Vaccinsvindel … vaccinskandal … vaccinfars … vaccinbedrägeri … vaccinbluff … vaccinsvek … Jag hittar inte ordet för att rätt beskriva det lurendrejeri vi har utsatts för när det gäller vaccinet mot covid-19!

Det makabra skådespel som nu utspelar sig kring vaccinet mot covid-19 är hårresande. Det känns som om vi befinner oss i en sciencefictionfilm eller i en film där utomjordingar håller på att ta död på oss genom sin brutala girighet.
Vi svenskar – och andra europeer – är lurade inpå bara kroppen. Vi utlovades i höstas vaccin mot covid-19. Vaccinet skulle levereras i miljontals doser och frälsa oss från den fasa vi befinner oss i sen ett år tillbaka.
Ursula van der Leyen
ordf. EU-kommissionen
Bild: eurotopics.et
EU-kommissionen utsågs till huvudförhandlare med läkemedelsföretagen. EU betalade till och med läkemedelsbolagen i förskott för att förvissa sig om att vaccinet skulle levereras säkert och i tid. Dessutom betalade EU ut 3.3 miljarder kronor i stöd till AstraZeneca för att bolaget skulle kunna komma igång med vaccintillverkningen.
AstraZeneca
Bild: Astrazeneca
Nu har Sverige fått beskedet att vi får nästan 3.3 miljoner färre vaccindoser under första halvåret 2021 än vad som tidigare utlovades. Både svenskbrittiska AstraZeneca, Moderna, Pfizer-Biotech, Curevac och Jansen (Johnson & Johnson) har alla meddelat att de inte kan leverera allt det vaccin till Sverige (och övriga EU) som de har skrivit avtal om med EU-kommissionen.
En av AstraZenecas anläggningar i USA
Bild: stock photo/Shutterstock/köpt bild
I AstraZenecas fall är orsaken att USA, Storbritannien och Indien har stoppat sin export av vaccin till EU. AstraZenecas vaccin tillverkas ju både i USA och Storbritannien men här har man nu plötsligt bestämt sig för att behålla vaccinet själva trots att EU har betalat för vaccinet.
Jag hoppas att jag kan förklara den här konflikten på ett korrekt sätt.
Jag hoppas att jag  lyckas beskriva den här konflikten på rätt sätt. Det är nämligen mycket svårt att tolka det som har sagts och skrivits om stoppet av vaccinleveranserna och orsakerna bakom detta. Det ligger slamkrypare överallt. Folk ljuger och för varandra bakom ljuset.
AstraZenecas vaccin
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Den gemensamma bakgrundsorsaken är att stora länder som USA, Storbritannien och Indien själva vill behålla det vaccin som har tillverkats i dessa länder trots att EU har beställt och betalat för vaccinleveranserna. Exportrestriktioner har införts för export av AstraZenecas vaccin till Europa både i USA, Storbritannien och Indien.
?
Hur är det möjligt att mitt under en brinnande epidemi införa exportrestriktioner på vaccin som kan hindra människor i andra länder från att insjukna och dö i denna farliga pandemi? Vem har hittat på detta?
?
Och hur aningslösa var man i EU-kommissionen när man tecknade sina avtal med läkemedelsföretagen? Och kunde inte EU-kommissionen ha garderat sig i förväg med särskilda klausuler i kontrakten med läkemedelsbolagen så att den här sortens politiska inhopp och sabotage inte skulle kunna hindra leveranserna av vaccin?
AstraZenecas vaccin
Bild: technologreview
Igår, fredag, rapporterade till råga på allt New YorkTimes att 30 miljoner vaccindoser från AstraZenca ligger orörda i kylrum i USA eftersom USA:s läkemedelsmyndighet ännu inte har godkänt detta vaccin för användning i USA. En del av dessa doser skulle ha exporterats till EU men amerikanerna vill nu behålla det själv – för framtida bruk.
AstraZenecas vaccin
Bild: geneonline.news
Samtidigt sitter AstraZeneca på över 9 miljoner vaccindoser i Indien, USA och Storbritannien – trots att dessa doser inte finns med i de här ländernas avtal med AstraZeneca. Tanken från början var att dessa vaccindoser skulle skickas till EU men plötsligt ändrade sig USA, Indien och Storbritannien och bestämde sig för att behålla de 9 miljoner doserna själva. Vad är detta för något? Jo, det kallas för bedrägeri och bluff.
Ett globalt krig om vaccinet är alltså i full gång, ett krig där stora, rika och folkrika länder som USA, Indien, Storbritannien, Israel och Bahrain står som vinnare och där bland andra Europas medborgare står som förlorare.
Coronavaccin
Bild: Shutterstock/köpt bild
Självklart betyder det här att svenska folket kan glömma att de ska kunna bli vaccinerade inom några månader. Vaccinmålet har spruckit för längesen – trots att socialminister Lena Hallengren alltmer hysteriskt försöker låtsas som om målet fortfarande gäller.
bild: kontorsgiganten.se
Vi är nu i händerna på giriga och själviska nationer som i kraft av exportförbud, lögner och bedrägerier försöker lura till sig vaccin som någon annan redan har beställt och betalt för. Inför detta gigantiska lurendrejeri står EU-kommissionen med mössan i handen och försöker vädja till De Mäktiga av rädsla för att ett verkligt handelskrig ska bryta ut, ett handelskrig som inte bara gäller vaccin mot covid-19 utan en lång rad andra produkter. 
Vilka är de stora bluffmakarna här? Vilka är ansvariga? Vilka borde ha lyssnat bättre? Vilka borde ha helgarderat sig från början? Vilka borde ha låtit bli att ställa ut frikostiga löften om snabba vaccinleveranser? Jo, några av bluffmakarna är följande:

Richard Bergström har från första stund heligt lovat svenska folket att vaccinet skulle komma i tid och att vi skulle bli fullkomligt översköljda med vaccin – trots att varningssignalerna kom tidigt. Nu tvingas även han inse att krisen är ett faktum.

 

Socialminister Lena Hallengren har garanterat oss ett vaccin och att alla ska ha blivit vaccinerade fram till halvårsskiftet. Nu ser hon vad dessa löften var värda.
Leif Johansson är nestorn i svenskt näringsliv och styrelseordförande i AstraZeneca. Vad borde han ha gjort för att förhindra att ett handelskrig om hans egna produkter nu är nära. Eller är kanske inte den frågan någon styrelsefråga för AstraZeneca?

Storbritanniens premiärminister har hela tiden bara sett till det brittiska folkets intressen. Han har heller inte förhindrat att miljontals doser av AstraZenecas vaccin hålls kvar i Storbritannien trots att det borde ha exporterats till EU.

 

Öven Joe Biden har ett ansvar för att USA:s girighet när det gäller tillgången till vaccin tar överhanden. Han har också ett ansvar för att ett handelskrig mellan USA och Europa förhindras.