Ska jag verkligen fortsätta att prenumerera på Dagens Nyheter? Beslutet att låta Greta Thunberg agera som tidningens chefredaktör är ett journalistiskt haveri utan like!

Klimataktivisten Greta Thunberg tog världen med storm ifjol när hon reste jorden runt och predikade sitt klimatbudskap, när hon skällde ut världens främsta ledare för att de inte gjorde något för klimatet, när hon lyckades samla hundratusentals klimataktivister att ”strejka” och demonstrera och när hon erövrade fler utmärkelser och priser än någon annan enskild person någonsin har gjort i mänsklighetens historia.

Greta Thunberg

Jag håller med om att hon är ett fenomen men jag delar inte hennes uppfattning om att jordens undergång är nära. Vad jag framförallt ogillar är hennes brutala och okänsliga sätt att placera hela världens befolkning på den anklagades bänk därför att de är klimatförstörare och hävda att bara hon har rätt. Alla andra har fel. De är dåligt pålästa, okunniga, hänsynslösa, egoistiska, aningslösa lycksökare, usurpatörer av jordens knappa tillgångar och inte minst ett gäng idioter som inte förstår att världen står på randen till sin undergång utan att de lyfter ett finger.

Greta Thunberg
Bild: twitter.com

Hennes apokalyptiska profetior har gillats av somliga men ogillats av andra trots att ingen har vågat säga detta högt för att inte bli anklagad för att vara klimatmotståndare. Därför denna tystnad kring klimatfrågan. Jag vet att många ser klimatet som en viktig fråga men de ogillar när en 17-åring skriver dem på näsan att de är ansvarslösa idioter.

Greta Thunberg
Bild: World Economic Forum

Nu har dock det hänt som jag aldrig trodde skulle hända, även om Greta Thunberg i snart två års tid haft världen liggande för sina fötter. Hon är nu så inflytelserik att hon är utnämnd till chefredaktör för Sveriges största morgontidning, Dagens Nyheter, visserligen bara för en dag men ändå.

Greta Thunberg i FN
Bild: un.org

Den 6 december ska Greta Thunberg leda redaktionens arbete med att ta fram en tidning som ska vara redigerad helt i hennes smak. Den ska bara handla om klimatet – men hon understryker att tidningen inte ska publicera åsikter om klimatet utan enbart fakta. Vetenskapliga fakta framtagna av världens mest framstående forskare och vetenskapsmän.

Greta Thunberg
Bild: youtube.com

Som om vetenskap inte är lika mycket åsikter som fakta! Om det inte handlade om åsikter i den vetenskapliga världen skulle väl inte vetenskapsmän- och kvinnor ständigt vara i luven på varandra och beskylla varandra för all sortens felaktigheter, feltolkningar, ren illvilja eller allmän idioti. Så kom inte och säg att forskare inte har åsikter. De har lika mycket åsikter som alla vi andra. Men när man klär in sina åsikter i en vetenskaplig dräkt så kan ibland åsikterna döljas ganska effektivt.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski
Bild: youtube.com

Hur som helst. Greta Thunberg ska alltså nu bestämma vad som ska stå i Dagens Nyheter. Hon ska bestämma tidningens linje i rapporteringen om klimatet. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var den som ringde upp Greta Thunberg och bjöd in henne till att bli chefredaktör. Enligt Wolodarski hade någon på tidningen kommit på idén att bjuda in Greta Thunberg. Denne ”någon” var med 99,99 procents säkerhet DN:s kulturchef Björn Wiman.

Björn Wiman är en av Sveriges mest engagerade klimatdebattörer. Han skriver fler krönikor om klimatet än om kulturen trots att han är kulturchef. Han delar frikostigt med sig av Greta Thunbergs hotelser om jordens snara undergång.

Grafik: Elisabet Höglund

Så det är Peter Wolodarski, Björn Wiman och Greta Thunberg som står för treenigheten i klimatfrågan. De är denna trio som ska rädda världen.

