11 mord och 15 mordförsök i februari – men det handla om ännu fler

Idag fortsätter jag min kartläggning av svenska mord och mordförsök. Den här gången gäller det februari månad i år. Efter en noggrann genomgång av alla uppgifter om mord, självmord, mordförsök och fall av misshandel har jag kommit fram till att det under februari i år begick 11 mord (varav ett självmord) och inte mindre än 15 mordförsök. Det är något färre mord jämfört med i januari men det är rimligt att antalet varierar från den ena månaden till den andra. Min kartläggning för januari visade på 17 mord.

dreamstime_l_40213849

Samtidigt kan mörkertalet för februari vara stort. Jag har t ex granskat flera mystiska och gåtfulla dödsfall där polisen antingen har avskrivit händelserna som mord eller inte kunnat fastställa om dödsfallen verkligen har varit mord eller dödsfall av andra skäl. De här fallen har jag inte tagit med i statistiken eftersom jag vill att mina siffror ska vara någorlunda med verkligheten överensstämmande. Osäkra dödsfall har jag därför bortsett ifrån.

Så här ser det ut dag för dag i februari.

3 februari

Mordförsök i Skara
En man i 40-årsåldern knivskärs med flera hugg i en trappuppgång i ett flerbostadshus i Skara. Knivhuggen är riktade mot buken. Mannen blir så allvarligt skadad att det föreligger risk för hans liv. Han förs till sjukhus. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök och antar att knivskärningen är en del av en uppgörelse i den bekantskapskrets där mannen ingår.

11 februari

Mord i Landskrona
En man i åldern 25-30 år skjuts på öppen gata med mellan 6 och 10 skott. Han avlider senare p g a sina skador. En gärningsman grips dagen därpå i Mölndal där denne sökt vård för skottskador. Han är i samma ålder som mordoffret. Mannen anhålls i sin frånvaro misstänkt för delaktighet i mordet i Landskrona. Den misstänkte gärningsmannens bil uppvisar skottskador. Polisen inleder en förundersökning om mord. Den misstänkte mannen är sen tidigare känd av polisen och är hemmahörande i Västsverige.

Mord i Filipstad
En 60-årig man med rullator mördas på öppen gata i centrala Filipstad. 60-åringen dödas med 20 knivhugg. Enligt vittnesuppgifter ska mannen en stund före mordet ha stått och pratat med en man och en kvinna på Stora Torget i Filipstad. En kvart senare skjuts han till döds på en gata i närheten. Dagen därpå lokaliserar polisen en 34-årig misstänkt gärningsman och anhåller denne misstänkt för mordet. Den 15 februari begärs 34-åringen häktad misstänkt för mord.

dreamstime_l_40213852

12 februari

Mord i Upplands-Väsby
Den försvunna 29-åriga tvåbarnsmamman Madelene, som försvann i november i fjol, påträffas mördad i ett skogsområde mellan E4:an och Löwenströmska sjukhuset i Upplands-Väsby. Hennes döda kropp är ingjuten i betong, vilket gjort att hon varit svår att hitta tidigare. I början av mars i år begärs kvinnans 32-årige f d pojkvän häktad misstänkt för mord. Samtidigt häktas en 30-årig kvinna misstänkt för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Den 32-årige mannen har tidigare dömts för förberedelse till mord på sina fosterföräldrar.

Mord i Alvesta
En 19-årig man hemmahörande i Skåne misshandlas svårt i en trappuppgång i ett hyreshus i Alvesta. 19-åringen förs svårt skadad till sjukhus men avlider senare av sina skador. Polisen rubricerar händelsen som mord. Dagen därpå anhålls två män på sannolika skäl misstänkta för mordet. De misstänkta gärningsmännen är 15 resp. 21 år gamla och bosatta i Alvesta.

dreamstime_l_33942055

13 februari

Mord och 3 mordförsök i Ljusne
En man dödas och tre män skadas i samband med ett bråk på ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. Den svårast skadade mannen avlider av sina skador när han transporteras i en privatbil till sjukhus.

