Varför förbjuder inte Sverige anorektiska modeller?


Frankrikes riksdag, Nationalförsamligen, beslöt häromdagen att införa en lag som förbjuder alltför smala modeller. Enligt den nya lagen får en modell inte ha ett BMI som understiger 18. Det betyder att en kvinna som är 175 cm lång inte får väga mindre än 55 kg för att vara godkänd som modell i Frankrike.

Detta är ett sensationellt beslut inte minst med tanke på att Frankrike är modelandet framför alla andra och har världens främsta modeagenturer och modeskapare. Det var inte helt lätt för de franska politikerna att få
modebranschen att acceptera lagen, som kan leda till böter på 690 000 kronor eller fängelse i ett halvt år för den som bryter mot den.

Därmed är Frankrike det fjärde landet i världen som har förbjudit anorektiska modeller. I fjol införde Israel ett liknande förbud. Tidigare har både Italien och Spanien liknande lagstiftning.

Eliana Ramos
Luisel Ramos

Bakgrunden till att den här frågan i vissa länder äntligen har tagits på allvar är bl a flera spektakulära dödsfall bland unga kvinnliga modeller som lidit av anorexi. 2006 avled den brasilianska modellen Luisel Ramos av hjärtproblem förorsakade av näringsbrist. Året därpå dog hennes 18-åriga syster Eliana, också hon modell, i samma sjukdom.

Isabelle Caro

Samma år, 2007, avled den svårt urmärglade franska modellen Isabelle Caro av sin anorexi.


Då kommer vi till frågan: Vad gör Sverige? Ingenting. Svenska lagstiftare tycks inte ens ha funderat på att införa ett förbud mot för magra modeller – detta trots att över 100 000 människor i Sverige idag lider av anorexi och trots att frågan om anorektiska modeller har ältats i åratal. Med uppenbarligen har modebranschen i Sverige ett betydligt starkare inflytande över de politiska beslutsfattarna än i Frankrike, Israel, Italien och Spanien. Är det rentav så att vissa världsledande svenska modeföretag har lyckats intala svenska politiker att Sverige inte ska ha något sådant förbud. Det är frivilliglinjen som ska gälla även i den här frågan.


Företrädare för modebranschen har istället sagt att så länge smala modeller efterfrågas på den internationella marknaden, så länge kan inte Sverige införa någon förbudslagstiftning. Men nu har till och med modelandet Frankrike infört ett förbud. Vad är det då som hindrar Sverige från att göra det?


Häromåret kom till och med ett uppseendeväckande avslöjande att företrädare för svenska modeagenturer stått utanför Stockholms största anorexiklinik och försökt rekrytera modeller därifrån. Cynism är inte ordet för detta. Hänsynslöshet och skamlöshet beskriver bättre det här tillvägagångssättet.


Mitt krav till ledamöterna i Sveriges riksdag är att omgående ta ett initiativ till en lagstiftning som förbjuder modebranschen att anlita modeller som är magrare än t ex BMI 18, alltså en lag som överensstämmer med den som nu har stiftats i Frankrike. Det finns ett starkt folkligt stöd för detta. En överväldigande majoritet av det svenska folket vägrar se hur unga kvinnor svälter sig för att uppfylla modebranschens hänsynslösa krav.