Redan på flygplatsen 9 mil bort kände jag brandröken från sommarens värsta skogsbrand…

Jag har precis hämtat ut min hyrbil på flygplatsen i Malaga. När jag sitter i bilen i flygplatsgaraget bestämmer jag mig för att ringa till Bosse som inte ville följa med mig till min lägenhet i Estepona. Han var för trött av sin sjukdom och föredrog att stanna hemma.

”Vet du att en stor skogsbrand härjar i Estepona?” var det första Bosse sa när han svarade.

”Vad menar du?” frågade jag. ”Är det sant?”

”Ja, jag såg precis på text-TV att en stor brand har brutit ut i Estepona”, svarade han.

Den första bilden på eldmolnet tog jag från bilen på motorvägen.
Bild: Elisabet Höglund

Jag svarade honom att Estepona (nio mil väster om Malaga) är en stor kommun och att det förmodligen handlar om en skogsbrand. Det finns stora berg och torra barrskogar innanför kustremsan. Dessa kan bli ett eldorado för en skogsbrand.

Redan när jag körde ut från flygplatsen kände jag brandröken trots att elden härjade många mil därifrån – och västerut. Här ligger den vackra bergskedjan Sierra Bermeja och jag fruktade att denna vidunderliga naturpark nu kanske skulle bli ödelagd av lågorna.

Min bild
Min bild

Det här var faktiskt sommarens första skogsbrand i Andalusien – trots att temperaturen sen början av juni har legat mellan 30 och 40 grader plus, ibland mera, i stora delar av Spanien, framförallt i Andalusien. Allt är snustorrt i terrängen. Gräset är brunt och sönderbränt på sluttningarna. Vattnet har länge varit på väg att ta slut. Och så kommer denna enorma skogsbrand vid den mest olämpliga tidpunkt.

Min bild

När jag körde på motorvägen AP-7 västerut mot Estepona kunde jag allt tydligare se den gråbruna giftiga röken som steg upp från bergen. Två gånger stannade jag och tog bilder. Mina egna bilder ger bara en liten del av sanningen. Bilderna från helikoptrarna och satelliterna talar ett helt annat språk.

Skogsbranden
Bild: Plana Infoca

Officiella myndighetskällor i Estepona hävdade idag att skogsbranden var anlagd. Ja, de flesta bränder är anlagda men hettan och torkan gör katastrofen ännu mer fasansfull. Tack och lov blåste det inte särskilt kraftigt idag. Vinden kom från väster och drev brandmolnet österut – mot Marbella och Malaga.

Så här stort är det område på spanska sydkusten som just nu härjas av elden.
Bild: Zoom Earth

Den här satellitbilden visar vilket jättelikt skogs- och bergsområde på Solkusten som nu härjas av skogsbranden.

Enligt de senaste uppgifterna ikväll har mer än 3 200 hektar mark skövlats av lågorna. Det handlar framförallt om torr pinjeskog. Branden har hittills spridit sig till fyra olika kommuner på västra Costa del Sol och är fortfarande enligt uppgifter inte under kontroll.

Över 300 personer deltar i släckningsarbetet och det har rapporterats att en brandman från Almería förlorade livet igår kväll. Tusen människor i flera byar i bergen har uppmanats att hålla sig inomhus och stänga alla dörrar och fönster. Orsaken är att skogsbranden förorsakade ett meterologiskt fenomen som kallas pyrocumulus, ett jättelikt moln som innehåller aska och brännbara partiklar och som helt enkelt kan explodera. Detta hände vid en skogsbrand i Portugal 2017 och kan vara mycket farligt.

Brandröken når ända till Tunisien på Afrikas nordkust..
Bild: Satellitbild

När jag färdades på motorvägen kunde jag med blicken följa minst fem brandflygplan som cirkulerade över området. Minst tio plan har under dagen befunnit sig i luften. Jag kunde också se hur helikoptrar vattenbombade den brinnande skogen.

Min bild

Sent ikväll har det kommit rapporter om att skogsbranden fortfarande inte är under kontroll Den är nu inne på sitt tredje dygn. Estepona stad är inte på något sätt hotad men i bergen ligger de vackra vita byarna som riskerar att bli lätta byten för de aggressiva lågorna.