Upprinnelsen till mordet och mordförsöken är enligt Migrationsverket ett bråk mellan människor av olika nationaliteter. Totalt griper polisen fyra män i samband med händelsen. Polisen utreder händelsen som mord resp. mordförsök.

Mordförsök i Botkyrka
En 52-årig kurdisk politiker skottskadas allvarligt i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja i Botkyrka i södra Stockholm. 52-åringen sitter i en flaggdraperad bil när två skott avlossas mot honom. Det ena skottet träffar honom i benet, det andra i buken. Han förs med livshotande skador till sjukhus. Det är män som sitter i en annan bil som avlossar skotten mot den 52-årige politikern.

Säkerhetspolisen informeras om mordförsöket eftersom polisen misstänker att händelsen har politisk bakgrund. Det har emellertid inte klarlagts att skottlossningen har att göra med någon konflikt mellan turkar och kurder i Fittja. Gärningsmännen kan vara helt andra personer med helt andra motiv

14 februari

Mordförsök i Östersund
En man utsätts för ett mordförsök i samband med ett bråk utanför en ICA-butik på Frösön i Östersund. Flera personer är inblandade i mordförsöket, där både kniv och andra tillhyggen används. Den angripne mannen drabbas av svåra skador i bålen.

Två dagar senare häktas tre unga män för mordförsöket. Den som misstänks för att ha utfört mordförsöket är bara 16 år gammal medan de två medhjälparna båda är över 18 år. 16-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök (den starkare graden av misstanke). En av 18-åringarna är skäligen misstänkt för mordförsök (den svagare misstankegraden) medan den andre 18-åringen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordförsök.

dreamstime_l_40213860

15 februari

Mordförsök i Kista
En man i 20-årsåldern påträffas skottskadad i en lägenhet i Kista i norra Stockholm. Vittnen slår larm till polisen som påträffar den skjutne mannen i lägenheten. Bara 45 minuter senare griper polisen en man som misstänks för gärningen. Även den mannen är i 20-årsåldern. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord och utesluter inte att fler gärningsmän kan vara inblandade.

Det har visat sig att den skottskadade mannen och den misstänkte gärningsmannen är bekanta med varandra. Brottsoffret bor inte i den lägenhet där han sköts.

16 februari

Mordförsök i Skövde
På kvällen den 16 februari knivskärs en man i 30-årsåldern i Skövde. Knivskärningen sker utomhus. Strax före klockan 21 på kvällen ringer mannen till polisen och hävdar att han känner sig hotad. Polisen är på plats redan efter en kvart och hittar mannen svårt knivskuren. Även en hund har blivit knivskuren och avlider senare.

Det är en 18-årig bror till 30-åringen som misstänks vara gärningsman.  Knivdramat handlar om ett familjebråk. 18-åringen anhålls omedelbart misstänkt för att ha försökt mörda sin storebror tillsammans med en annan man. Knivskärningen är en fortsättning på en liknande händelse som inträffade i januari. Då knivskar 18-åringen samme storebror i armen. En månad senare är det alltså dags igen.

18-åringen nekar till brott och hänvisar till nödvärnsrätten. Han påstår att både den äldre brodern och hunden ska ha attackerat honom och att han tvingats försvara sig med kniv. 18-åringen är tidigare dömd för misshandel sen han 2014 knivhuggit en person. Även den gången hävdade han nödvärnsrätten.

18-åringen är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel i två fall och häktas. Även en 33-årig manlig släkting häktas på samma grunder.

17 februari

Mordförsök i Fittja
Den turkiska föreningens lokal i Fittja i Botkyrka kommun utsätts på kvällen den 17 februari för en granatattack. En okänd person kastar in en handgranat i föreningens lokaler. Ingen människa skadas vid attentatet men lokalen blir totalförstörd. Betongväggarna bågnar och inredningen i lokalen slås sönder.

Attacken misstänks vara en hämndaktion för mordförsöket på en 52-årig kurdisk politiker i Botkyrka några dagar tidigare. Mordförsöker skedde i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja.

