fortfarande dricker mer än kvinnor. Själv är jag måttlig intill fanatismens gräns. Jag dricker till och med mindre idag än för fyrtio år sen. Min man är helnykterist sen 1974.

För stora intag av alkohol påverkar inte bara människans hälsa utan också hennes sociala situation. Vi vet att det finns ett klart samband mellan brottslighet och alkohol, mellan våld och alkohol, mellan mord och alkohol, mellan misshandel och alkohol, mellan skilsmässor och alkohol, mellan våldtäkter och alkohol, mellan dödsolyckor och alkohol, mellan allvarliga sjukdomar och alkohol för att ta några exempel. Alkoholmissbruk är inte i första hand en moralisk fråga utan en säkerhets-, trygghets- och hälsofråga.

Det är därför jag blev upprörd när jag läste om den här utredningens slutsatser, nämligen att kvinnor över 70 dricker mer alkohol idag än på 70-talet. Varför ska man uppröras över det? Samhället ser helt annorlunda ut idag än för fyrtio år sen. Kvinnornas ställning har stärkts på de flesta områden. Detta har lett till att kvinnors beteende idag mer och mer liknar männens – på gott och ont.


Inte minst har tillgången till alkohol ökat. Den s k bag-in-box-revolutionen har förändrat både mäns och kvinnors alkoholvanor. Det är lättare idag än tidigare att ta sig ett glas vin på kvällen. Boxen avslöjar ju inte sitt minskande innehåll på samma sätt som en halvdrucken vinbutelj. Smugglingen av vin och sprit till Sverige har dessutom ökat dramatiskt sen vi gick med i EU 1995.


Om en kvinnlig pensionär tar sig ett glas vin eller två till lördagsmiddagen är väl inget att bli upprörd över, i varje fall inte om det handlar om ett måttligt bruk. För ren alkoholism är det väl knappast fråga om i det här fallet. Dessutom finns det undersökningar som visar att mycket måttliga mängder alkohol kan påverka hälsan positivt – med tonvikten lagd på m å t t l i g a .


Nej, det är moralpaniken som har tagit över. Det är omoraliskt av kvinnor att dricka alkohol. Det gäller däremot inte för män. En riktig karl ska ju klara både fem och sex supar. Nej, bättre var det förr under motbokens tid. Då hade en gift kvinna inte ens rätt till en egen motbok. Är det så vi ska ha det igen? Det sista var ironi men det hoppas jag att ni fattade.

Släpp moralpaniken och satsa samhällets resurser på dem som verkligen missbrukar alkohol, inte på dem som kanske tar sig ett glas vin till maten då och då – helt enkelt därför att det smakar bra.