Åsa Romson har blivit Stefan Löfvens tyngsta sänke!

Det är kris för regeringschefen Stefan Löfven, inte bara därför att han har svårt att få till det i politiken, inte heller därför att hans opinionssiffror är katastrofalt låga utan därför att han har en vice statsminister, Åsa Romson (C), som nu gör bort sig på löpande band.

Åsa Romson, miljöpartiets Grand Lady i regeringen, håller på att bli Stefan Löfvens tyngsta sänke! Den som såg hennes insatser i gårdagskvällens Agenda i SVT fick det tydligt bekräftat. När hon påstod att dödsseglatserna med flyktingar från Afrika över Dödens Hav, Medelhavet, till Europa håller på att bli ett nytt Auschwitz, så var det nog många som satte kvällskaffet i vrångstrupen.

Vad menade människan? Förintelsen i allmänhet och Auschwitz i synnerhet var en av nazisterna väl planlagda utrotningar av en hel folkgrupp, judarna. Hitlers dödsläger under andra världskriget är ett av världshistoriens grövsta brott. Att flyktingar från Afrika, som vill till Europa men luras att resa med undermåliga fartyg, som kapsejsar, är visserligen allvarligt nog. Det är en humanitär katastrof – inte minst därför att det är brottssyndikat och kriminella element som ligger bakom flyktingtransporterna över Medelhavet. Men att jämföra dessa med det som hände i Auschwitz och i de andra utrotningslägren under andra världskriget är att göra bort sig själv i kvadrat.

Hur politisk korkad får man vara, Åsa Romson? Du skämmer inte bara ut dig själv. Du skämmer ut posten som
vice statsminister. Framförallt skämmer du ut regeringen med Stefan Löfven i spetsen. Han har nog med problem ändå.

Enligt min mening har Åsa Romson visat prov på så flagrant politisk omdömeslöshet att hon inte borde sitta kvar i regeringen. Det hade varit bättre som det andra miljöpartistiska språkröret Gustav Fridolin hade fått delta i debatten istället men då hade mansdominansen blivit ännu större. Men i ljuset av Åsa Romsons okunniga uttalanden så hade det kanske för en gångs skull inte gjort så mycket om det hade varit en man för mycket i debatten.

Dessvärre råkade Kristdemokraternas nya partiledare, Ebba Busch Thor, föda barn nästan i samma ögonblick som partiledardebatten skulle hållas, varför hon tvingades lämna återbud. Det var synd, inte minst därför att vi politiskt intresserade gärna hade velat se Ebba Busch Thor i hennes första riktiga partiledardebatt i TV.
Men tillfällena kommer tillbaka. Hon är en politisk begåvning som ska bli spännande att följa.

Likväl blev gårdagskvällens segrare i Agenda en kvinna, centerledaren Annie Lööf. Hon går från klarhet till klarhet. Borta är all barnslighet och töntighet från fru Lööf. Hon har snabbt blivit en skicklig och durkdriven politiker, den klarast lysande stjärnan i alliansen.

Anna Kinberg Batra, moderaternas nya partiledare, har inte en chans. Hon får nöja sig med att bli kallad AKB, vilket också är namnet på ett byggmaterielföretag. Trist.