18 februari

 

Mordförsök i Vetlanda
En kvinna i 25-årsåldern utsätts för ett mordförsök på en buss vid järnvägsstationen i Vetlanda av en 20-årig kvinna. Bussen ska precis starta sin resa mot Sävsjö när mordförsöket äger rum. Den 20-åriga kvinnan knivskär 25-åringen och hotar att döda henne.

Den 20-åriga kvinnan grips av polisen och dagen därpå beslutar tingsrätten att häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Mordförsöket stoppas genom ett rådigt ingripande av busschauffören som stänger in den 20-åriga kvinnan i bussen samtidigt som han går emellan och stoppar bråket.

Enligt polisen känner de båda kvinnorna varandra sen tidigare. Det har rått osämja mellan dem men denna har inte tidigare gått så långt som till mordförsök.

19 februari

Mord på Järvafältet
En man hittas död i ett skogsområde i närheten av Eggeby gård på Järvafältet i norra Stockholm. Polisen vet ännu inte vem mannen är men misstänker att mannen har mördats och inleder en förundersökning om mord. Vissa omständigheter tyder nämligen på mord.

Det område där den döde mannen påträffas är ett populärt jogging- och promenadstråk.

21 februari

Mordförsök i Skärholmen
Tre personer anhålls misstänkta för mordförsök i Skärholmen i södra Stockholm. Anhållandet sker trots att polisen ännu inte påträffat någon skadad person. Flera personer som bor i området slog under kvällen larm till polisen sedan de hört skottlossning.

Trots att ingen skottskadad person hittas griper polisen ändå tre personer som anses skäligen misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. Det handlar om tre unga män som senare anhålls.

Enligt polisen har det handlat om ett gäng personer som skjutit mot ett annat gäng. Polisen har hittat tomhylsor efter skottlossningen.

Polisen får i samband med gripandet däcken på sina bilar sönderskurna.

Varför polisen vill utreda händelsen som mord vill man inte gå in på.

22 februari

Mordförsök i Stockholm
En man grips misstänkt för mordförsök efter att ha knuffat ner en annan man i vattnet vid Slussen i Stockholm. Den man som knuffats i vattnet kan sedan inte ta sig upp igen utan räddningstjänst tillkallas.

Polisen startar omedelbart en förundersökning om mordförsök. Den misstänkte mannen grips strax efter händelsen. Det är oklart hur länge den attackerade mannen ska ha legat i vattnet men han är starkt nedkyld när han omhändertas.

Både den misstänkte gärningsmannen och brottsoffret är 29 år gamla.

23 februari

Mord i Helsingborg
En man i 20-årsåldern hittas död på en trottoar i Helsingborg. Mannen har huggits i bröstet med ett vasst föremål och avlidit av skadorna.

Polisen griper senare en 25-årig man som anhålls skäligen misstänkt för mord. Samme man har tidigare själv larmat polisen om att en kamrat till honom blivit knivskuren. Det visar sig under natten att det är denne 25-åring som är den misstänkte gärningsmannen.

När han under natten förhörs av polis blir han våldsam och kastar en dator mot förhörsledaren. Han hotar också att döda denne. Mannen visar sig vara narkotikapåverkad.

Han anhålls senare skäligen misstänkt för mord. Han misstänks också för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.

Mordförsök i Malmö
En man i 20-årsåldern utsätts för en knivattack på Vattenverksvägen i Malmö vid 20-tiden på kvällen. Två misstänkta gärningsmän flyr sedan från platsen.

Det är en privatperson som blivit vittne till hur två män gett sig på en tredje man och gett denne flera knivhugg i bålen.

Mannens skador visar sig dock inte vara livshotande men polisen betecknar händelsen som mordförsök.

Mordförsök i Järfälla
Polisen jagar två personer som misstänks för mordförsök i Jakobsberg i Järfälla kommun norr om Stockholm. Polisen får sent på eftermiddagen larm om en man som ska ha setts med ett pistolliknande föremål i handen som han har avlossat skott med.

Två polispatruller anländer till platsen och får veta att två personer ska ha skjutit mot en tredje person. Några uppgifter om den skadade personen får inte polisen.

