Branden i Sierra Bermeja startade på två ställen exakt samtidigt. Det talar enligt myndigheterna för att branden var anlagd.

När jag vaknade i morse hörde jag brandflygen dåna över taket på väg mot skogsbranden i Sierra Bermeja bara några kilometer från min bostad. Hela dagen har planen och helikoptrarna cirkulerat över området för att försöka observera den minsta förändring i eldens beteende och dumpa vatten över eldslågorna.

Brandmän kämpar med att försöka släcka de framrusande lågorna
Bild: Plan INFOCA

Den stora skogsbranden på Costa del Sol, som härjar sen i torsdags och som är Spaniens hittills näst största skogsbrand den här sommaren, var i förmiddags på intet sätt under kontroll.

Skogsbranden i Sierra Bermeja
Bild: Plan INFOCA

Enligt uppgifter sent i på lördagskvällen fortsätter branden att sprida sig och har nu skövlat över 6 000 hektar skogsmark i fyra kommuner i Andalusien.  1 100 människor har blivit evakuerade från sina hem. Över 40 flygplan från det andalusiska brandförsvaret har oupphörligt cirkulerat över brandområdet. Mer än 500 brandmän har arbetat dygnet runt utan mat och vila för att försöka tämja det brinnande monstret.

Skogsbranden
Bild: Plan iINFOCA

Andalusiens regionalpresident Juanma Moreno, som besökte katastrofområdet igår, upprepade misstankarna om att branden var anlagd. Som bevis för detta anförde han det faktum att branden startade på två olika platser vid exakt samma tid och att det skedde sen meteorologerna varnat för hård blåst under de kommande dagarna.

Stränga straff väntade de personer som anlade bränderna, förklarade Moreno. Han beskrev också hur mordbranden kan ha gått till:

”De här personerna har skrapat ihop en hög med vissna löv. Över högen har de placerat ett kottar från pinjeträd. Dessa kottar har de sedan satt eld på med hjälp av en cigarrettändare.”

Bild: Elisabet Höglund
Mörka rökpelare fortsätter att stiga mot skyn
Bild: Elisabet Höglund

När jag strax efter lunch var ute och tränade på min racercykel kunde jag med egna ögon studera utvecklingen av branden. På hemvägen hade jag de rykande bergstopparna Los Reales (Konungarna) rakt framför mig. Jag kunde se hur tjocka moln av brandrök, delvis förångad av den oupphörliga vattenbombningen, steg upp över bergstopparna.

Mer än 40 brandflygplan övervakar skogsbranden i Sierra Bermeja
Bild: Elisabet Höglund

Brandflyget cirkulerade över mitt huvud. Det var svårt att bedöma om branden var under kontroll eller ej.

Brandområdet hade i alla fall begränsats sen igår men vädret och vindarna under de kommande dagarna kommer att avgöra om branden går att släcka eller inte. Värmen är fortfarande stekande. Även om det kan se ut som om branden har släckts kan glöd ligga och pyra under markytan och blossa upp till obetvingliga lågor när man minst anar det.

Bild: Elisabet Höglund
Billd: Elisabet Höglund

Den myndighet i regionen Andalusien som ansvarar för att upptäcka och bekämpa skogsbränder heter Plan INFOCA. På spanska står det för ”Plan de Prevención y Extinción de Incendios de Andalusia. På svenska heter det kort och gott ”Planen för att förebygga och släcka skogsbränder i Andalusien”. Det är en maktpåliggande verksamhet med tanke på de unika berg och skogsområden som finns i den här delen av Spanien. Dessa måste till varje pris skyddas men mot mordbrännare finns inget skydd.

Branden med staden Estepona i förgrunden
Bild: Elisabet Höglund

Ett av de områden som det är allra viktigast att skydda är något som heter ”El Pinsapar”, Det ett område med enorma miljömässiga värden och starka skönhetsvärden. Och elden är snabbt på väg dit.

Bild: estepona-natural.es

Om det går att få branden under kontroll de närmaste dagarna avgörs helt och hållet av vädret och vinden. I morgon, söndag, väntas ungefär samma temperatur som idag, alltså mellan 22 och 25 grader varmt. Ett dåligt omen är att meteorologerna förutspår att den sydostliga vinden kommer att öka under eftermiddagen.

Det är ett oroande tecken.