Saudiarabien, kvinnoförtryckets land nr 1, ska nu bestämma FN:s politik för jämställdhet

 

I veckan blev det klart det som många i den västliga världen länge har fruktat: Saudiarabien valdes in som ledamot i FN:s Kommission för kvinnors ställning i världen (”The Commission on the Status of Women”). Med 47 röster för och 7 röster emot röstades alltså det kvinnoförtryckande Saudiarabien in i denna viktiga kommitté. Omröstningen var hemlig som så många andra omröstningar i det icke transparenta FN.

Saudiernas delegation i FN:s kommitté för jämställdhet. Bild: Red Alert Politics

Saudiernas uppgift, liksom de andra delegaternas, är att från och med 2018 komma med förslag på hur kvinnornas ställning i världen ska förbättras! Tretton saudiska män iförda sina traditionella kläder ska sitta med och bestämma om detta.

Saudierna i FN. Bild: Nowtheendbegins.com

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. I varje fall har stora delar av den progressiva världen redan reagerat starkt på beslutet att låta Saudiarabien väljas in. Männen på bilden ovan har till och med förlöjligats, liksom deras land Saudiarabien.

Förtryckta saudiska kvinnor i burka. Bild: lorrab.wordpress.com

Saudiarabien är nämligen ett av de länder i världen som förtrycker kvinnorna hårdast. Kvinnor får inte köra bil. Kvinnor får inte öppna egna bankkonton. Kvinnor är enligt lag underordnade de saudiska männen. Kvinnornas umgänge med män är strikt reglerat i lag.

Saudierna i FN
Bild: The Hill

De män, för det handlar bara om män, som förtrycker sina egna kvinnor i sitt eget hemland, de männen ska nu vara med och utforma FN:s globala jämställdhetspolitik. Ni tror kanske att jag skojar. Det gör jag inte. Detta är sant. Och det är inte den 1 april!

Kvinnor i Saudiarabien
Bild: I Beduinernas Land

Det värsta är att jag också misstänker att Sverige röstade ja till Saudiarabiens medlemskap i jämställdhetskommittén. Omröstningarna är hemliga. Utrikesminister Margot Wallström vägrade idag svara på frågan hur Sverige röstade i FN häromdagen. Hårt pressad gav hon ikväll beskedet att regeringen ska informera riksdagspartierna om hur Sverige röstade i samband med utrikesnämndens nästa möte. Det passar ju bra, för alla beslut och alla diskussioner i utrikesnämnden är också hemligstämplade.

Utrikesminister Margot Wallström vägrade idag att avslöja hur Sverige röstade i FN.
Bild: Facebook

Så i princip får vi som tillhör allmänheten inte veta något. Dock tror jag att svaret om hur Sverige röstade kommer att läcka ut från utrikesnämnden på ett eller annat sätt.

Liberalernas ledare Jan Björklund. Bild: Göteborgsliberalerna

Särskilt upprörd idag var liberalernas partiledare Jan Björklund, som sa till Rapport ikväll att han verkligen hoppades att Sverige röstade nej till Saudiarabien i FN. Jag tror dock att hans förhoppning kommer på skam. Björklund undrade också vart den socialdemokratiska feministiska utrikespolitiken hade tagit vägen.

Signaler från socialdemokraterna har redan kommit som går ut på att det kan vara kontraproduktivt att utesluta Saudiarabien från den här sortens jämställdhetskommittéer. Istället menar en av partiets riksdagsledamöter att det med saudierna inne i den här kommittén kan bli enklare att påverka Saudiarabien i rätt riktning vad gäller deras egen politik gentemot kvinnorna. Det kan naturligtvis ligga något i detta.

Stefan Löfven ledde i höstas en näringslivsdelegation på ett besök i Saudiarabien. Bild: Youtube

Samtidigt vet vi att regeringen inget hellre önskar än att ha goda relationer med Saudiarabien. Det visade inte minst det besök som en näringslivsdelegation anförd av statsminister Stefan Löfven avlade i Saudiarabien i höstas.

Saudiska kvinnor
Bild: ThansforSharing.com

Klart är dock att Saudiarabien inte har något att lära den övriga världen vad gäller politik för jämställdhet mellan könen. Det är den övriga världen, ja i alla fall de progressiva delarna av denna, som måste lära saudierna hur dessa ska behandla sina kvinnor.

FN:s plenisal i New York
Bild: ekhbarya.net

Samtidigt ska man komma ihåg att den politik som bedrivs av FN mest är symbolpolitik. FN:s makt är ju som alla vet synnerligen begränsad. Ändå är det djupt stötande att FN väljer in ett medlemsland som Saudiarabien i en jämställdhetskommitté som denna.

Kanske säger detta mer om FN än om Saudiarabien.

Här piskas en saudisk man därför att han är homosexuell. Bild. Ants-ad-grasshoppers.blogspot.com

Jag ska inte glömma att påpeka att Saudiarabien redan i höstas även blev invalt i FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Det var inte bättre det. Det land som verkligen bryter mot de mänskliga rättigheterna, bl a genom avrättningar och offentliga piskningar av oliktänkande, homosexuella och andra, det är Saudiarabien!