Nytt glädjebesked: Ingen bröstcancer!

För några veckor sen fick jag beskedet av min onkolog på Radiumhemmet att jag är friskförklarad från min cancer, ett besked som gladde mig oerhört. Den datortomografi av hela kroppen, som jag gjorde i slutet av maj, visade inga på att den cancer som jag opererades för 2011 hade kommit tillbaka. Beskedet från min läkare Mia gjorde att jag drog en lång suck av lättnad.

Efter det här skulle jag inte längre behöva uppleva denna ständiga oro och ängslan för att min cancer skulle komma tillbaka som jag gjort i fyra års tid. Jag är frisk. Jag är lycklig.

I samma veva fick jag en kallelse till mammografiröntgen från Södersjukhuset. Självklart åkte jag dit. Skulle jag ha ha drabbats av bröstcancer så var det ju inte alls säkert att den stora datortomografin upptäckte denna. Så för mig var det självklart att göra en mammografiundersökning. Igår, fredag, kom beskedet från sjukhuset:

Naturligtvis hoppade jag högt av glädje denna gång också. Ingen bröstcancer. Inga metastaser. Jag är frisk, frisk, frisk.

Jag ska också passa på tillfället att uppmana kvinnor att gå på alla mammografikontroller de kallas till. Det är livsviktigt. Upptäcks en tumör när den är liten, är prognosen för bröstcancern utomordentligt god. Vänta inte med mammografin. Undersök också själva era bröst regelbundet – men inte alltför ofta. Då känner man inte förändringarna lika tydligt som om man gör testet med längre mellanrum.

Tyvärr är det fortfarande många kvinnor som struntar i att röntga sina bröst. Undersökningar har visat att utnyttjandet av mammografin är en klassfråga. Kvinnor som lever under sämre socio-ekonomiska villkor är sämre på att gå på mammografi. Det gäller även invandrarkvinnor. Här spelar ofta kulturella orsaker in. Därför är det viktigt att propagera mot just dessa grupper så att de låter röntga sina bröst regelbundet. Dessa screeningundersökningar är dessutom gratis, så det är inte av ekonomiska skäl som kvinnor avstår.

Tänk på era bröst, kvinnor. Andra gör det inte.