Regeringens beslut att lätta på restriktionerna för 70+ kom vid helt fel tillfälle! Varför ska det vara så svårt att anpassa restriktionerna till smittoläget?

Idag, fredag, strax efter lunch var det äntligen dags för mig att skicka hela mitt färdigskrivna bokmanus till mitt förlag. Efter mer än sex månaders arbete var boken äntligen klar, i alla fall vad mitt manusskrivandet beträffar.

Bild: Elisabet Höglund

Nu ska manuset tas om hand av min redaktör Annika, som med kritisk örnblick ska fingranska allt jag har skrivit i jakt på felaktigheter, osakligheter, onödiga fakta, onödiga kapitel, irrelevanta uppgifter, ja allt som man kan hitta i ett bokmanus. Sen är det dags för mig att försöka kompromissa så att bokens slutliga innehåll åtminstone hamnar i närheten av vad jag hade tänkt från början.

Hur som helst betyder detta att jag från och med idag är fri att börja skriva på min blogg igen. Jag har visserligen gjort några tillfälliga inhopp på bloggen under den senaste månaden när jag har tyckt att min åsikt har behövts men i stort sett har jag ägnat mig åt bokskrivandet. Nu kan jag lyfta blicken ovanför min laptop och titta ut på den värld som faktiskt fortfarande finns omkring mig.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen
Bild: facebook.com

Jag har precis tittat på en TV-sänd presskonferens med Danmarks statsminister Mette Fredriksen. Danmark har de senaste dagarna drabbats av det högsta antalet nya coronafall sen pandemin startade i vintras. Under det senaste dygnet ar 859 nya fall av covid-19 registrerats i Danmark. Det är djupt oroande.

Nu får danskarna bara dricka öl fram till klockan 22.00 på kvällarna
Bild: facebook.com

Därför är det nu dags för nya hårdare restriktioner. Från och med måndag får bara högst 10 personer i Danmark vistas tillsammans i ett socialt sammanhang mot tidigare 50 personer. Och på restauranger, barer och livsmedelsbutiker får ingen alkohol serveras eller säljas efter klockan 22.00 på kvällarna.

Danmark inför nu också krav på munskydd inomhus, det vill säga i butiker, på biografer, på kuturinstitutioner, sjukhus och skolor.

Det var  ord och inga visor från vårt grannland Danmark kväll. Tumskruvarna dras nu åt på det danska folket som likt alla andra har släppt kontrollen över pandemin när de trott att faran har varit över.

Socialminister Lena Hallengren
Bild: Kristian Pohl/regeringskansliet

Och vad gör då Sverige i rådande läge? Gör man som Danmark? Nej, inte alls. Igår meddelade socialminister Lena Hallengren att det nu är fritt fram för alla 70-plussare att röra sig obehindrat i samhället som alla andra. Sen april har 70-plussare avråtts från att träffa andra människor, handla i butiker och på apotek och åka kollektivtrafik. Men nu får vi göra precis som vi vill igen.

Bild: Istock köpt bild

Samtidigt tillåts upp till 300 personer att vistas samtidigt på idrottsevenemang, teatrar, biografer och andra kulturevenemang. Hittills har bara folksamlingar på högst 50 personer varit tillåtna, något som har fått kultureliten och idrottsrörelsen att rikta misstroendevotum mot regeringen.

Katastrofal ökning av antalet smittade i Sverige
Bild: Skärmavbild/Folkhälsomyndigheten

Samtidigt tickar det dagligen in nya och alltmer skrämmande uppgifter om hur smittspridningen ökar i det svenska samhället. Sen igår registrerades 1 625 nya smittfall i Sverige. Varje dag slås nya rekord i antalet smittade. Situationen är alarmerande även om de nya smittfallen ännu inte har avspeglat sig i antalet nya dödsfall och antalet vårdade på sjukhusens intensivvårdsavdelningar.

Bild: Istock köpt bild

Hur kommer det sig att Sverige – återigen – går på tvärs mot alla andra länder? Samtidigt som smittan sprids i galopperande takt i Sverige lättar regeringen och Folkhälsomyndigheten på restriktionerna. Det är faktiskt sjukt! Det är inte klokt.

Som 70-plussare kommer jag   i n t e  att hörsamma de nya signalerna om lättnader i restriktionerna. Jag kommer inte att mer vistas ute bland folk även om jag nu får göra det igen. Jag kommer att stanna kvar i min frivilliga karantän tills jag känner att kurvan pekar åt rätt håll.

Bild: Istock köpt bild

Och jag är inte ensam. Jag tror att många äldre resonerar på samma sätt. Vi har visat ansvarsfullhet i över ett halvår nu. Vi kommer att fortsätta att visa ansvarsfullhet. Ju äldre man är desto större är risken att man insjuknar i covid-19. Det vill ingen av oss.

Stefan Löfven, Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten har de senaste dagarna visat prov på total omdömeslöshet. Istället för att lätta på restriktionerna borde Sverige göra som danskarna gör nu: skärpa restriktionerna.

Bild: Istock köpt bildDessutom anser jag att regeringen bör återinföra distansundervisningen på universitet och högskolor. Just där är smittspridningen som allra störst. Det är ingen tillfällighet att universitetsstäder som Stockholm, Uppsala och Örebro visar prov på allt högre smittspridning. Vi vet att nonchalansen bland studenterna är iögonenfallande när det gäller att bedöma risken för smittspridning.

Tänk om, Stefan Löfven!

Stefan Löfven, tänk om! Läs på! Titta på Folkhälsomyndighetens dagliga statistik! Där står sanningen.