Sabotaget mot Nord Stream 1 och 2: Är det början till ett globalt energikrig vi ser nu och är det verkligen troligt att det är Ryssland som ligger bakom attentatet?

(Uppdaterat 28 september)

”Det började som en skakning på nedre däck –
Den fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck …”

Titanics undergång
Bild: hamnews.se

Nej, det är inte de två första stroferna i Mikael Wiehes berömda sång ”Titanic” det handlar om – även om det finns vissa likheter. Det handlar om de tre (tidigare trodde man att det rörde sig om två) mystiska explosioner/sprängningar som observerades av bl a svenska seismologer dels i söndags kväll, dels vid 19-tiden i måndags kväll, explosioner som senare följdes av ett gigantiskt och ständigt pågående gasutsläpp i Östersjön mellan Simrishamn i Skåne och den danska ön Bornholm.

Dansk karta över gasledningarnas sträckning från Ryssland mot Tyskland

De tre explosionerna ägde alltså rum med nästan ett dygns mellanrum. Avståndet mellan dem är 7 kilometer. Det handlar alltså om tre olika detonationer. I detta nu fortsätter den hittills ostoppbara ryska metangasen att pumpas upp genom vattnet, bilda gigantiska bubblor på vattenytan där den blandas med luft och fortsätter rakt upp i atmosfären. Idag meddelade Danmark att man tror att gasledningarna är tömda på gas redan på söndag – men ändå … Tala om klimatkris!

Det danska försvaret tog igår den sensationella bilden över hur gasbubblorna steg upp ur vattnet på den plats utanför Bornholm där sabotagen hade ägt rum.
Bild: forsvaret.dk

Vi befinner oss just nu mitt inne i en europeisk thriller där två ryska gasledningar under Östersjön har sprängts sönder av någon eller några personer (eller stater) med ett hittills okänt syfte. Det handlar om de omstridda gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2. Nord Stream 1 har pumpat naturgas till Europa sen 2011 men stängdes av av ryssarna själva i slutet av augusti. Nord Stream 2 är helt nybyggd och hann inte ens invigas innan kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut i februari i år och har alltså inte hunnit leverera någon gas.

Båda ledningarna ligger på 80 meters djup och är av tekniska skäl fyllda med gas trots att ingen gas levereras. Ingen levande människa (möjligen en robotmänniska) kommer att kunna ta sig ner till de trasiga ledningarna så länge gasen fortsätter att pumpas ut.

Gasläckan igen filmad av det danska försvaret. Utbredningen av gasområdet uppskattades på tisdagen till minst

Först när trycket i gasledningarna har sjunkit till noll kan undersökningar och utredningar göras på plats. Det kan innebära en lång tidsutdräkt innan världen får veta vem som utförde detta gigantiska brott och i vilket syfte. Brottsrubriceringen är ”grovt sabotage”. Många frågar sig om vi någonsin får veta vilka krafter det var som låg bakom sprängningarna. Även om detta är ett kriminaldrama av högsta internationella rang så går det varken att med hjälp av fingeravtryck eller DNA få fram gärningsmännens identitet – för det måste handla om minst tre personer som utförde själva sprängningsdådet, personer med stor specialkompetens och ett stort ekonomiskt och tekniskt kapital bakom sig.

En bild ovanifrån över det bubblande ”gasfältet” i Östersjön som bara breder ut sig alltmer.
Bild: planet.com

Det har nu rapporterats om fyra läckor, alltså fyra hål, på de båda gasledningarna, inte tre som man först trodde. Ett hål finns på Nord Stream 1, som ligger inom Sveriges ekonomiska zon medan det finns två hål på Nord Stream 2 som ligger närmare Bornholm och tillhör den danska ekonomiska zonen. Dock ska jag påpeka att dramat i Östersjön äger rum på internationellt vatten, alltså varken på svenskt eller danskt territorialvatten (som sträcker sig 12 nautiska mil (22 km) från landgränsen ut i havet.

Däremot ligger Nord Stream 1 inom Sveriges ekonomiska zon och Nord Stream 2 inom Danmarks ekonomiska zon. En ekonomisk zon är något annat än en territorialgräns. Det är en zon där ett land har vissa rättigheter att exploatera, t ex röja minor, bedriva miljöarbete etc. Sverige och Danmark äger heller inte någon del i Nord Stream 1 och 2. Nord Stream är ett privatägt företag där den ryska gasjätten Gazprom är majoritetsägare med 51 procent av aktierna. Övriga ägare är olika europeiska energibolag.

