På onsdag kommer min nya bok ut. Där berättar jag hur man bäst bearbetar ett trauma och bäst läker sina egna sår.

Nu på onsdag den 17 mars kommer äntligen min nya bok ut. Boken heter ”Nio liv – en bok om oss som har gått igenom svåra trauman”, utgiven på Ekerlids Förlag i Stockholm. Jag har arbetat med boken sen mitten av april i fjol. Äntligen, efter alla dessa månader, ser den dagens ljus.

Boken är delvis självbiografisk men den har ett alldeles speciellt tema: Hur ska en människa kunna ta sig igenom ett svårt trauma, till exempel en dödlig sjukdom, en allvarlig olycka, en naturkatastrof, en djup sorg m m, överleva detta och komma tillbaka på andra sidan som en förhoppningsvis bättre och starkare person.

Bild: fotograf Peter Knutson, Bilderna tog en solid och underbart vacker höstdag i början av oktober 2020 vid Årsta Havsbad söder om Stockholm.

Jag utgår i boken från mina egna erfarenheter. Våren 2011 diagnosticerades jag med en svår, farlig och jättelik cancer. Jag opererades men drabbades efteråt av så svåra komplikationer att jag var bara några minuter från att dö.

Jag dog inte. Istället bestämde jag mig för att komma tillbaka till den människa jag var före sjukdomen. Helst ville jag bli en bättre, starkare och mera ödmjuk person. Jag lyckades med det. Jag överlevde sjukdomarna och och de dödliga komplikationerna. Jag kämpade mig igenom en djup fysisk och psykisk kris. Efter några år kände jag att jag var på väg tillbaka, nu starkare än någonsin.

Pressbild på Elisabet Höglund
Foto: Peter Knutson

Detta kallas inte posttraumatisk stress, som är det man mest talar om i debatten om svåra trauman. Det kallas istället posttraumatisk utveckling eller posttraumatisk tillväxt.

Men jag är inte ensam om att ha gjort denna långa, plågsamma men till sist framgångsrika resa. För att visa detta tar jag i boken fram ett antal exempel på människor som har gått igenom dödliga olyckor, terrorattentat, bilolyckor och sjukdomar och som har gått starkare än någonsin ur dessa trauma.

Boken kan ge en viss lärdom om att en allvarlig sjukdom eller en katastrofal olycka inte behöver betyda slutet på ett meningsfullt liv. Istället kan det vara precis tvärtom. Trots sin mörka bakgrund är boken en positiv bok, en bok som lyfter fram den inre styrka och överlevnadsförmåga som vi människor besitter men som vi inte alltid själva tror att vi gör. Boken visar också att vad som än händer så är livet alltid värt att leva.

Boken kan nu köpas hos de flesta bokhandlare. Akademibokhandeln startar på torsdag den 18 mars en kampanj där min bok är en av kampanjböckerna. Boken kan också köpas på nätet, bland annat hos Adlibris och Bokus. Jag skickar nedan adresser till direktlänkar till båda dessa nätbokhandlare.

https://bit.ly/3enhRP6

https://bit.ly/38oj0SW

Köp gärna boken. Jag tror att den är värd sitt pris. Boken finns även som E-bok.