Röken och vattenångan från branden i Sierra Bermeja närmar sig alltmer tätbebyggelsen. Och nu handlar det om t r e skogsbränder!

Sex kommuner i Malaga-provinsen har nu påverkats av den fruktansvärda skogsbranden i Sierra Bermeja och 2 500 invånare i de sex kommunerna håller nu på att evakueras – eller kommer att evakueras –  och försättas säkerhet på andra orter.

7 400 hektar skogsmark har nu förstörts av de framrusande lågorna. Elden mäter ikväll, söndag, en omkrets på 8,5 mil.

”Molnet” tornar upp sig med en våldsam inre kraft inte långt från Estepona
Foto: Elisabet Höglund

Det har varit en dramatisk utveckling av skogsbranden i Andalusien under det senaste dygnet, betydligt mer dramatisk än man räknade med så sent som igår. Vindstyrkan har tilltagit sen igår, temperaturen har legat nära 30 plusgrader och det jättelika molnet med rök och vattenånga har förflyttat sig i olika riktningar samtidigt som det har brett ut sig.

Brandens utbredning idag, söndagen den 12 september.

De människor som direkt påverkats av branden bor bland annat i byarna Genalguacil, Jubrique och Alpandeire. Här kan ni se några bilder på just det område som nu härjas av elden. Bilderna togs i början av juni 2017 när mina svenska kompisar och jag gjorde en utflykt till Sierra Bermeja för att njuta av den vidunderliga naturen.

Byn Genalguacil i Sierra Bermeja hotades av branden redan under de första dagarna.
Bilden togs av mig i juni 2017.
Bild: Elisabet Höglund
från juni 2017
Bild: Elisabet Höglund. Bilden togs i juni 2017.

Bild: Elisabet Höglund. Bilden togs i juni 2017.

Bild: Elisabet Höglund
Tagen i början av juni 2017. Så här ser det inte ut idag.

De naturscenerier som syns på bilderna ser sannolikt helt annorlunda ut idag, svarta, förbrända och förkolnade. Tusentals sällsynta växter och örter har blivit lågornas offer och vad händer med alla de djur som lever i de här bergen? Det gäller till exempel bergsgetterna, som jag fotade 2017. Har de lyckats fly eller har de blivit instängda av lågorna?

Vad har hänt med de många vilda djur, till exempel bergsgetterna, som lever i Sierra Bermeja?
Bild: Elisabet Höglund. Bilden togs i början av juni 2017.

Den svåra situationen har gjort att spansk militär nu har gått in för att stötta brandmännen i deras omänskliga uppgift att bekämpa monstret. Problemet är att ytterligare en skogsbrand har upptäckts. Det gör att brandmanskapet nu har att bekämpa inte mindre än tre olika bränder. Den nya branden upptäcktes i en näraliggande ravin klockan 02.23 natten till söndagen och har en styrka som är sällsynt när det gäller skogsbränder i Spanien.

Över 600 brandmän har det senaste dygnet arbetat med att bekämpa bränderna om nu söker sig allt närmare de större orterna och städerna, bland annat ”min” stad Estepona som nu är direkt hotad av lågorna.

Denna fasansfulla utsikt mötte mig när jag i eftermiddags kom ut på innergården till det bostadsområde där jag bor.
Bild: Elisabet Höglund
”Molnet” närmar sig Estepona
Foto: Elisabet Höglund

Jag har idag tagit massor av bilder på ”molnet”, både när jag var ute och cykeltränade på dagen och senare under eftermiddagen. Jag är för min egen del inte orolig. Jag litar på att brandmanskapet inom kort kommer att ha branden under kontroll. Problemet är å andra sidan att man så sent som igår trodde det – men sen vände vinden och lågorna tog ny fart.

Brandflyg
Bild: Elisabet Höglund
Vad händer?
Bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

De gula flygplanen har under hela söndagen passerat över mitt huvud på väg mot Medelhavet där man hämtar vatten som sen dumpas över lågorna. När man tittar på de här bilderna som jag tog idag går det inte att undvika flashbacks från den 11 september i New York, inga jämförelser i övrigt.

Molnet nära min bostad i Estepona
Foto: Elisaet Höglund
Foto: Elisabet Höglund
”Molnet” fotat från min cykelväg
bild: Elisabet Höglund
Bild: Elisabet Höglund

Äntligen har flera svenska medier  börjat rapporterna om den våldsamma branden. Det är inte en dag för tidigt. Expressen beskriver den som ett hot mot det svenska turistparadiset. Jag vill därför bara säga en sak: Det är inte de svenska turisterna som är hotade. Det är helt vanliga spanjorer som kanske har levt hela sitt liv i de sex byar uppe i bergen som nu hotas av elden, som måste evakueras och som inte vet när de kan återvända till sina hem. Om de någonsin kan det.

Bild: Elisabet Höglund
”Molnet” från min cykelväg
Bild: Elisabet Höglund
”Molnet” fotat från min cykelväg
Bild: Elisabet Höglund

Det här är inget turistproblem. Det är ett mänskligt, socialt och ekonomiskt problem, som kommer att sätta spår under många år framöver.

 

 

 

.

.