Regeringens presskonferens sent i tisdags kväll om gassabotaget i Östersjön, som Magdalena Andersson inte väjde för at kalla SABOTAGE. Hon ville inte peka ut någon ansvarig för detta grova brott, kanske till och med ett terroristbrott. Magdalena Andersson talade om ”en medveten handling”
Bild:: Regeringens youtubekanal

Sabotagen mot Nord Streams gasledningar i Östersjön har naturligtvis fångat hela världens intresse. Det finns många som reflexmässigt pekar ut diverse ansvariga medan andra, framförallt regeringarna i de berörda länderna, är mer försiktiga. Men flera misstänkta förövare har redan pekats ut:

  1. Ryssland
  2. Ukraina
  3. Pro-ryska aktivister
  4. Rysk personal som vill ha stopp på gasleveranserna till Europa
  5. Grupper som är fientligt inställda till Kreml och Putin
  6. Enligt den svenska Försvarsmakten kan det finnas en koppling till Moskvas aviserade mobilisering av  fler soldater i Ukraina
  7. Internationella experter hävdar att den här operationen är så omfattande att det måste vara en stat som ligger bakom, oklart vilken

Ingen har nämnt att det kan handla om något helt annat, nämligen att operationerna har utförts av militanta och extremistiska klimataktiivister. Jag vill därför själv föra fram den teorin eftersom man inte får utesluta någon gruppering som kan ha intresse av att stoppa exporten av ett fossilt bränsle från Ryssland. Jag säger inte att det  ä r  så men alla dörrar, även de mer okonventionella, måste hållas öppna.

Norsk oljeplattform under byggnad
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Varför jag tar upp just denna misstanke har en särskild förklaring och den kommer från Norge. Norska myndigheter har nämligen rapporterat att det förekom en okänd och mycket omfattande drönaraktivitet över de norska olje- och gasplattformarna dagarna före attentaten mot Nord Stream i Östersjön.

Den norska regeringen har därför beslutat att stärka beredskapen och övervakningen över infrastruktur och anläggningar på den norska sockeln där olja och gas utvinns. Det pågår en kartläggning i Norge just nu av denna drönaraktivitet, som djupt oroat både regeringen, myndigheterna och det norska folket.

Norsk oljeborrplattform
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Finns det ett samband mellan drönaraktiiviteterna i Norge och sprängningen av gasledningarna i Östersjön? Det är förstås en tiotusenkronorsfråga men tanken är bestickande eftersom händelserna ligger så nära varandra i tiden. Å andra sidan används drönare varje dag, överallt och i olika konstiga sammanhang, privata eller icke-privata. Jag tycker ändå att det är klokt av Norge att inte vifta bort de här iakttagelserna.

För om det skulle finnas ett samband, ja då får sabotaget i Östersjön en helt annan dignitet. Om det är så att någon eller några vill starta ett energikrig (klimatkrig?) i Europa så är det fara å färde. Det är dock viktigt att inte låta fantasin rusa iväg samtidigt som alla måste iaktta skärpt uppmärksamhet när det gäller ovanliga och misstänkta iakttagelser.

Två norsk oljeriggar i Nordsjön
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Åter till misstankarna mot Ryssland. Visst är det möjligt att det är Ryssland självt – och ytterst Vladimir Putin – som har iscensatt sabotagen mot gasledningarna. Ingenting är omöjligt när det gäller Putin. Samtidigt faller den här teorin lite grand på sin egen orimlighet. Att spränga sina egna gasledningar till Europa, som varit en av de främsta inkomstkällorna för Ryssland fram till invasionen av Ukraina, vore nästan som att amputera armarna och benen på sig själva. Eller att såga av den gren man själv sitter på.

Gasledningen Gazelle, en del av den ryska gasledningen Nord Stream
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Byggande av gasledning
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Det skulle innebära en gigantisk kapitalförstöring. Hur många hundratals miljarder kronor har inte lagts ner på dessa gasprojekt under årens lopp? Dessutom är det ett privat företag med förgreningar i stora delar av Europa som ruineras. Det kanske inte betyder något för Putin men ändå … Jag ställer mig skeptisk till den här teorin.

Eller också är den sann. Vissa experter har låtit förstå att Ryssland kanske vill göra sig av med både Nord Stream och alla framtida ekonomiska förbindelser med Europa och istället satsa allt på export av naturgas till Kina.

Pipelines tillhörande Nord Stream 2
Bild: eu-logos.org

Kreml har naturligtvis redan tillbakavisat anklagelserna som man kallar ”förutsägbara, dumma och absurda”. Dementier från Kreml var förstås väntade. Ingen tror väl att Putin skulle träda fram i TV och säga: ”Det var jag”.

Om Ukraina på ett eller annat sätt skulle vara inblandat i attentatet så skulle nog Volodomir Zelenskij ha satt sin sista potatis i sitt militära samarbete med väst. Vilket land skulle skänka vapen till Ukraina om Ukraina har deltagit i ett brott av högsta internationella svårighetsgrad. Men man vet aldrig … I krig och kärlek är alla medel tillåtna, har det sagts.

Jag får sluta här ikväll. Klockan har passerat midnatt och den här dramatiska historien kommer att fortsätta. Och fortsätta. Och fortsätta.

Får vi någonsin veta sanningen?

Frågan är dock: Kommer vi någonsin att få veta sanningen? Och innebär sabotaget i Östersjön att vi har trätt in i en ny, ännu farligare värld än den vi redan befinner oss i? Hemska tanke.