Nytt glädjebesked: Cancern har INTE kommit tillbaka!

 

Innanför denna dörr på Radiumhemmet skulle jag idag få min dom. Foto: Elisabet Höglund

Innanför denna dörr på Radiumhemmet skulle jag idag få min dom.
Foto: Elisabet Höglund

 

Som jag berättat genomgick jag den 9 maj en stor specialröntgen av hela kroppen för att undersöka om min cancer hade kommit tillbaka eller inte. Jag har förstås varit djupt orolig efteråt eftersom den här sortens röntgen med hjälp av en radioaktiv isotop har en alldeles speciell förmåga att upptäcka cancertumörer och metastaser.

Min onkolog Mia Karlberg Foto: Elisabet Höglund
Min onkolog Mia Karlberg
Foto: Elisabet Höglund

 

Idag fick jag svaret från röntgen av min underbara onkolog på Radiumhemmet i Solna Mia Karlberg. Jag var jättefrisk, förkunnade hon. Inga förändringar i magen, buken, thorax eller halsen jämfört med tidigare röntgenundersökningar av samma slag. Allt såg så bra ut det kunde. Mia förklarade att jag kunde åka hem och fira sommaren med hopp om ett fortsatt långt och friskt liv. Här är bevisen:

diverse djur och fåglar + radiumutlåtande 028

diverse djur och fåglar + radiumutlåtande 029

 

Mina blodprovsvärden var också näst intill perfekta. En tung sten föll från mina axlar. Jag behöver inte oroa mig ännu på ett tag.

ekorre, sigrid, röntgen m m 020

 

diverse djur och fåglar + radiumutlåtande 030

Det här fantastiska beskedet måste naturligtvis firas. Jag ringde till Bosse och berättade att jag var jättefrisk och att vi skulle fira detta med kaffe och tårta när jag kom hem. Jag märkte att det var ett förslag han gillade.

Cheesecake
Cheesecake

 

stock-photo-18264031-chocolate-cheesecake

Jag inköpte tre cheesecakes av olika sorter. Dessa skulle vi dela på, Bosse och jag. När jag kom hem satte jag på kaffet och serverade cheesecaken.

Cheesecake - inte bra för magen
Cheesecake – inte bra för magen

 

Men säg den glädje som varar för evigt. Jag vet att min opererade mage inte tål söta tårtor, bakelser, wienerbröd, sött kaffebröd största allmänhet och vitt matbröd. Jag vet egentligen inte varför. Det jag vet bara att det har med socker och kolhydrater att göra.

Så blev dag idag också. Trots att jag visste att magen skulle slå bakut så satte jag i mig en och en halv cheesecake. Efter en kvart började magen protestera. I en och en halv timma satt jag på toaletten. Jag ska inte beskriva konsistensen på det som kom ut. Ni förstår säkert. Samtidigt värkte magen så jag trodde att tarmarna hade spruckit.

Det här fenomenet kallas dumping. Det är magsäcken (d v s den lilla bit av magsäcken som en bukopererad person har kvar) som omedelbart dumpar alla dessa s k godsaker direkt ut i tunntarmen. Sen går det undan.

Hela eftermiddagen var förstörd. Jag lade mig i sängen halv tre och orkade inte gå upp förrän klockan sex. Jag kommer aldrig mer att äta cheesecake. Jag hatar cheesecake och jag ska aldrig mer göra om det här misstaget. Magens beteende är alltså ett resultat av att halva min matsäck är bortopererad liksom 34 centimeter av tjocktarmen. Dessa obalanser får jag leva med under resten av mitt liv. Dessa problem drabbar ofta feta personer som genomgått en s k gastric-by-pass-operation för att kunna gå ner i vikt.

Hur roligt det än var att bli friskförklarad idag så borde jag inte ha ”firat” detta med kladdig och söt cheesecake. En ostsmörgås hade varit bättre.

Ostmacka - tråkigare men nyttigare
Ostmacka – tråkigare men nyttigare