När vi svenskar äntligen fick lite varmt väder började miljöpartiets Isabella Lövin varna oss för katastrofala klimtatförändringar!

Maj månad 2018 var den varmaste majmånaden i Sverige sen 1909! Ja, det kändes faktiskt. Å andra sidan var det lika varmt år 1909. Visst njöt vi alla av den underbara solen, de ljumma vindarna och de magiska kvällarna? Vi svenskar känner oss för det mesta djupfrysta i vårt kyliga klimat men tinar upp avsevärt när det kommer några veckor med riktigt varmt väder. Då vaknar livsandarna och vi börjar tro på livet igen.
Isabella Lövin (MP)
Bild: flickr.com
Den enda som inte gillar vår- och sommarvärmen i Sverige är Miljöpartiets språkrör, tillika biståndsministern, Isabella Lövin. I några artiklar i Expressen under den gångna veckan har hon uttryckt sig djupt oroad över det varma och sköna vädret. Hon säger sig ha haft en klump i magen när hon upplevt medelhavsvärme och gula gräsmattor redan i maj.
Isabella Lövin (MP
Bild: worldbank.org
Vad var det för klump hon hade i magen? Jo, skräcken inför klimatförändringarna. Isabella Lövin menar nämligen att den varma våren och försommaren är ett nytt bevis för hur jordens medeltempertur snabbt håller på att öka och snart når livsfarliga nivåer.
Isabella Lövin (MP)
Bild: regeringen.se
Det är något som inte stämmer med klimatet”, säger hon i en av sina artiklar, ”och det visar sig allt oftare i alltmer extrema väderhändelser, inte bara här hemma utan runtom i världen.” Hon tar fram dramatiska effekter av det hon ser som klimatförändringar på olika håll i världen. Ökade regnmängder i USA i fjol. Översvämningar. Naturkatastrofer. Skogsbränder som ödelägger kvardratmil. Svält och sjukdomar. Värmerekord. Nederbördsrekord.
Härligt svenskt försommarväder
Bild: caravanclub.se
Visst är allt detta allvarligt. Visst kan det till viss del bero på förändringar i klimatet. Men ingen av oss vet om dessa förändringar är tillfälliga eller bestående. I år hade vi i Sverige en osedvanligt lång, kall och snörik vinter. Då talade ingen om klimatförändringar, för sådana är liktydiga med varmare klimat.
Underbara varma svenska försommarkvällar
Bild: resfredag.se
Men när vi äntligen fick en varm och underbar vår så träder domedagsprofeterna fram och talar om att vi inte ska njuta av denna sällsynta värme eftersom den är ett första tecken på en klimatkatastrof. Glädjedödare! När vi äntligen fick njuta lite grand av svensk sommarvärme träder Isabella Lövin fram och hotar med klimatkatastrof.
Bild: Elisabet Höglund
Samtidigt försöker vissa meteorologer förklara den kalla vintern i år och den varma våren med jetströmmarna i atmosfären, jetströmmar som inte har ett dugg med klimatförändringar att göra utan som är en naturlig del av det globala klimatet. I vår har det rått kraftiga jetströmmar över Nordatlanten som gjort det möjligt för varma vindar från söder att nå upp till Sverige.
Bild: wordpress.com
Jetströmmar bildas mellan kall och varm luft i atmosfären, Jetströmmarna rör sig på ungefär 10 kilometer höjd uppe i atmosfären, rusar fram i höga hastigheter inom ett ganska smalt område och lägger grunden till det väder vi får på jordklotet. Jetströmmarna uppstår på grund av stora temperaturskillnader mellan polerna och ekvatorn samt på jordens rotation.
Min spanska trädgård
Bild: Elisabet Höglund
Just i vår har dessa jetströmmar påverkat norra Europa och gett oss varm och härlig vår- och försommarvärme. Just nu befinner jag mig sen en vecka tillbaka i min lägenhet på spanska solkusten. Här har jag suttit och skrivit på min bok och valt den här platsen för att få lugn och ro i mitt skrivande.
Sen någon vecka tillbaka är det varmt och härligt spanskt försommarväder. Men så sent som i förra veckan klagade spanjorerna över den osedvanligt kalla våren. Följande artikel kunde jag läsa häromdagen i den svenskspråkiga tidningen En Sueco som ges ut på solkusten:
Så kom sommaren till slut och enligt meteorologerna har den kommit för att stanna. Nu i slutet av veckan har temperaturerna stigit och hållit sig runt 30-gradersstrecket över hela Costa del Sol och det sägs även att årets första värmebölja kommer att dra in över kusten de närmaste dagarna. … Vårvädret har varit mycket ostabilt och även i juni ar det regnat och temperaturerna legat fem-sex grader under det normala.”
Ja, alltmedan svenskarna svettats i den heta vårsolen har spanjorerna på solkusten hukat i regnrockar och yllekoftor för att skydda sig mot den oväntade kylan. Men nu verkar ordningen vara återställd, inte bara här i Spanien utan även i Sverige.

När jag pratade med Bosse ikväll berättade han att det ösregnade och åskade över Tungelsta. Temperaturen hade fallit till +15 grader, alltså ett helt normal junitemperatur i Sverige.

Solnedgång vid Vedasjön
(sjön är skymd bakom trädem)

I morgon åker jag hem till Sverige igen och inväntar midsommarhelgen, som förmodligen kommer att bli ostadig som vanligt. Plus 13 grader varmt på midsommarafton i Tungelsta enligt SMHI:s senaste prognos. Vad sägs om det? Ingen sill och ingen nubbe utomhus i alla fall. Istället blir vi tvungna att elda i spisen för att hålla värmen. Värmebölja? Nej, inte så långt ögat kan se.

Traditionellt svenskt sommarväder. Borta är värmen och den heta jetströmmen. Tillbaka är kylan, regnet och normaliteten.

För att glädja er alla ska jag visa lite fina bilder härifrån min by i Spanien. Blomsterprakt är det alltid gott om, även om vädret är lite svalare än normalt.

Hasta manana!