Ologisk och populistisk kritik mot gränskontrollerna

Sen midnatt natten till i måndags utför Sverige ID-kontroller på de personer som anländer från Danmark till Sverige. Detta som ett resultat av regeringens beslut om gränskontroller från den 17 december.

Copyright: Deanpictures/Dreamstime.com

Självfallet är gränskontroller av det här slaget en främmande fågel i det svenska migrationssystemet, inte bara därför att de kan innebära ett brott mot asylrätten utan också därför att det drabbar helt vanliga svenskar och danskar som pendlar över Öresund varje dag.

Copyright: Rolandm/Dreamstime.com

Enligt Migrationsverket var det bara 331 personer som sökte asyl i Sverige igår, måndag, när ID-kontrollerna infördes. Det ska jämföras med de cirka 2 000 asylansökningar som kommit in till Migrationsverket varje dag under de senaste veckorna. Om gårdagens siffra är tecken på en ny trend är för tidigt att säga.

Copyright: Deanpictures/Dreamstime.com

Sen ID-kontrollerna infördes har kritiken mot regeringen från många håll varit skoningslös. Vissa kommentatorer talar om gårdagen som en "svekets" dag i Sverige, när ID-kontrollerna infördes. Statsminister Stefan Löfven lovade ju så sent som i höstas att hans land inte skulle omges av några murar. Asylrätten skulle till varje pris garanteras och någon övre gräns för flyktinginvandringen sattes inte. Nu bryter han alla löften och det får han klä skott för. Men de som kritiserar honom har uppenbarligen inte lagt märke till hur verkligheten har förändrats.

Copyright: Deanpictures/Dreamstime.com

Det finns mycket man kan kritisera regeringen för när det gäller hanteringen av flyktingfrågan det senaste halvåret. Men det är inte införandet av ID-kontroller som ska kritiseras. Kritiken ska riktas mot att detta beslut togs alldeles för sent. Gränskontrollerna borde ha införts redan i början av november när det blev tydligt hur stark tillströmningen av flyktingar skulle bli till Sverige. Då borde regeringen ha agerat. Istället gjordes ingenting i hopp om att flyktingströmmen skulle avta och/eller att de övriga EU-länderna skulle ta sin del av ansvaret för flyktingarna. Inget av detta skedde.

Copyright: Palinchak/Dreamstime.com

Det är EU och flertalet EU-länder som ska kritiseras för sin handlingsförlamning och sin ogenerösa flyktingpolitik,
inte Stefan Löfven. När regeringen till slut insåg att ingen hjälp stod att finna vare sig från byråkraterna i Bryssel eller från kollegorna inom EU, så måste Sverige agera själv.

Det var rätt tänkt men åtgärderna kom alldeles för sent. Nu blev situationen istället panikartad både i Malmö, Köpenhamn och vid den danska gränsen mot Tyskland. Danmark följde omedelbart Sveriges exempel och införde egna ID-kontroller. Tyskland har sedan länge gränskontroller mot Österrike och nu planerar enligt tidningsuppgifter ikväll även Italien att införa ID-kontroller vid gränsen mot Slovakien. Så Sverige är inte ensamt.

Copyright: Deanpictures/Dreamstime.com

Sveriges agerande beror naturligtvis inte på en tilltagande främlingsfientlighet från regeringspartiernas sida utan på att svenska myndigheter behöver en andhämtningspaus i flyktingmottagandet för att kunna erbjuda de flyktingar som redan har kommit hit en någorlunda dräglig tillvaro här. Med tanke på att varje asylprövning hos Migrationsverket tar oändligt lång tid – ibland upp till två år – krävs det en tidsfrist för att Migrationsverket helt enkelt ska komma ifatt verkligheten.

Det är inte Sverige som ska kritiseras. Det är de regimer i Mellanöstern och Afrika som tvingar sina medborgare på flykt. Men framförallt är det EU och EU:s medlemsstater som visat en flagrant likgiltighet mot de människor som söker sig till Europa. Andra medlemsstater i EU har med stor tillfredsställelse åsett hur flyktingproblemet förflyttats till Sverige. "Vi européer tar gärna emot flyktingar – bara Sverige och Tyskland tar hand om dem", kan man elakt säga att många regeringar i Europa resonerar.

Copyright: Anjo Kan/Dreamstime.com

Svenska Dagbladet avslöjade idag att över 81 procent av de 163 000 flyktingar som sökte asyl i Sverige under 2015 saknade pass eller andra identitetshandlingar. Rekordet slogs av flyktingar från Somalia och Afghanistan, där mindre än 1 procent hade identitetshandlingar med sig. Det finns flera förklaringar till detta. Somliga vill helt enkelt inte ar ha några papper med sig för att slippa bli identifierade. Både i Somalia och Afghanistan är det mycket dyrt och byråkratiskt att skaffa ett pass. Ett tredje skäl att många flyktingar helt enkelt kastar (eller förlorar) sina pass under resorna till Europa – eller tvingas av flyktingsmugglarna att göra sig av med identitetshandlingarna.

Copyright: Deanpictures/Dreamstime.com

Det är en orimlig situation för Sverige att som under fjolåret ha tagit emot 130 000 flyktingar som helt saknar pass och identitetshandlingar. Hur ska migrationsmyndigheterna och polisen hantera detta?

EU:s grekiske migrationskommissionär har idag blixtinkallat Sverige, Danmark och Tyskland till ett krismöte i Bryssel i morgon, trettondagen, för att "samordna" gränskontrollerna, har det sagts. Det är verkligen att kasta in jästen efter degen. Denna samordning borde EU-kommissionen ha tvingat fram för flera månader sen. Nu är det redan för sent.