Nu slår jag näven i bordet en gång för alla: Jag har i – n – t – e flyttat till Spanien!

 

Sen i höstas florerar det ett envist rykte om att jag skulle ha lämnat Sverige och flyttat till Spanien. Ryktet uppstod efter en stort uppslagen artikel i tidningen Expressen tidigt i höstas, där tidningen både på löpsedeln och på förstasidan påstod att jag hade flytt från Sverige och bosatt mig i min lägenhet i Spanien.

I ett av de här husen ligger min lägenhet i Spanien.

Artikeln föregicks av en lång telefonintervju som en ung reporter vid namn Anton Nilsson gjorde med mig i september ifjol. Under intervjun pratade jag mycket om min lägenhet i Spanien och att jag åkte dit så ofta jag kunde för att kunna cykelträna i varmt väder. Reportern frågade om jag hade flyttat till Spanien på heltid. Nej, absolut inte, svarade jag. Jag är bara där ibland. Jag bor hemma i Sverige och det tänker jag fortsätta att göra.

Trots detta hade tidningen ändå mage att på löpsedeln, på förstasidan och i artikeln inne i tidningen påstå att jag ”hade flytt från Sverige och bosatt mig i Spanien”. Jag ringde omedelbart upp reportern och frågade honom varför han skrev så där. Jag hade ju förklarat för honom att jag aldrig skulle kunna tänka mig att flytta till Spanien, bara att jag åkte dit på besök ibland.

Reportern kunde inte riktigt svara på varför det hade blivit så där i artikeln. Det måste ha blivit ett missförstånd mellan oss, försökte han säga.

”Nej, det kan inte handla om något missförstånd”, förklarade jag. ”Jag gjorde tydligt klart för dig i intervjun att jag inte alls hade flyttat till Spanien. Ändå går tidningen ut med detta totalt felaktiga budskap.”

Redaktionen ändrade formuleringarna i den artikel som låg kvar i nättidningen men det som hade stått i papperstidningen och på löpsedlarna gick ju inte att ändra. Där var budskapet fortfarande att jag hade flytt från Sverige och bosatt mig i Spanien.

Och det är detta folk kommer ihåg. De minns Expressens löpsedel. Den har naglat sig fast i folks minne, inte minst bland dem som bor här i Tungelsta och Västerhaninge och som känner till mig sen många år tillbaka.

Orsaken till att jag tar upp den här frågan än en gång är att Bosse både igår och idag, onsdag, tvingats förklara för folk han träffat att jag inte alls hade flyttat till Spanien utan bodde kvar i vårt hus i Tungelsta precis som förr. Igår träffade Bosse ett par som bor i vårt grannskap och som undrade om Bosse hade ”köpt Höglunds hus”.-”Elisabet har ju flyttat till Spanien”, påstod paret, som inte kände Bosse eller mig särskilt väl.

Bosse tvingades förklara att han inte alls hade köpt mitt hus utan att vi var gifta och bodde tillsammans i huset precis som förut. Däremot hände det att både han och jag ibland åkte till min lägenhet i Spanien för att få lite sol och ledig tid.

Idag hände samma sak när Bosse var i Västerhaninge centrum och handlade mat. En man han känner ytligt kom fram till honom och frågade varför han bodde kvar i Sverige när ”Elisabet hade flyttat till Spanien”. – ” Hon har inte alls flyttat till Spanien. Hon bor i Tungelsta tillsammans med mig”, förklarade. Bosse och klargjorde för mannen att ryktet om min flykt till Spanien hade sitt ursprung i en mycket oseriös och lögnaktig artikel i tidningen Expressen i september i fjol.

Mannen skrattade och gick därifrån. Förmodligen tänkte han att man aldrig kan lita på vad som står i tidningen.

Nej, det kan man inte. Trots att Expressen och alla andra tidningar, radio och TV samt nyhetsbyråer i Sverige gemensamt har skapat ett forum där man betonar att det bara är fakta som ska publiceras, inga ”fake news” eller lögner. Ändå lyckas vissa av deras egna journalister fortfarande fabricera lögnaktiga artiklar eftersom de förväntas ge fler s k klick än sanna artiklar.

Jag vill härmed en gång för alla förklara att JAG BOR I SVERIGE. JAG HAR INTE FLYTTAT TILL SPANIEN OCH KOMMER SANNOLIKT INTE ATT GÖRA DET HELLER.

Förhoppningsvis har jag nu tagit död på alla illasinnade och lögnaktiga rykten.

Men det är inte alls säkert.

Oavsett om jag bor där eller ej så är Spanien ett vackert land.