Nytt larm: Smittspridningen i Sverige ökar! Samtidigt minskar den i de flesta europeiska länder. Nya restriktioner väntar.

Det kommer nu alltmer oroande rapporter om att Sverige inte klarar av att få stopp på smittspridningen av covid-19. I jämförelse med andra jämförbara länder i framförallt Europa går den svenska kurvan inte längre ner. Det har skett en utplaning men på en alldeles för hög nivå jämfört med vad regeringen och Folkhälsomyndigheten har hoppats på hela tiden. På vissa håll i landet går kurvan till och med uppåt igen.

Folkhälsomyndighetens presskonferens idag den 28 maj
bild: skärmavbild

På dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten framkom att det skett ett trendbrott i Västra Götaland, men inte ett trendbrott till det bättre utan till det sämre.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg
Bild: sahlgrenska.se
Chefsläkare Thomas Brezicka, Sahlgrenska
Bild: linkedIn.com

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg slår läkarna idag larm om en alltmer oroande utveckling. Antalet nyinskrivna patienter med covid-19 har börjat öka igen. Något har hänt. Smittspridningen minskar inte längre. Så här säger Thomas Brezicka, chefsläkare på Sahlgrenska sjukhuset:

Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Bild: se.linkedIn.com

”Vi har för Sahlgrenskas del sett en nedåtgående kurva sen slutet av april. Men den kom av sig i mitten av maj och lade sig sen horisontellt. Nu ser vi en antydan till ökning. Det är helt klart ett trendbrott att det inte fortsätter minska sedan en dryg vecka tillbaka.”

Akutmottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset
Bild: sahlgrenska.se

Enligt Thomas Brezicka är den enda förklaringen till det negativa trendbrottet att smittan ökar i samhället igen. Så här säger han till Dagens Nyheter idag:

”Trendbrottet måste ha skett för två-tre veckor sedan i samband med helgen före månadsskiftet. Vi såg  hur människor började bete sig mer som vanligt igen och mer riskabelt. Det påtalades både nationellt och lokalt hur folk började synas mer och mer tätt tillsammans på restauranger och pubar.. Men smittspridningen är absolut inte över. Effekterna ser vi nu”.

Alltfler människor började ge sig ut på stan i Göteborg.
Bild: henriksberg.se

Dessa uppgifter oroar naturligtvis Folkhälsomyndigheten. Är det dags för Sverige att byta strategi nu?

”Kanske inte att byta strategi men att skärpa reglerna”, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens.

Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten
Bild: folkhalsomyndigheten.se

Om vi jämför utvecklingen i Sverige med ett antal andra länder i Europa och USA så framgår det tydligt att den svenska kurvan inte alls pekar nedåt på samma sätt som i hårt drabbade länder som Spanien, Frankrike och Italien.

Smittspridningen i Sverige fram till idag
Källa:Johns Hopkins University
Smittspridningen i Italien fram till idag
Källa: Johns Hopkins University
Smittspridningen i Belgien fram till idag
Källa: John Hopkins University
Smittspridningen i Spanien fram till idag
Källa: Johns Hopkins University

 

Smittspridningen i Frankrike fram till idag.
Källa: Johns Hopkins University

 

Smittspridningen i USA fram till idag. Här pågår smittspridningen närmast okontrollerat.
Källa: Johns Hopkins University

Visserligen har dessa länders sjukdomskurvor gått ner från betydligt högre nivåer än i Sverige men att den svenska kurvan inte längre pekar nedåt är djupt oroande.

Den svenska kurvan
Källa: Johns Hopkins University

 

Enligt statistik från Johns Hopkins University i USA ser antalet nya fall igår, onsdagen den 27 mars 2020, ut så här. Siffrorna visar ökningen i Sverige jämfört med några andra europeiska länder:

   1. Storbritannien                       + 2 020 nya fall jämfört med dagen innan
   2. Sverige                                  +    648 nya fall jämfört med dagen innan
   3. Italien                                     +    584 nya fall jämfört med dagen innan
   4. Frankrike                                +    191 nya fall jämfört med dagen innan
   5. Nederländerna                       +    190 nya fall jämfört med dagen innan
   6. Spanien                                  +    0 nya fall jämfört med dagen innan

Som framgår är situationen i Storbritannien exceptionell med en våldsamt kraftig smittspridning. Men Sverige kommer på andra plats. Intressant att notera att Spanien igår inte registrerade ett ena nya sjukdomsfall i covid-19 sen i tisdags.

OBS: Detta är siffror för enskilda dagar och säger inte allt om den långsiktiga trenden.

Är det så att regeringen och Folkhälsomyndigheten i Sverige håller på att tappa greppet om utvecklingen av pandemin? De senaste dagarnas uppgifter är i alla fall djupt oroande.

Håller regeringen på att tappa greppet om pandemin? undrar jag.

Min misstanke är att regeringen och FHM inom kort tid kommer att presentera skärpningar av riktlinjerna för att förhindra smittspridningen. Någon total nedstängning blir det inte men jag är övertygad om att hårdare restriktioner väntar.

Statsminister Stefan Löfven är orolig
Bild: pressbild/flickr.

Redan idag avslöjade Expressen att regeringen kommer att förlänga besöksförbudet på äldreboendena fram till den 1 september. Förbudet infördes i lag den 31 mars. Och statsminister Stefan Löfven uttalade sig idag oroligt för att en andra smittvåg kan vara på väg i Sverige.