Det kommer nu alltmer oroande rapporter om att Sverige inte klarar av att få stopp på smittspridningen av covid-19. I jämförelse med andra jämförbara länder i framförallt Europa går den svenska kurvan inte längre ner. Det har skett en utplaning men på en alldeles för hög nivå jämfört med vad regeringen och Folkhälsomyndigheten har hoppats på hela tiden. På vissa håll i landet går kurvan till och med uppåt igen.
På dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten framkom att det skett ett trendbrott i Västra Götaland, men inte ett trendbrott till det bättre utan till det sämre.
På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg slår läkarna idag larm om en alltmer oroande utveckling. Antalet nyinskrivna patienter med covid-19 har börjat öka igen. Något har hänt. Smittspridningen minskar inte längre. Så här säger Thomas Brezicka, chefsläkare på Sahlgrenska sjukhuset:
”Vi har för Sahlgrenskas del sett en nedåtgående kurva sen slutet av april. Men den kom av sig i mitten av maj och lade sig sen horisontellt. Nu ser vi en antydan till ökning. Det är helt klart ett trendbrott att det inte fortsätter minska sedan en dryg vecka tillbaka.”
Enligt Thomas Brezicka är den enda förklaringen till det negativa trendbrottet att smittan ökar i samhället igen. Så här säger han till Dagens Nyheter idag:
”Trendbrottet måste ha skett för två-tre veckor sedan i samband med helgen före månadsskiftet. Vi såg hur människor började bete sig mer som vanligt igen och mer riskabelt. Det påtalades både nationellt och lokalt hur folk började synas mer och mer tätt tillsammans på restauranger och pubar.. Men smittspridningen är absolut inte över. Effekterna ser vi nu”.
Dessa uppgifter oroar naturligtvis Folkhälsomyndigheten. Är det dags för Sverige att byta strategi nu?
”Kanske inte att byta strategi men att skärpa reglerna”, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens.
Om vi jämför utvecklingen i Sverige med ett antal andra länder i Europa och USA så framgår det tydligt att den svenska kurvan inte alls pekar nedåt på samma sätt som i hårt drabbade länder som Spanien, Frankrike och Italien.
Visserligen har dessa länders sjukdomskurvor gått ner från betydligt högre nivåer än i Sverige men att den svenska kurvan inte längre pekar nedåt är djupt oroande.
Enligt statistik från Johns Hopkins University i USA ser antalet nya fall igår, onsdagen den 27 mars 2020, ut så här. Siffrorna visar ökningen i Sverige jämfört med några andra europeiska länder:
-
-
- Storbritannien + 2 020 nya fall jämfört med dagen innan
- Sverige + 648 nya fall jämfört med dagen innan
- Italien + 584 nya fall jämfört med dagen innan
- Frankrike + 191 nya fall jämfört med dagen innan
- Nederländerna + 190 nya fall jämfört med dagen innan
- Spanien + 0 nya fall jämfört med dagen innan
-
Som framgår är situationen i Storbritannien exceptionell med en våldsamt kraftig smittspridning. Men Sverige kommer på andra plats. Intressant att notera att Spanien igår inte registrerade ett ena nya sjukdomsfall i covid-19 sen i tisdags.
OBS: Detta är siffror för enskilda dagar och säger inte allt om den långsiktiga trenden.
Är det så att regeringen och Folkhälsomyndigheten i Sverige håller på att tappa greppet om utvecklingen av pandemin? De senaste dagarnas uppgifter är i alla fall djupt oroande.
Min misstanke är att regeringen och FHM inom kort tid kommer att presentera skärpningar av riktlinjerna för att förhindra smittspridningen. Någon total nedstängning blir det inte men jag är övertygad om att hårdare restriktioner väntar.
Redan idag avslöjade Expressen att regeringen kommer att förlänga besöksförbudet på äldreboendena fram till den 1 september. Förbudet infördes i lag den 31 mars. Och statsminister Stefan Löfven uttalade sig idag oroligt för att en andra smittvåg kan vara på väg i Sverige.