28 februari

Mordförsök i Bålsta
En man i 50-årsåldern skadas svårt sen han blivit knivskuren i en bostad i Bålsta kommun i Uppsala län. Mannen förs i ambulans till sjukhus. En kvinna i 30-årsåldern anhålls misstänkt för mordförsök. Enligt polisen handlar det om stickskador, som är allvarliga men inte livshotande.

Mannen och kvinnan ska enligt polisen vara bekanta med varandra. Åklagare Elin Blank beslutar några dagar senare att begära kvinnan häktad misstänkt för mordförsök.

29 februari

Mord i Malmö
En 30-årig man skjuts under natten ihjäl mitt på en parkeringsplats i stadsdelen Lindägen i Malmö. Mannen skjuts med 30 skott sedan hans bil omringats av fem skyttar när han skulle gå ur bilen på parkeringsplatsen.

Polisen betecknar dådet som en ren avrättning. Den mördade mannen tillhörde ett kriminellt nätverk i Malmö, den s k M-falangen, där han spelade en ledande roll. Han har under en längre tid varit välkänd hos polisen.

Flera vittnen har sett flera misstänkta gärningsmän fly från platsen i bil medan den mördade mannen lämnades kvar på parkeringsplatsen. Flera rutor i mannens bil var genomborrade av pistolkulor.

För ett år sen greps den nu mördade mannen för vapenbrott sen polisen påträffat en skarpladdad pistol i mannens jackficka. Han dömdes för grovt vapenbrott, en dom som han senare överklagade. Den mördade mannen skulle i dagarna ha infunnit sig vid hovrätten i Malmö.

Mordet i Malmö beskrivs som ett gangstermord.

Två mord (mord+självmord) i Uppsala
En kvinna i 40-årsåldern mördas i sin bostad i Uppsala. Kvinnan hade sekunderna före mordet ringt till SOS Alarm och skrikit att hon varit hotad till livet, varefter samtalet brutits. Polisen spårar samtalet men först efter fyra timmar anländer polisen till mordplatsen och bryter sig in i huset där kvinnan bor. Men det är för sent. Kvinnan är redan död. Mördad.

Polisen hittar senare en man i 40-årsåldern i ett uthus. Mannen har tagit sitt liv. Polisen misstänker att mannen först har skjutit ihjäl kvinnan och sedan begått självmord. Mannen och kvinnan var enligt uppgift ett par. Två små barn påträffas i huset. Polisen misstänker att barnen har tvingats bevittna mordet. Barnen omhändertas av socialtjänsten.

Händelsen rubriceras som mord och självmord.

Mord i Partille
En man i 40-årsåldern bosatt på Hisingen hittas allvarligt skadad på Oluf Nilssons väg i Partille utanför Göteborg. Vittnen har sett en gärningsman försvinna från platsen med ett tillhygge i handen. När polisen hittar mannen blöder denne kraftigt ur bröstet samtidigt som vittnen försöker stoppa blodflödet med hjälp av en handduk.

Polisen misstänker omedelbart att ett mordförsök har begåtts och inleder en förundersökning om försök till mord. Mannen förs till sjukhus där han senare avlider av sina skador. Brottsrubriceringen ändras då till mord.

Det är oklart vilket tillhygge som använts vid mordet. Vittnesmål talar om alltifrån en yxa till en kofot. Polisen söker omedelbart efter en man som flytt från platsen i en svart eller grå bil. Misstankarna mot mannen avskrivs och den 2 mars förklarar polisen att mannen inte längre är misstänkt för mordet i Partille.

Som ni ser av ovanstående sammanställning är det mord eller mordförsök med kniv eller annat som dominerar. Däremot verkar skjutvapen mest ha använts i samband med uppgörelser i den undre världen.

Jag fortsätter givetvis min kartläggning av svenska mord och mordförsök.

Uppdatering den 8 mars kl 20.21

Jag har strukit det misstänkta mordet på en kvinna i Säffle från listan. Jag fick i eftermiddags veta att polisen ändrat rubriceringen ”mord” till ”självmord”. Kvinnans 42-årige sambo misstänktes till att börja med för att ha mördat sin hustru. Mannen nekade och efter obduktion och annat framkom det att kvinnan tagit sitt eget liv. Mannen är nu friad från alla misstankar.