Rätt av EU att stoppa stödlånen till Grekland

Man ska naturligtvis inte önska andra människor olycka men i Greklands fall var det helt rätt att EU och IMF,
den internationella valutafonden, tillika Greklands långivare, igår kväll, lördag, sa nej till fortsatt ekonomiskt stöd till Grekland. Det var sen Greklands premiärminister Alexis Tsipras i lördags natt tillkännagav för de övriga euroländerna att Grekland den 5 juli kommer att hålla en folkomröstning om ja eller nej till fortsatta åstramningar.

Detta besked slog ner som en bomb i Bryssel. Ingen hade ens kunnat drömma om att Grekland skulle driva saken till sin spets på det sättet. Det var som att be om att bli utputtade ur valutaunionen. För EU var därför enda utvägen att stoppa hela det fortsatta stödprogrammet till Grekland. Samtidigt måste Grekland före månadens slut betala tillbaka 1,6 miljarder euro till EU och IMF, pengar som Grekland inte har.

Grexit, alltså Greklands utträde ur valutaunionen, närmar sig med stormsteg. Enligt ledarna för euroländerna har Greklands regering förbrukat resterna av det redan på förhand mycket låga förtroendekapital som den grekiska vänsterpopulistiska regeringen har haft. Problemet är att de grekiska politikerna inte ens verkar ha någon sjukdomsinsikt. De inser inte själva hur stora problemen är. Detta skapar större problem än det löser.

Natten till söndagen hölls ett 14 timmar långt och upphetsat möte i det grekiska parlamentet, där man fattade det slutgiltiga beslutet om folkomröstningen. Alla partier, från yttersta vänstern till yttersta högern, var rörande överens om att långivarna, alltså EU, IMF och Europeiska Centralbanken, hade förnedrat det grekiska folket. Långivarna hade "tvingat en stolt nation på knä" och förstört allt vad europeisk solidaritet hette.

Det är möjligt att Grekland var en stolt nation under antiken. Så är dock inte fallet idag. Dessutom är det oförskämt av de grekiska parlamentarikerna att tala om bristande solidaritet. Faktum är att EU och de andra långivarna de senaste åren har pumpat in 240 miljarder euro för att stoppa det grekiska blodflödet. Det motsvarar hisnande 2 biljoner 160 miljarder svenska kronor!!!

Grekland som nation kommer naturligtvis inte att gå i konkurs som ett vanligt företag gör när pengarna är slut. Det fungerar inte riktigt så. Däremot kan Grekland om några dagar definieras som bankrutt. Landet kommer sannolikt att ställa in betalningarna. Vad som händer sen, ja det finns det många som spekulerar om.

Det mesta talar för att Grekland avvecklar sitt medlemskap i den europeiska valutaunionen, euron, och återupprättar den gamla valutan, drachman. Man skriver brev till de andra euroländerna och meddelar helt odramatiskt att man inte längre vill vara med i klubben. EU:s grundlag hindrar inte detta.

Drachman som valuta kommer inte att vara särskilt mycket värd. Den kommer inte att kunna bindas till någon annan valuta, t ex euron. Inte heller går det att upprätthålla en fast växelkurs. Det försökte Sverige 1992, när den svenska kronan var bunden till den s k ecun (en fiktiv föregångare till euron). Detta ledde som bekant till att Riksbanken tvingades höja den s k reporäntan till 500 procent för att försvara den svenska kronans värde. Detta höll bara i några timmar. Därefter släpptes den svenska kronan och fick flyta fritt. Det har den gjort sedan dess och det har fungerat bra.

Drachman kommer därför att få flyta fritt bland andra valutor. Eftersom den blir svag, kommer det paradoxalt nog att gynna den grekiska ekonomin. Det gagnar nämligen exporten som blir billigare. Men Greklands export av traditionella varor och tjänster är minimal. Det är istället turistindustrin som är Greklands livsnerv. En svag och flytande drachma gynnar därför turismen. Det blir ännu billigare att semestra i Grekland i fortsättningen. Du får många drachmer när du växlar in dina kronor. Detta vet de grekiska politikerna om. Så en Grexit är i själva verket inte alls någon katastrof för grekerna. Tvärtom.

Jag tror heller inte att vare sig Sverige eller övriga EU behöver känna sig särskilt oroade inför en Grexit, alltså Greklands utträde ur eurosamarbetet. Alla har nu haft lång tid på sig att förbereda sig för att en Grexit rycker allt närmare. Bankerna kommer inte att krisa. Lite skakigt kommer det kanske att bli inledningsvis men det kommer snart att lugna ner sig.

EU-länderna, framförallt euroländerna, kommer att kunna pusta ut. Problemet Grekland kommer i fortsättningen inte att överskugga all annan politisk och ekonomisk verksamhet i Bryssel. EU kan ägna sina krafter åt viktigare ting, t ex den akuta flyktingkatastrofen, kampen mot terrorismen och den höga arbetslösheten. Grekland har sugit ut all energi ur EU. Nu har EU chansen att själva återhämta sig en smula.

För så här kan vi inte ha det i fortsättningen. Vem som sen ska ta hand om Grekland, ja det får senare bli ett ämne för ett annat inlägg på denna blogg. Greklands fattigdomskris försvinner ju inte bara därför att man lämnar euron. Ett litet andrum fick Grekland idag, söndag, när Europeiska Centralbanken lovade att betala ut ett särskilt stödlån till de grekiska bankerna. Men det löser inte grundproblemet.