Jag bryr mig inte om vilka personer Dagens Nyheter bjuder in till sin redaktion. Vad jag bryr mig om är att en tidning med Dagens Nyheters höga trovärdighet och svansföring såsom varande det fria ordets sanna förkämpe, den oberoende journalistikens främsta vapendragare och den goda och oberoende journalistikens representant nummer ett, att just denna tidning har så uselt självförtroende när det gäller sin journalistik att de ser sig nödsakade att anlita en 17-årig förstaårsgymnasist som den som ska bestämma och utforma tidningens innehåll.

Grafik: Elisabet Höglund

Detta är en journalistisk skandal, ett medialt haveri utan like. Vem ska tro på Dagens Nyheter i fortsättning när man vet att tidningen går i Greta Thunbergs ledband, när de högsta cheferna på tidningen har kapitulerat för inför en politisk aktivist.

En aktivist som visserligen har klimatfrågan som enda ledstjärna men som på samma gång tillsammans med andra klimataktivister vill kullkasta hela den nuvarande ekonomiska världsordningen. Även om Greta Thunberg själv såvitt jag vet aldrig har hörts säga att kapitalismen ska förgöras så har många av hennes vänner gjort det.

Greta Thunberg
Bild: sv.m.wikipedia.org

Klimatbudskapet är antikapitalistiskt och veganistiskt. Vi får inte äta kött. Vi får inte köra bil. Vi får inte flyga. Vi får inte elda utomhus. Vi får överhuvudtaget inte förflytta oss på annat sätt än med eltåg eller trampcykel. Marknadsekonomin i dess nuvarande form ska raseras och ersättas av någon slags (socialistisk?) planekonomi. För något annat än en planekonomi kan aldrig ersätta marknadsekonomin om det stränga klimatbudskapet ska kunna förverkligas.

Bild: Elisabet Höglund

Upprinnelsen till detta gigantiska mediejippo är att Greta Thunberg i samband med ett besök på Dagens Nyheters redaktion tidigare i höst anklagade medierna för att strunta i klimatfrågan. Ingen tidning, radio- eller TV-kanal rapporterade om klimatfrågan enligt Thunberg. Det var alltså mediernas fel att klimatfrågan aldrig hade fått någon lösning, inte ens hamnat på den journalistiska dagordningen.

Bild: Elisabet Höglund

Det här är naturligtvis kvalificerat struntprat. Jag vill påstå att de flesta svenska medier ständigt rapporterar om klimatfrågan. De stora redaktionerna på SVT, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet med flera har egna öronmärkta klimatreportrar – eller klimatkorrespondenter som SVT kallar Erika Bjerström, SVT:s klimatexpertreporter. Bjerström ogillar visserligen Greta Thunberg men ingen kan anklaga Bjerström för att inte vara engagerad i klimatfrågan.

Kan den relativa tystnaden kring klimatfrågan möjligen ha med covid-19:s dödsmarsch över världen att göra, undrar jag

Kan den relativa tystnaden i klimatfrågan sen mer än ett halvår tillbaka ha att göra med att världen just nu skakas av tidernas värsta virusepidemi? Miljontals människor har avlidit i covid-19. Världens länder stänger ner. Arbetsplatser försvinner. Människor sägs upp från sina jobb. Skolor stängs. Kollektivtrafiken slutar att gå eftersom det är farligt att åka kollektivt. Restauranger och barer får sina öppettider kraftigt reducerade. Folksamlingar med i vissa länder (som just nu Spanien) högst 6 personer är tillåtna. You name it.

Katastrofal ökning av antalet smittade i Sverige
Bild: Skärmavbild/Folkhälsomyndigheten

Trots denna relativa lockdown sprider sig smittan som en löpeld över världen. Experter och politiker står lamslagna. De har förlorat greppet om styrningen av sina stater. Sjukhusen är överfulla och listan över dödsoffer blir allt längre.

Kanske kan det vara på grund av denna nästan lika apokalyptiska kris som klimatfrågan inte just nu ses som den viktigaste? Viktigast just nu är att få människor att överleva viruset och att få detta att förlora sin dödliga smittokapacitet.

Greta Thunberg
Bild: twitter.com

Har inte Greta Thunberg förstått att vi faktiskt idag står för ett helt annat undergångshot än klimathotet och att världens blickar och intresse är fokuserat på detta. Just nu.

Långsiktiga frågor som klimatet har försatts i vänteläge och det med rätta.