Polisen har självklart rätt att varna unga kvinnor att gå ut ensamma

Östersund på kvällen Copyright: Mikhail Markoskiy/Dreamstime.com
Östersund på kvällen
Copyright: Mikhail Markoskiy/Dreamstime.com

En mycket egendomlig debatt har rasat i Sverige under några dagar; detta sedan polisen i Östersund varnat unga kvinnor för att gå ut ensamma på stan under kvällar och nätter. Orsaken är att en våldsverkare härjar i Östersund, en person som redan hunnit antasta flera unga kvinnor.

Ensam kvinna Copyright: Katarzyna Bialasiewicz/Dreamstime.com
Ensam kvinna
Copyright: Katarzyna Bialasiewicz/Dreamstime.com

Polisens uppmaning till kvinnorna att vara försiktiga och inte gå ut ensamma efter mörkrets inbrott är som jag ser det inte bara en polisiär rättighet utan till och med en polisiär skyldighet. Om polisen bedömer att det finns ett hot mot en grupp människor i samhället så är det polisens förbannade skyldighet att informera om detta. Något annat vore tjänstefel.

Hot mot kvinna Copyright: Katarzyna Bialasiewicz/Dreamstime.com
Hot mot kvinna
Copyright: Katarzyna Bialasiewicz/Dreamstime.com

Men igår, på den Internationella kvinnodagen, gick ett stort antal kvinnor med kriminologiprofessorn Leif GW Persson i spetsen till storms mot Östersundspolisen. Enligt GW var det korkat och idiotiskt av polisen att utfärda varningarna till kvinnorna. En lång rad kvinnor såg istället varningarna som ett uttryck för polisens ”sedvanliga” lättja, d v s om inga presumtiva våldtäktsoffer rör sig ute på gatorna på nätterna så behöver inte polisen anstränga sig för att gripa den fruktade gärningsmannen/gärningsmännen. Sådan var domen mot polisen.

I programmet Veckans brott i SVT1 igår kväll tyckte GW Persson att polisen istället själva borde gå ut på stan för att försöka hindra våldtäktsmän från att antasta kvinnor istället för att sitta inne på sina kontor och slita på sina stolar.

Svensk polis Mattiase/Dreamstime.come
Svensk polis
Mattiase/Dreamstime.come

Jag måste säga att den här debatten är något av det mest korkade och obegripliga jag har hört på länge. Visst ska polisen synas ute på stan för att på det sättet förhindra brott. Men det är väl också väldigt förutseende av polisen att tala om för allmänheten när det finns skäl skydda sig mot våldsverkare.

Ensam ung kvinna Copyright: Katarzyna Bialasiewicz/Dreamstime.com
Ensam ung kvinna
Copyright: Katarzyna Bialasiewicz/Dreamstime.com

Visst är det en mänsklig rättighet för unga kvinnor att gå ut på stan ensamma på nätterna. Vill de det, kan ingen hindra dem. Samtidigt vore det tjänstefel av polisen att ignorera de hot som de facto är riktade mot just dessa kvinnor.

Jag skulle aldrig komma på tanken att ge mig ut i mörka gränder i stan om jag visste att det härjade våldtäktsmän i kvarteren. Detta av ren självbevarelsedrift. Jag tycker att unga kvinnor i Östersund också bör vara utrustade med samma självbevarelsedrift.

Svensk polis Copyright: Matthiase/Dreamstime.com
Svensk polis
Copyright: Matthiase/Dreamstime.com

Detta befriar givetvis inte polisen från ansvaret att göra allt som står i dess makt för att sätta fast den här sortens brottslingar. Men att inför kvinnor som kan vara utsatta för potentiella hot vore det en skandal om polisen förteg dessa hot.

I andra sammanhang brukar man sällan höra några protester när folk varnas för risker för sina liv och sin egendom. Om ett oväder härjar över landet så är det både polisens, SMHI:s och trafikmyndigheternas skyldighet att varna folk för att ge sig ut på vägarna.

Detsamma gäller t ex villainbrott. Om inbrottstjuvar härjar i ett villakvarter så är det också polisens skyldighet att uppmana villaägarna att på olika sätt skydda sig och sin egendom från stölder och förstörelse. Vem protesterar mot detta? Jag har i alla fall aldrig hört någon göra detta.

Men denna informations- och varningsplikt från polisens sida gäller uppenbarligen inte unga kvinnor i Östersund.

Natt i Östersund Copyright: Artesiawells/Dreamstime.com
Natt i Östersund
Copyright: Artesiawells/Dreamstime.com

Hur dum får man vara. Polisen i Östersund har agerat helt rätt. Nu väntar vi bara på att polisen också ger järnet för att sätta fast våldsverkarna.