Nu har även en älgfamilj bosatt sig på vår tomt!

Det är inte bara den lilla rådjursfamiljen med rådjursmamman Sally (som jag har döpt henne till) och hennes två kid som permanent har slagit sig ner på vår tomt – i omedelbar närhet av behållaren med havrekross, som hänger på väggen till ett av våra hus, och som har blivit deras älsklingsmat.

Häromdagen tog jag den här bilden på de två kiden. Ja, egentligen har de blivit "tonåringar" nu, som ger sig ut på egen hand (d v s egen klöv) utan att hela tiden hänga mamma i hasorna. De låg tillsammans och vilade sig framför lekstugan. Däremot syntes inte Sally till. Hade ungarna rymt? Nej då, inte alls. Plötsligt dök mamma Sally upp bakom husknuten. Hon hade förmodligen legat och vilat på en plats längre bort för att ha sina små busungar under uppsikt men utom synhåll för oss. Helt klart är i alla fall att kiden nu är halvvuxna och inte lika beroende av mamma längre. Det går fort i djurvärlden.

Det var bara några månader sen jag kunde se kiden, små och ynkliga, skutta runt sin mamma, dia henne och livrädda för att bli övergivna.

Men nu har rådjursfamiljen fått konkurrens om maten i havrebehållaren. Och det är inte vilken konkurrens som helst. Fru Älg har nämligen också flyttat in på vår tomt tillsammans med sin kalv. Det var många år sen vi hade älg på tomten – men i höst har de alltså dykt upp igen. Det är vi glada över.

Både Bosse och jag filmade idag den lilla älgfamiljen på "ofarligt" avstånd (därav den oskarpa bilden). Jag vågade naturligtvis inte gå för nära. Man vet ju inte när mamma älg plötsligt vecklar ut sin väldiga kropp och med tre språng är framme hos mig och sparkar omkull mig. Nej, älgarna ska man ha respekt för, särskilt när de har sina kalvar med sig.

Jag är särskilt glad att älgarna har bosatt sig på vår tomt just nu. Sen i måndags pågår ju älgjakten. Men på vår tomt, som utgörs av 5 000 kvadratmeter skogsmark, är det nämligen vi, och bara vi, som har jakträtt. Men varken
Bosse eller jag skulle ens komma på tanken att jaga älg eller något annat vilt. Det gör däremot folk i grannskapet.

Så därför är det bra att älgarna förskansar sig hos oss. Då är de skyddade. Så fort de lämnar vår tomt blir de lovligt villebråd. Framförallt är det den lilla kalven som ska se upp. Det är nämligen kalvarna som ska skjutas.

Och jag vill för allt i världen inte vara med om att mamma älg förlorar sin dotter på det här sättet. Därför gäller det för Bosse att fylla havrebehållaren så att havrekrosset räcker till alla djuren.