Vargspår alldeles utanför vår veranda!

Idag blev både Bosse och jag milt uttryckt chockade. Bosse kom i förmiddags inrusande till mig i köket och berättade att han hade sett vargspår i snön alldeles utanför verandan till vårt hus i Tungelsta på Södertörn, cirka 40 km sydost om Stockholm, ett område där varg tidigare har observerats. Så vi var egentligen inte särskilt överraskade.

Det är fortfarande för tunt lager med spårsnö på marken för att spåren ska bli riktigt tydliga men Bosse lade sin tumstock bredvid vargspåren. Den slutsats man kan dra av mätningen är att det verkligen rörde sig om spår av varg.

Cirka 11-12 cm långa och 9 cm breda, tydliga spår i snön av klorna och stort avstånd mellan varje nedslag.

Det är ibland svårt att skilja vargspår från hundspår. Riktigt stora hundar har ju också kraftiga tassar, så själva storleken på spåren är inte alltid särskiljande. Däremot beter sig en hund annorlunda än en varg, när hunden rör sig lös ute i naturen. Hunden springer i snirklar, fram och tillbaka, runt buskar för att kissa, lekfullt hoppande, alltså inte särskilt målmedveten. Vargen däremot rör sig oförtrutet rakt fram som om vargen alltid har ett bestämt mål på sina utflykter. Vargen lämnar raka tydliga spårrakor efter sig.

Bosse följde vargspåren tillbaka genom skogen. Spåren var helt raka, följde först skogskanten intill en äng, fortsatte upp på grusvägen, där vargen sprang ungefär tio meter rakt fram i trav, för att sedan ta sig in i skogen igen och upp mot vår tomt. När han/hon passerade vårt hus sprang vargen i galopp. Det kan man avläsa av spåravtrycken.

Jag har i många år spårat varg i Bergslagen där vi har vårt fritidshus. Jag har lärt känna både vargens spår och vargens beteende och rörelser i naturen. Jag har alltid försett länsstyrelsen i Örebro med denna spårinformation, vilket man varit mycket tacksamma för. Så jag tror att både Bosse och jag vet vad vi talar om när det gäller att bedöma om ett djurspår i snön härrör från en varg eller från ett besläktat djur, t ex en hund eller en räv.

Slutligen ska jag passa på att visa den tavla på ett varghuvud som jag har målat de senaste dagarna. Detta som en illustration till dagens vargspårning. Visst ser vargen på tavlan ganska snäll ut? Men vargen är inget snällt djur. Det vet alla, även jag, trots att jag anser att vargen är ett av de mest fascinerande vilda djuren i Sverige, en del av vår vilda fauna som vi måste slå vakt om.

Trevlig trettonhelg!