Pinsamt! De svenska coronarestriktioner är så otillräckliga eller så vaga att både statsminister, centerledaren och mp-ledaren samt kungaparet och kronsprisparet har insjuknat! Var ska detta sluta?

Det är något som är väldigt fel i Sverige – och kanske även på andra håll. Tre dagar efter det att statsminister Magdalena Andersson presenterade nya och skärptare (?) restriktioner mot smittan från ovid-19 meddelade hennes pressekreterare tidigt idag, fredag, att statsministern själv hade testats positivt för covid-19.

Grafik Elisabet Höglund

Så sent som onsdags kväll meddelade centerledaren Annie Lööfs pressekreterare att Annie Lööf hade testats positivt för covid-19.

Centerledaren Annie Lööf
Bild: centerpartiet.se

Några timmar senare kom beskedet att miljöpartiets språkrör, tidigare miljöministern, Per Bolund också hade testats positivt.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund
Bild: regeringen.se/Kristian Pohl

Dessförinnan hade vi fått veta att kungaparet har varit smittade av covid-19.

Kungaparet
Bild: Peter Knutson/pressbild

Därefter insjuknade kronprinsessan Victoria tätt följd av maken pris Daniel. Alla smittade sägs dock ha fått lindriga symptom.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Bild: Linda Broström/pressbild

Det kommer inte att dröja många timmar förrän besked kommer att fler partiledare och riksdagsledamöter är smittade av omikronvarianten.

Grafik: Elisabet Höglund

Ändå borde väl alla ovannämnda potentater ha blivit vaccinerade mot covid-19 med 3 sprutor – eller …? Har de slarvat med vaccinationerna? Har de struntat i den tredje dosen? Ingen aning.

Sen undrar jag stillsamt: Vad är det för fel på Sveriges coronarestriktioner när till och med den högsta politiska eliten inklusive hovet och kungahuset smittas? Visserligen sägs det att den nya omikronvarianten är smittsammare än den gamla deltavarianten men att man blir mindre sjuk av den senaste mutationen. Risken för fler människor att bli smittade har alltså ökat betydligt. Men ändå …

Antingen är restriktionerna alldeles för mjuka och till intet förpliktande eller också är de som har infört dem, nämligen våra egna toppolitiker, inklusive statsministern, försumliga, slarvar med efterlevnaden, trängs och stockas, håller sammanträden i slutna rum, struntar i att använda munskydd etc etc. Även om omikronviruset är smittsamt så   b e h ö v e r  ingen bli smittad om man strikt följer alla säkerhetskrav. Det gäller inte minst statsministern.

Statsminister Magdalena Andersson
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

De senaste dagarnas insjuknandefall bland politikereliten och kungahuset bekräftar dels att den nya omikronvarianten är mycket smittsam men de visar också att de svenska restriktionerna är helt otillräckliga. Att självaste statsministern blir sjuk visar att det blir svårt att upprätthålla trovärdigheten både hos restriktionerna och hos regeringen. När Annie Lööf blir smittad, liksom Per Bolund, innebär det också att oppositionen i riksdagen inte längre med någon större trovärdighet kan kritisera regeringens och folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ulf Kristersson
Bild: Moderaterna/pressbild

Redan den 15 december kom beskedet att moderatledaren Ulf Kristersson hade testats positivt. Så de är många nu.

Annie Lööf
Bild: riksdagen.se/pressbild

När Annie Lööf efter partiledardebatten i onsdags stegade fram till de närvarande journalisterna i riksdagsfoajén med sitt munskydd i handen så visade hon en total respektlöshet inför restriktionerna. Det dröjde också bara några timmar innan vi fick veta att hon hade testats positivt för covid-19.

Regeringens presskonferens i måndags
Bild: Magnus Liljegren/regeringskanlsiet

Häromdagen ledde statsminister Magdalena Andersson en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren, socialstyrelsens chef Olivia Wigzell och Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Ingen av dem bar munskydd och de stod tillräckligt nära varandra för att smittan skulle kunna spridas mellan dem.

När coronaviruset under 2020 och 2021 var betydligt mindre smittsamt än idag hölls presskonferenserna via länk. Ingen av de medverkande tilläts medverka fysiskt. Nu när smittan löper amok är alla ministrarna och deras experter däremot fysiskt närvarande i egen hög person. Var finns logiken?

”Pinsamt”, säger jag

Urbota dumt – och framförallt oerhört pinsamt.