Omdömeslösa spekulationer kring "den försvunne Putin"


Aldrig i hela mitt liv har jag upplevt en så urusel journalistik både i Sverige och i den övriga världen som kring "den försvunne Putin". Spekulationerna om varför Putin inte har visat sig offentligt sen den 5 mars har överskridit förnuftets alla gränser. Värst har spekulationerna varit på internet men gammelmedia har inte varit sena att hänga på och citera de mest vildsinta och fantasifulla rykten om vad som kan ha hänt Rysslands president.

"Putin är död". "Kreml förbereder en statskupp". "Putin har fått cancer". "Putin har influensa". "Putin har rest till
Schweiz för att närvara vid flickvännens förlossning". !(2015-03-16_vladimir_putin_animals.jpg)

"Putin är mördad" är ett annat hett rykte. Ytterligare andra rykten har låtit förstå att Putin har plastikopererat sig, att han är på judokurs i Nordkoreas huvudstad Pyongyang…

… att han rest till Schweiz och Liechtenstein för att styra upp sin förmögenhet inför sin förestående avgång eller att den rysk-ortodoxa kyrkan helt enkelt har tagit honom åt sidan för att kröna honom till tsar.

Detta är bara några exempel på galenskaperna. Medierna har samtidigt odlat de mest kreativa konspirationsteorier.

Det har på senare tid rests byggnadsställningar på Kreml. En plattform håller på att byggas. Från denna plattform kommer snart "viktiga tillkännagivanden" att göras, har det påståtts. Dessa påståenden har naturligtvis tolkats som att någon från denna plattform snart kommer att tillkännage att Putin är död – eller störtad – eller har avgått frivilligt – eller är mördad…

När jag skriver detta är det måndag den 16 mars och klockan är cirka 12.30. För bara några minuter sen hade Aftonbladet på sin webbsajt lagt ut en klocka som räknade upp sekund för sekund hur lång tid Putin hade varit försvunnen. Pinsamt Aftonbladet! Pinsamt Jan Helin!

Vladimir Putin och Almazbek Atambajev

Denna uppräkningsklocka tog tidningen lyckligtvis bort nu när Putin plötsligt och inte alls oväntat dök upp som han skulle i Sankt Petersburg för ett möte med Kirgizistans president Almazbek Atambajev. Detta möte har varit inplanerat sedan länge. Putin såg enligt olika twittrare pigg och utvilad ut.

Somliga spekulerar redan att Putin har hållit sig undan helt frivilligt för att få läsa om alla spekulationerna och med stor njutning konstatera hur saknad han är. Detta är inget ovanligt beteende hos machiavelliska potentater som t ex Vladimir Putin.

Niccoló Machiavelli

Hur det än är med den saken ursäktar det inte den massmediala infarkt som skriverierna och spekulationerna kring Vladimir Putins bortavaro har visat på. Än en gång: Mycket pinsamt.